πάμε euro

EURO 2020: Η μεγάλη ώρα του ντέρμπι και η ευκαιρία της Πορτογαλίας

EURO 2020: Η μεγάλη ώρα του ντέρμπι και η ευκαιρία της Πορτογαλίας

Πλέον, η ομορφιά του EURO παίρνει άλλη μορφή. Οι Γάλλοι με τους Γερμανούς τίθενται αντιμέτωποι, και οι Πορτογάλοι θέλουν να επικρατήσουν της Ουγγαρίας και να εκμεταλλευτούν μία ενδεχόμενη ισοπαλία στο ντέρμπι.

Έφτασε η ώρα που όλοι περιμέναμε. Ο 6ος όμιλος του EURO 2020 ξεκινά, η αναμέτρηση της Γαλλίας με την Γερμανία μονοπωλεί το ενδιαφέρον (22:00), και οι Πορτογάλοι στοχεύουν νωρίτερα στην κατάκτηση της νίκης απέναντι στην «άτυχη» Ουγγαρία (19:00), που βρίσκεται ανάμεσα στα θηρία, ώστε να παρακολουθήσουν το «ντέρμπι», που ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης αναμένει, δίχως άγχος…

Παρόλα αυτά, ακόμη και αν χρονικά, το «κυρίως πιάτο» θα λάβει χώρα αργότερα, δεν δύναται να μην ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με την αναμέτρηση των Γάλλων απέναντι στους Γερμανούς. Μία ακόμη ανάμεσα στις δύο «μεγάλες» χώρες, σε ένα «ιστορικό ματς» των ομίλων, που πολλοί θεωρούν πως προοικονομεί και την συνέχεια…

Η παράδοση και οι αριθμοί που θέτουν… ένα βήμα πιο μπροστά την Γαλλία

Σαφώς, όλοι γνωρίζουμε πως σε αυτές τις αναμετρήσεις δεν υπάρχουν φαβορί. Τα προγνωστικά είναι περιττά και η διάψευσή τους διαρκεί μόνο μία στιγμή… Παρόλα αυτά, ανατρέχοντας στην ιστορία, διαπιστώνει κανείς πως οι Γάλλοι ξεκινούν την διαδρομή, από ένα βήμα πιο μπροστά.

Αυτό θα είναι το 32ο ματς των δύο χωρών στην ιστορία τους, με την Γαλλία να μετρά 14 νίκες και την Γερμανία τέσσερις λιγότερες, ενώ μόλις επτά αναμετρήσεις τους έχουν λήξει ισόπαλες, με δύο εξ’ αυτών να χαρακτηρίζονται «λευκές».

Η πρώτη τους συνάντηση χρονολογείται… τον προηγούμενο αιώνα, και συγκεκριμένα το 1931. Έκτοτε μεσολαβούν 31 ματς με το σημερινό, είτε επίσημα, είτε μη, με πιο πρόσφατη τη νίκη της Γαλλίας στο Nations League του 2018 με 2-1!

Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς, πως από το 1990 μέχρι και σήμερα, έχουν τεθεί αντιμέτωπες 13 φορές και οι Γάλλοι είναι αήττητοι στις 10, θα αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίοι η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν «μεγαλώνει» κατά την διάρκεια των δεκαετιών. Ακολούθως μάλιστα, η Γαλλία στις τελευταίες 21 συναντήσεις τους μετρά 8 νίκες, με την τελευταία της ήττα βεβαίως να είναι στο Μουντιάλ του 2014, στα προημιτελικά της διοργάνωσης, και πάλι με 2-1!

Η «κόντρα» μεταξύ των δύο προπονητών και η αρχή του τέλους για τον Γιοάχιμ Λεβ

Πρόκειται για ένα «ζευγάρι» ομάδων που μας έχουν χαρίσει σπουδαία ματς στο παρελθόν, και όπως προαναφέρθηκε, προετοιμάζονται να… μοιραστούν μαζί μας την ιστορία της 32ης μεταξύ τους αναμέτρησης… Μία ιστορία που ξεκίνησε όταν ακόμη η γερμανική Λίγκα είχε την ονομασία Weimar Republic, και εξακολουθεί να γράφεται, έχοντας βεβαίως και τους δικούς της πρωταγωνιστές. Αυτοί δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τους Ομοσπονδιακούς προπονητές

Τον Γιοάχιμ Λεβ και τον Ντιντιέ Ντεσάν, οι οποίοι θα αναμετρηθούν για 8η φορά στην προπονητική τους καριέρα, με τον Γάλλο να έχει την «παράδοση» με το μέρος του. Και αυτό διότι, σε επτά ενενηντάλεπτα, ο Ντεσάν μετρά 3 νίκες και 2 ισοπαλίες, με τον Λεβ να έχει πανηγυρίσει μόλις σε δύο περιπτώσεις, εκ των οποίων η μία αποτελούσε φιλική αναμέτρηση!

Σπουδαιότερη επιτυχία του Γερμανού προπονητή απέναντι στον Ντεσάν αποτελεί η πρόκριση έναντι των Γάλλων στο Μουντιάλ προ επταετίας, στην διοργάνωση που η Γερμανία κατάφερε βεβαίως να κατακτήσει.

Παρόλα αυτά, η επικείμενη, αποψινή αναμέτρηση είναι διαφορετική για τον Λεβ, για αγωνιστικούς και μη λόγους. Σαφέστατα θα επιθυμούσε να «ξορκίσει» το κακό… των Γάλλων, να πάρει μία άτυπη ρεβάνς από το Ντεσάν και να ξεκινήσει με το «δεξί» της υποχρεώσεις του στο φετινό EURO, αλλά δεν είναι μόνο αυτό… Η αναμέτρηση απέναντι στην Γαλλία άλλωστε σηματοδοτεί την αρχή… του τέλους για τον ίδιο.

Ο Γερμανός, έπειτα από 15 χρόνια στον πάγκο της Εθνικής του ομάδας, αποχωρεί δεδομένα μετά την ολοκλήρωση της φετινής διοργάνωσης, έχοντας βεβαίως κατορθώσει πολλά στο διάστημα παρουσίας του. Πλέον, είναι ο μακροβιότερος εν ενεργεία προπονητής σε Ομοσπονδιακό πάγκο και θα ήθελε ιδιαίτερα το «καλύτερο κεφάλαιο» της ζωής του να έχει μία… αισιόδοξη αρχή. Θα τα καταφέρει απόψε;

Οι παίκτες κλειδιά: Ο Γκριεζμάν, o Ζιρού και ο ο Γκερντ Μίλερ…

Αναμένεται μία «μάχη» ανάμεσα σε αναρίθμητα αστέρια του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ποιοι είναι όμως αυτοί που μπορούν και συνηθίζουν να κάνουν την διαφορά;

Η συζήτηση, όσο περίεργο και αν ακούγεται, ξεκινά από τον Αντουάν Γκριεζμάν, καθώς ο νυν ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα αποτελεί τον κομβικότερο, βάση αριθμών, στις αναμετρήσεις της Γαλλίας απέναντι στην Γερμανία.

Είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων, με τέσσερα γκολ, έχοντας μάλιστα τα δύο τελευταία πριν από μία τριετία, οδηγώντας την Γαλλία στη νίκη-ανατροπή στα πλαίσια του Nations League. Με τα δύο αυτά γκολ του, «ισοφάρισε» την επίδοση του Ζυστ Φονταϊν και ξεπέρασε τον Γκερντ Μίλερ και τον Όσκαρ Ροχρ, ο οποίος είχε πετύχει δύο γκολ στο 3-3 των δύο ομάδων, το 1933!

Στους ποδοσφαιριστές που θα διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο σήμερα, προστίθεται βεβαίως και ο Ολιβιέ Ζιρού, με τον Γάλλο επιθετικό να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του, και τα 6 γκολ που του απομένουν για να «σπάσει» το ρεκόρ του πρώτου σκόρερ, όλων των εποχών, στην Εθνική Γαλλίας, με τον Τιερί Ανρί να βρίσκεται την δεδομένη χρονική στιγμή στην κορυφή!

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα θα αγωνιστεί βασικός, μιας και ο Καρίμ Μπενζεμά νιώθει ακόμη μικρές ενοχλήσεις, και θα βρεθεί απέναντι τόσο από τον Ρίντιγκερ, τον συμπαίκτη του στην Τσέλσι, όσο και από τον Μάνουελ Νόϊερ, όντας ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει βρει δίχτυα απέναντί του σε τρία συνεχόμενα ματς!

Η ανάγκη της Πορτογαλίας να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ουγγαρίας

Φεύγοντας από τα όσα αναμένεται να διαδραματιστούν ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία, περνάμε στις άλλες δύο ομάδες του 6ου ομίλου της διοργάνωσης. Την αναμέτρηση ανάμεσα στην Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο και στην «άσημη» Ουγγαρία, στο Πούσκας Αρένα της Βουδαπέστης.

Μία αναμέτρηση που βεβαίως περιλαμβάνει ένα ξεκάθαρο φαβορί, με τους Πορτογάλους να αρχίζουν την προσπάθεια διατήρησης του τροπαίου της διοργάνωσης που κατέκτησαν το 2016, απέναντι στην Ουγγαρία, που συμμετέχει για 2η συνεχόμενη φορά στην διοργάνωση!

Στην προηγούμενη συμμετοχή της μάλιστα, είχε αποκλειστεί από το Βέλγιο, ενώ φέτος πρόκειται για την μεγάλη «άτυχη» της διοργάνωσης, καθώς η κληρωτίδα την έφερε ανάμεσα στα θηρία, που επιθυμούν να την «κατασπαράξουν», ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες τους, να είναι αυτές μία από τις καλύτερες «τρίτες» ομάδες των ομίλων που θα συνεχίσουν στην διοργάνωση.

Απεναντίας, τα τελευταία 25 χρόνια, η Πορτογαλία έχει παραβρεθεί σε όλες τις τελικές φάσεις του Euro, με τη φετινή να είναι η έβδομη διαδοχική παρουσία της από τις οκτώ που μετράει συνολικά...

Η άκρως επιτυχημένη παράδοση της Πορτογαλίας έναντι των Ούγγρων

Όσον αφορά την μεταξύ τους παράδοση, οι Πορτογάλοι φαντάζουν ανίκητοι, καθώς σε 13 συναντήσεις μεταξύ τους, έχουν πανηγυρίσει εννέα νίκες, με μόλις τέσσερις φορές να αναδεικνύονται ισόπαλοι.

Η πιο πρόσφατη αναμέτρηση ήταν τον Σεπτέμβριο του 2017 με την ομάδα της ιβηρικής χερσονήσου να φεύγει με το διπλό από τη Βουδαπέστη (0-1) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ η πιο εντυπωσιακή στιγμή που έχει λάβει χώρα ανάμεσά τους ήταν το γκολ-ποιήμα του Κριστιάνο Ρονάλντο, με το οποίο ο Πορτογάλος έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία των EURO, που βρίσκει δίχτυα σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις.

Στόχος του βεβαίως είναι να μεγαλώσει το σερί του και να οδηγήσει την Πορτογαλία σε μία ακόμη αξιέπαινη πορεία, στην οποία θα είναι… παρών μέχρι το τέλος. Να δικαιώσει τον προπονητή του, Φερνάντο Σάντος, που δήλωσε πως… πήρε αρκετά πακέτα τσιγάρα, για να του φτάσουν μέχρι τον τείκό της διοργάνωσης και να συνεχίσει να γράφει ιστορία με την Πορτογαλία.

Δημήτρης Μανάκος

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0