πάμε euro

ΕURO 2020: Μπορεί η φετινή Τσεχία να ξεπεράσει την επιτυχία του 1996;

ΕURO 2020: Μπορεί η φετινή Τσεχία να ξεπεράσει την επιτυχία του 1996;

Η Τσεχία υπέστη την πιο γλυκιά της ήττα από την Αγγλία στο τελευταίο ματς των ομίλων (23/06, 1-0), έχει θέσει τις βάσεις για διάκριση σε ένα ακόμη EURO και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά μέχρι που θα φτάσει.

Το Wembley πάντα φέρνει στο μυαλό ενός Τσέχου, μία από τις σπουδαιότερες πορείες της ομάδας της χώρας του σε μεγάλα τουρνουά. Τρία χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίησή της, η Τσεχία έφτασε ένα βήμα πριν την κατάκτηση ενός EURO. Ήταν το «χρυσό γκολ» του Όλιβερ Μπίρχοφ που έδωσε το τρόπαιο τελικά στη Γερμανία.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά, με τη νίκη επί της Σκωτίας και το ισόπαλο αποτέλεσμα με την Κροατία, κατάφερε να εξασφαλίσει την παρουσία της στους «16», εγείροντας το εξής ερώτημα:

Μπορεί η Τσεχία να επανάλαβει το έπος του 1996 ή την κατάκτηση της Τσεχοσλοβακίας με το φημισμένο πέναλτι του Πανένκα το 1976;

 

Η «χείρα βοηθείας» του Προέδρου της χώρας το 1996

EhtrurjXsAEPzNM.jpg

Ο Ντούσαν Ούχριν υπήρξε ο αρχιτέκτονας της ομάδας του 1996. Χωρίς να το αντιληφθεί, μέσα σε ένα μόλις καλοκαίρι, είχε στενές επαφές με τον Πρόεδρο της Τσεχίας, ενώ απέρριψε (!) μία πρόταση να συναντήσει τη Βασίλισσα.

«Την ίδια ώρα έπαιζε ο πρώτος μας αντίπαλος στη διοργάνωση, η Γερμανία, παιχνίδι στο Ανόβερο. Έπρεπε να θέσω τις προτεραιότητές μου. Έτσι κι αλλιώς, στο τέλος μας έδωσε τα μετάλλια. Ήταν και αυτό μια μεγάλη εμπειρία» ανέφερε.

Βασισμένη σε ένα πολύ καλό σύνολο και ένα εξαιρετικό κλίμα εντός των αποδυτηρίων, η Τσεχία κατάφερε να διαγράψει την ιστορική της πορεία στο EURO 1996. «Μας υποστήριζε όλη η χώρα. Ο Πρόεδρος, Βάτσλαβ Χάβελ, μου έστειλε δύο γράμματα με οδηγίες για την τακτική της ομάδας, αλλά και την αρχική ενδεκάδα που θα επέλεγε» αναφέρει ο προπονητής του εθνικού συγκροτήματος.

Η αρμάδα του κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο ομάδων όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Γαλλία. Αντιμετώπισε, όμως, ένα ανέλπιστο πρόβλημα. Τον γάμο του Βλάντιμιρ Σμίτσερ!

«Έπρεπε να αναβάλει τον γάμο δύο φορές» αναφέρει ο Ούχριν, συμπληρώνοντας πως: «Του είπα πως αν κερδίζαμε τον ημιτελικό θα ήταν ελεύθερος να επιλέξει τι θέλει να κάνει. Κερδίσαμε τη Γαλλία και ο Σμίτσερ έφυγε για την Πράγα. Έλειψε μόλις μία μέρα. Παντρεύτηκε και γύρισε αμέσως».

 

Η ιστορία λίγο έλειψε να επαναληφθεί

Το EURO του 1996 αποδείχθηκε πως ήταν μόνο η αρχή. Έδωσε, ωστόσο, την αφορμή για να πάρουν παραστάσεις από το εξωτερικό πολλοί Τσέχοι ποδοσφαιριστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μετακίνηση του Μπέργκερ από τη Ντόρτμουντ στη Λίβερπουλ, η μεταγραφή του Κάρελ Πομπόρσκι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και η άφιξη του Πάβελ Νέντβεντ στη Λάτσιο. Όλες ολοκληρώθηκαν εκείνο το καλοκαίρι!

Ωστόσο, η τεχνική ηγεσία άλλαξε. Στη θέση του Ούχριν ήρθε ο Κάρελ Μπρούκνερ το 2001 για να διορθώσει την αδυναμία των Τσέχων να βρεθούν σε μεγάλα τουρνουά, μετά το 1996. Και το κατάφερε!

Με μία υπερταλαντούχα ομάδα, με παίκτες όπως ο Πετρ Τσεχ, ο Τόμας Ροζίτσκι, ο Μίλαν Μπάρος, ο Γιαν Κόλερ, αλλά και οι παλιοσειρές Πάβελ Νέντβεντ και Κάρελ Πομπόρσκι, κατάφερε να φτάσει ως τα ημιτελικά του EURO 2004. Εκεί, όμως, βρήκε μπροστά της την Εθνική Ελλάδος και με το ασημένιο γκολ του Τραϊανού Δέλλα, η διοργάνωση τελείωσε στα ημιτελικά.

Έκτοτε, δεν μπόρεσε ξανά να ορθοποδήσει. Ακόμη και στα EURO που έφτασε ως την τελική τους φάση, μόνο μία φορά κατάφερε να περάσει τους ομίλους. Μήπως φέτος ήρθε η ώρα να «σπάσει» την αρνητική παράδοση;

Μπορεί ο Σίλχαβι να χαρίσει ένα νέο 1996;

silhavi.jpg

Η πρόσληψη του Γιάροσλαβ Σίλχαβι το 2018 σήμανε μία νέα αφετηρία για την Τσεχία. Τα επιτεύγματά του με τη Σλάβια Πράγας δεν πέρασαν απαρατήρητα. Πώς μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού, έφτασε στα προημιτελικά του Europa League δύο φορές μέσα σε τρία χρόνια;

Τα κλειδιά της Εθνικής ομάδας, πλέον, του ανήκουν. Στηριγμένος σε μία σφιχτή άμυνα και ένα άμεσο επιθετικό παιχνίδι, οδηγεί την Τσεχία στους «16» με τη μεγάλυτερη διαφορά να έγκειται στο γεγονός, πως η ομάδα του πείθει!

Με το αστέρι της Γουέστ Χαμ, Τόμας Σούτσεκ, και τον Πάτρικ Σικ, ο οποίος πέτυχε το γκολ του τουρνουά κατά πάσα πιθανότητα, έχει το δικαίωμα να ονειρεύεται. Δεν θα είναι άλλωστε, ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία έκπληξη ενός EURO.

 

 Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0