πάμε euro

Ο Σάκα και τα άλλα «αμούστακα» παιδιά που μεγάλωσαν...στα EURO!

Ο Σάκα και τα άλλα «αμούστακα» παιδιά που μεγάλωσαν...στα EURO!
Πόσοι είναι οι ποδοσφαιριστές που μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, σε μία νεαρή ηλικία, σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση όπως το EURO, και έκαναν τους φίλους της χώρας τους να τους θυμάται για πάντα; Ποιοι είναι αυτοί που θα ήθελε να μιμηθεί ο Μπουκάγιο Σάκα;

Εξαιρετική ήταν η εμφάνιση που πραγματοποίησε ο Μπουκάγιο Σάκα στην παρθενική του συμμετοχή σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση, όπως το EURO, με τον 18άχρονο ποδοσφαιριστή της Άρσεναλ, να διαδραματίζει μεγάλη επίδραση στο παιχνίδι των Άγγλων και να τους «οδηγεί» στην επικράτηση με 1-0, η οποία είναι και η ανάλογη, εντός του μήνα που διανύουμε!

Ο Μπουκάγιο Σάκα ήταν εξαιρετικός, κυνήγησε κάθε μπάλα, συμμετείχε στο γκολ της ομάδας του, καθώς από δική του ατομική προσπάθεια ξεκίνησε το τέρμα του Στέρλινγκ, και έκανε τόσο τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, όσο και τον σκόρερ της Αγγλίας, να τον εκθειάσουν!

Αυτή ήταν η του συμμετοχή με την φανέλα των «Τριών Λιονταριών», με τον ποδοσφαιριστή της Άρσεναλ να έχει αναδειχθεί πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής της εκάστοτε αναμέτρησης, σε τρεις από τις πέντε περιπτώσεις

Παράλληλα, αποτελεί και το νεαρότερο ποδοσφαιριστή της Άρσεναλ, ο οποίος παίρνει μέρος στην κορυφαία, διεθνή Ευρωπαϊκή διοργάνωση, μετά τον Οξλέιντ Τσάμπερλάϊν, ενώ έχει ήδη βρει δίχτυα, στην φιλική αναμέτρηση της Αγγλίας απέναντι στην Αυστρία (1-0), όντας ο τρίτος παίκτης των «κανονιέρηδων» που πράττει κάτι ανάλογο, προτού «πατήσει» τα 20 του χρόνια!

Ζητούμενο πλέον είναι η διάρκεια. Ποιους οφείλει να έχει ως πρότυπά του ο Μπουκάγιο Σάκα, και ποια περίπτωση καλό θα ήταν να μην μπει στην διαδικασία να μιμηθεί; Το BN Sports σας παρουσιάζει τρεις διαφορετικές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που ξεχώρισαν στο πρώτο EURO που συμμετείχαν, «λάμποντας» με την χώρα τους και κάνοντας τον υπόλοιπο ποδοσφαιρικό πλανήτη να μην τους λησμονήσει:

  • Κριστιάνο Ρονάλντο (EURO 2004):

cristiano.jpg
Μπορεί να μην είναι πολλοί αυτοί που θα θυμούνται τι είδους πορεία είχε πραγματοποιήσει ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο EURO του 2004, τόσο εξαιτίας του «άθλου» που πραγματοποίησε η Ελλάδα, όσο και γιατί τον έχουν συνδέσει με την  θλιμμένη εικόνα του, μετά το σφύριγμα της λήξης του τελικού απέναντι στην χώρα μας, στη Λισσαβόνα.

Παρόλα αυτά, το τουρνουά που ολοκλήρωσε ο 18άχρονος τότε Πορτογάλος με την φανέλα της χώρας του ήταν εξαιρετικό! Κέρδισε την κλήση του από τον Φελίπε Σκολάρι ενώ δεν είχε σκοράρει ποτέ με την Πορτογαλία μέχρι τότε, βρήκε δίχτυα για πρώτη φορά απέναντι στην Ελλάδα, και έκτοτε σημείωσε άλλο ένα γκολ, και δύο ασίστ, οδηγώντας την χώρα του στον αξέχαστο, για όλους μας, τελικό τον Ιούλιο του 2004.

Κάθε κακή του ανάμνηση βεβαίως από εκείνη την διοργάνωση, πιθανώς θα συμπεριλαμβάνει στην συζήτηση και την Ελλάδα, καθώς ο Κριστιάνο Ρονάλντο, όχι μόνο ηττήθηκε στον τελικό, αλλά προέβη και στην ανατροπή του Γιούρκα Σεϊταρίδη, στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, και τη νίκη της Εθνικής μας με 2-1!

Παρόλα αυτά, το EURO που πραγματοποίησε ήταν εκπληκτικό, δεδομένης της ηλικίας του. Πλέον, έχει λάβει μέρος σε άλλες τέσσερις αντίστοιχες διοργανώσεις, έχει βρει δίχτυα σε όλες, αποτελεί τον αρχηγό της Πορτογαλίας και τον πρώτο σκόρερ σε ολόκληρη την ιστορία του EURO, με 12 γκολ και 9 ασίστ. Η κατάκτηση του τροπαίου το 2016 ήταν το «κερασάκι» στην τούρτα και πλέον αναμένουμε την ολοκλήρωση της φετινής διοργάνωσης και την πορεία της Πορτογαλίας!

  • Γουέϊν Ρούνεϊ (EURO 2004)

rooney.jpg
Θα αναφερθούμε μοιραία στην ίδια διοργάνωση, καθώς στο EURO του 2004 ένα ακόμη μεγάλο ταλέντο του ποδοσφαίρου συστήθηκε στον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Ο λόγος για τον Γουέϊν Ρούνεϊ, τον 18άχρονο τότε ποδοσφαιριστή της Έβερτον, ο οποίος παραβρέθηκε για πρώτη φορά σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση, ξεχώρισε από νωρίς και υπέγραψε μετά την ολοκλήρωση του EURO στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την μετέπειτα ιστορία να είναι λίγο-πολύ γνωστή!

Ο Ρούνεϊ είχε κάνει το ντεμπούτο του τον Φλεβάρη του 2003, κέρδισε την κλήση του στο EURO, μετρώντας ήδη 5 γκολ και μία ασίστ με την Αγγλία στα οκτώ τελευταία ματς που έδωσαν τα «Τρία Λιοντάρια», προτού ξεκινήσουν την πορεία τους στην διοργάνωση.

Σε μία ακόμη Ευρωπαϊκή διοργάνωση, στην οποία δεν έφτασαν μακριά, αλλά «κέρδισαν» τον Γουέϊν Ρούνεϊ! Ο Άγγλος πήρε φανέλα βασικού από την αρχή, αγωνίστηκε σε 3 ματς ως βασικός, πέτυχε 4 γκολ και μία ασίστ, και δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική ενδεκάδα της Αγγλίας στο ματς των προημιτελικών, απέναντι στην Πορτογαλία.

Τα 27 λεπτά που του δόθηκαν δεν ήταν αρκετά, η Αγγλία αποκλείστηκε στα πέναλτι με 8-7 και ο Γουέϊν Ρούνεϊ ολοκλήρωσε ένα μαγικό, για αυτόν, πρώτο τουρνουά, δίχως να προσθέσει ένα τρόπαιο στην άδεια, έως τότε, συλλογή του!

  • Μάριο Μπαλοτέλι (EURO 2012)

balotelli.jpg
Και φτάνουμε σε έναν από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. «Τι θα γινόταν αν…» Μία ερώτηση στην οποία κανένας, ποτέ, δεν θα μπορέσει να απαντήσει αναφορικά με τον Μάριο Μπαλοτέλι.

Ένας από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές της γενιάς του, ο οποίος διακρίθηκε για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, ξεχώρισε στο EURO του 2012, αλλά δεν ξανά κλήθηκε στην αποστολή της Ιταλίας, σε μία ανάλογη διοργάνωση, συμπληρώνοντας πλέον μία επταετία από την τελευταία φορά που θεωρούνταν υπολογίσιμος για την «Σκουάντρα Ατζούρα».

Στην διοργάνωση του 2012, o 21άχρονος Μάριο Μπαλοτέλι ήταν εξαιρετικός! Σκόραρε τρεις φορές συνολικά, αγωνίστηκε ως βασικός στα 6 από τα 7 παιχνίδια της χώρας του, στον δρόμο προς τον χαμένο τελικό από την Ισπανία (4-0) και θα παραμείνει αλησμόνητος για τον χαρακτηριστικό πανηγυρισμό του, μετά το δεύτερο του γκολ απέναντι στην Γερμανία, στον ημιτελικό της διοργάνωσης!

Παρόλα αυτά, ο Μπαλοτέλι δεν συνέχισε με ανάλογο τρόπο την καριέρα του, έχει σταματήσει στις 36 συμμετοχές και τα 14 γκολ την πορεία του με την Ιταλία και δεν θα μάθουμε ποτέ πως θα εξελισσόταν η καριέρα του με την Εθνική του ομάδα, αν ο χαρακτήρας του ήταν διαφορετικός

  • Ρενάτο Σάντσες (EURO 2016)
19414174_6_1.jpg

Ο νυν μέσος της Λιλ, στα 18 του μόλις χρόνια, κλήθηκε από τον Φερνάντο Σάντος στην αποστολή της Πορτογαλίας για τα γήπεδα της Γαλλίας. Όχι για να έχει έναν άχαρο ρόλο, αλλά να εξελιχθεί σε παίκτη-κλειδί στην πορεία προς την κατάκτηση.

Αγωνίστηκε στα έξι από τα επτά παιχνίδια που έδωσε η Πορτογαλία και κατάφερε να συνεισφέρει, βρίσκοντας δίχτυα μία φορά, δημιουργώντας πέντε ευκαιρίες για γκολ, ενώ έκλεισε τη διοργάνωση με 85% ολοκληρωμένες πάσες.

Μάλιστα, εκτός από τις καλές τους εμφανίσεις που τον ανέδειξαν ως τον «καλύτερο νέο παίκτη» της διοργάνωσης, κατάφερε να γράψει ιστορία αφού έγινε ο νεότερος που παίρνει μέρος σε τελικό EURO (ξεπερνώντας τον Κριστιάνο Ρονάλντο το 2004), αλλά και ο μικρότερος σε ηλικία Πρωταθλητής Ευρώπης, «ξεσκονίζοντας το ρεκόρ» του Ιταλού Πιέτρο Αναστάσι, που διατηρούσε από το 1968.

Συνοψίζοντας…

Καταληκτικά λοιπόν, διαπιστώνουμε πως ο Μπουκάγιο Σάκα μπορεί να δει την δεδομένη χρονική στιγμή, το μέλλον του σε μία από τις τέσσερις περιπτώσεις. Και αν δεν μπορεί να φτάσει στο επίπεδο των Κριστιάνο Ρονάλντο και Γουέϊν Ρούνεϊ, καλό θα ήταν να μην ακολουθήσει την ασταθή πορεία του Μάριο Μπαλοτέλι.

Ο νεαρός Μπουκάγιο… πλέον έχει εντυπωθεί στη μνήμη όλων ως ο Σάκα!  Θα καταφέρει να παραμείνει έτσι και να αποτελεί στο μέλλον ένα από τα «παιδιά» που ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά σε ένα EURO; Ο χρόνος είναι αυτός που θα δώσει την απάντηση

Δημήτρης Μανάκος

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0