πάμε euro

Ιστορίες EURO (1984) : Η βραδιά που η Δανία πήγε στα ημιτελικά με ανατροπή επί του Βελγίου! (Video)

Ιστορίες EURO (1984) : Η βραδιά που η Δανία  πήγε στα ημιτελικά με ανατροπή επί του  Βελγίου! (Video)

Οι αναμετρήσεις μεταξύ Δανίας και Βελγίου ήταν πάντοτε αμφίρροπες και προσέφεραν, τις περισσότερες φορές, όμορφο θέαμα με αρκετά γκόλ. Το πιο σημαντικό ραντεβού τους, όμως, δόθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 1984.

Γράφει ο Πάνος Δημητρίου

Ήταν 20 Ιουνίου του 1984, όταν στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής του EURO, οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στο Stade La Meinau του Στρασβούργου, με μοναδικό στόχο τη νίκη που θα έδινε σε μία από τις δύο, το εισιτήριο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

mesa_2.jpg

Οι Δανοί βρίσκονταν σε εξαιρετική κατάσταση, αφού είχαν κλέψει τις εντυπώσεις με την εμφάνισή τους, παρά την ήττα στη πρεμιέρα κόντρα στους Γάλλους, ενώ στη συνέχεια διέλυσαν τους Γιουγκοσλάβους με 5-0.  

Αντίθετα, οι Βέλγοι είχαν μια πτωτική πορεία μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, καθώς αρκετοί ποδοσφαιριστές είχαν αποχωρήσει, ενώ η ομάδα είχε στερηθεί και βασικούς πρωταγωνιστές της, όπως ο Γκέρετς, λόγω τιμωριών από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία, εξαιτίας του σκανδάλου στημένων αγώνων που είχε ξεσπάσει στο πρωτάθλημα της χώρας.

Με τα τόσα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν, θεωρήθηκε έκπληξη πρώτου μεγέθους η επικράτησή τους στο πρώτο ματς του ομίλου απέναντι στη Γιουγκοσλαβία (2-0). Η προσγείωση ήρθε στη 2η αγωνιστική, αφού υπέστησαν μια βαριά ήττα από τους «τρικολόρ» με 5-0. Κάπως έτσι, βρέθηκαν με την «πλάτη» στον τοίχο να κυνηγούν αποκλειστικά τη νίκη στο τελευταίο παιχνίδι τους με τους Δανούς.

Ένα ντέρμπι μεταξύ φίλων

Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηρίσει κανείς εκείνο τον αγώνα και σαν «προπόνηση» της Άντερλεχτ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, 8 ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, αποτελούσαν βασικά στελέχη της πρωταθλήτριας Βελγίου. Από πλευράς Δανίας, οι ΌλσενΆρνεσεν και Μπρύλε, ενώ από τους Βέλγους οι Βαν Ντερ ΈυκενΣίφοΒερκάουτερενΒάντενμπεργκ και Γκρούν. Ο αρχηγός, Μόρτεν Όλσεν δήλωνε πως «με τόσους φίλους και συμπαίκτες μου ως αντιπάλους, δε θα μου είναι καθόλου ευχάριστο να αγωνιστώ απέναντί τους. Θα προτιμούσα να έπαιζα εναντίον της Γαλλίας».
mesa.jpg


Κυρίαρχοι οι Βέλγοι στο ξεκίνημα 
Οι «κόκκινοι διάβολοι» θα παρουσιάζονταν πιο δεμένοι και πιο επικίνδυνοι στο πρώτο ημίχρονο. Δεν είχαν και πολλές επιλογές, αφού λόγω της διαφοράς τερμάτων, δεν τους βοηθούσε η ισοπαλία σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Μετά τις αναγνωριστικές πρώτες κινήσεις και ένα σουτ του Βάντενμπεργκ, το σκορ άνοιξε στο 26’ με σουτ μέσα από την περιοχή ο Κέλεμανς. Πριν προλάβουν να συνέλθουν οι αντίπαλοί τους, οι Βέλγοι θα έκαναν το 2-0 με ένα εκπληκτικό σουτ-βολέ του Βερκάουτερεν από πλάγια θέση, κι ενώ ο Δανός τερματοφύλακας, Κβίστ, βρισκόταν εκτός θέσης. Οι Σκανδιναβοί θα κέρδιζαν στο αμέσως επόμενο λεπτό (40’) πέναλτι με τον Έλκγιερ, το οποίο θα μετέτρεπε σε γκολ ο Φρανκ Άρνεσεν.

Αποφασιστικοί οι Δανοί

Με την έναρξη του Β’ ημιχρόνου οι Δανοί θα έμπαιναν πιο αποφασιστικά στον αγωνιστικό χώρο. Ο προπονητής τους, Ζεπ Πιόντεκ, λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου, θα έκανε την κίνηση ματ. Θα αντικαθιστούσε έναν αμυντικό (Ράσμουσεν) και θα έριχνε στον αγώνα έναν επιθετικό (Μπρύλε)   

Με την είσοδό του, ο τελευταίος θα κατάφερνε να φέρει το ματς στα ίσα στο 60ο λεπτό. Με την ισοφάριση οι Δανοί θα έκαναν το λάθος να οπισθοχωρήσουν και να απειληθούν εκ νέου με ήττα, που θα σήμαινε και τον αποκλεισμό τους.

Ο Έλκγιερ σφράγισε την πρόκριση

Το τέλος στα όνειρα των Βέλγων θα έβαζε ο εκπληκτικός επιθετικός των ΔανώνΈλκγιερ. Με μία φανταστική ατομική προσπάθεια θα έγραφε στο 85’ το 3-2, που έμελλε να είναι και το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό το γκολ θα έστελνε τους Δανούς για πρώτη φορά στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Άραγε, θα βρεθεί ένας νέος Έλκγιερ στην αποψινή αναμέτρηση; Μένει να αποδειχτεί.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0