Champions League Paris 2022

Το ρεκόρ που θα σπάσει ο Αντσελότι και ο «διάδοχος» Κλοπ – Οι προπονητές που… συχνάζουν σε τελικούς Champions League (video)

Το ρεκόρ που θα σπάσει ο Αντσελότι και ο «διάδοχος» Κλοπ – Οι προπονητές που… συχνάζουν σε τελικούς Champions League (video)

Κάρλο Αντσελότι και Γιούργκεν Κλοπ ετοιμάζονται να προσθέσουν ακόμα μια παρουσία σε τελικό Champions League στο ήδη πλούσιο παλμαρέ τους. Ο Ιταλός θα γίνει ο απόλυτος ρέκορντμαν συμμετοχών, με τον Γερμανό να πιάνει στην δεύτερη θέση δύο άλλους θρύλους του αθλήματος.

 

Σχετικά Άρθρα

Το Σάββατο 28 Μαΐου του 2022 τα βλέμματα όλου του ποδοσφαιρικού κόσμου θα είναι στραμμένα στο Παρίσι, όπου Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ θα αναμετρηθούν με στόχο την κατάκτηση της «κορυφής» της Ευρώπης. Η πιο φωτεινή πόλη θα φιλοξενήσει το πιο φωτεινό ματς, το οποίο είναι σημαντικό για παραπάνω από έναν λόγο για τους συμμετέχοντες.

Άλλοι προπονητές μπορεί να αγχωνόντουσαν πριν από έναν τόσο κρίσιμο αγώνα, ο Κάρλο Αντσελότι και ο Γιούργκεν Κλοπ όμως έχουν… συνηθίσει.

Κάρλο Αντσελότι: Ο… θαμώνας σε τελικούς Champions League

Η 28η Μαΐου του 2022 θα είναι μια ιστορική βραδιά για τον προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Κάρλο Αντσελότι θα δώσει το παρόν σε τελικό Champions League για πέμπτη φορά στην τεράστια καριέρα του, ένα επίτευγμα που δεν έχει καταφέρει κανείς συνάδελφός του στο παρελθόν. Μάλιστα, στις τέσσερις προηγούμενες προσπάθειες του έχει κατακτήσει το τρόπαιο τρεις φορές (με την μοναδική ήττα βέβαια να έρχεται με επεισοδιακό τρόπο).

2002-03: Ακριβώς 19 χρόνια πριν τον μεγάλο τελικό στο Παρίσι, ο Ιταλός προπονητής οδηγούσε την σπουδαία Μίλαν σε νίκη, στον «εμφύλιο» τελικό με την Γιουβέντους του Μαρτσέλο Λίπι. Σε ένα ματς χωρίς ιδιαίτερο θέαμα, οι δύο ομάδες έμειναν στην «λευκή» ισοπαλία, με τους «ροσονέρι» και τον Αντσελότι να παίρνουν την νίκη στα πέναλτι.

2004-05: Δύο χρόνια αργότερα θα βρισκόταν «αγκαλιά» με το δεύτερο Champions League την καριέρα του, θα έπεφτε όμως θύμα της μεγαλύτερης, ίσως, ανατροπής στον θεσμό, απέναντι στην ομάδα που θα αντιμετωπίσει το Σάββατο (28/05), την Λίβερπουλ. Η Μίλαν στο Ατατούρκ θα προηγηθεί με τρία γκολ στο ημίχρονο χάρη στο γκολ του Μαλντίνι και τα δύο του Κρέσπο, με την νίκη της να μοιάζει αναπόφευκτη. Οι «κόκκινοι» όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα. Με τρία γκολ σε έξι λεπτά (Τζέραρντ, Σμίτσερ, Αλόνσο) ισοφάρισαν σε 3-3, έστειλαν το παιχνίδι στα πέναλτι και κατέκτησαν το Champions League της σεζόν 2004-05 με συγκλονιστικό τρόπο.

2006-07: Το 2007 στην Αθήνα ο τελικός της Τουρκίας θα… παιζόταν σε επανάληψη, με τον Αντσελότι να έχει πάρει το μάθημά του. Τα δύο γκολ του Ινζάγκι στο 45’ και το 82’ θα έδιναν την νίκη στους «ροσονέρι», με τον Κάουτ να μειώνει απλά στο 89’.

2013-14: Η τελευταία παρουσία του Ιταλού προπονητή σε τελικό Champions League ήταν το 2014 με την Ρεάλ Μαδρίτης να κατακτά τον τίτλο με επεισοδιακό τρόπο κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Το γκολ του Ράμος στο 90+3’ θα απαντούσε στο γκολ του Γκοντίν (36’) και θα ισοφάριζε σε 1-1. Στην παράταση η «Βασίλισσα» επικράτησε εύκολα σκοράροντας ακόμα τρεις φορές (4-1 τελικό σκορ).

Γιούργκεν Κλοπ: Ο διάδοχος του Αντσελότι (;)

Τέταρτη συμμετοχή σε τελικό Champions League για τον Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος… ακολουθεί τον Αντσελότι. Ο Γερμανός τεχνικός μάλιστα έχει τρεις παρουσίες, μαζί με την φετινή, στους τελευταίους πέντε τελικούς της διοργάνωσης!

2012-13: Το ταξίδι του στα αστέρια ξεκίνησε με εντυπωσιακό τρόπο, όταν προς έκπληξη όλων οδήγησε την Ντόρτμουντ στον τελικό του Champions League. Ο Κλοπ έφτασε στην πηγή αλλά… δεν ήπιε νερό, με την Μπάγερν Μονάχου να αναδεικνύεται νικήτρια σε εκείνη την «εμφύλια» αναμέτρηση. Ο Μάντζουκιτς άνοιξε το σκορ στο 60’, ο Γκιντογκάν μείωσε στο 68’, αλλά ο Ριμπέρι έδωσε τον τίτλο στην ομάδα του με δραματικό γκολ στο 89’ (2-1).

2017-18: Συνέχεια είχε φυσικά η Λίβερπουλ, με την οποία η πρώτη προσπάθεια, το 2018, δεν στέφτηκε με επιτυχία. Σε μια… άλλη εκδοχή του φετινού τελικού, η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ανώτερη και επικράτησε με 3-1, έχοντας βέβαια την… βοήθεια των δύο λαθών του Κάριους αλλά και του εξαιρετικού γκολ του Μπέιλ.

2018-19: Την επόμενη χρονιά ο Κλοπ θα κατάφερνε τελικά να φτάσει στην «κορυφή» της Ευρώπης. Σε έναν αγγλικό τελικό ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Τότεναμ, ο οποίος δεν έκρυβε ιδιαίτερες συγκινήσεις, οι «κόκκινοι» επικράτησαν με 2-0 χάρη στο πέναλτι του Σαλάχ και το γκολ του Οριγκί.

Με τον Γερμανό να είναι σε… φόρμα  στο Champions League και να έχει αρκετά χρόνια ακόμα μπροστά του, μπορεί σύντομα να το δούμε να ξεπερνά το ρεκόρ του Αντσελότι.

Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: Πώς να μην βρισκόταν στην λίστα;

Δεν αποτελεί έκπληξη το όνομα του θρυλικού προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην λίστα των προπονητών με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικούς Champions League. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχει δει κι αυτός τέσσερις τελικούς από… κοντά, όλους φυσικά με τους «κόκκινους διαβόλους».

1998-99: Ο πρώτος ήταν και ο… καλύτερος. Στην ιστορικότερη ίσως βραδιά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και σε μια από τις πιο ασύλληπτες του Champions League, στις 26 Μαΐου του 1999, η ομάδα του Φέργκιουσον έχανε από την Μπάγερν Μονάχου 1-0 με το παιχνίδι να μπαίνει στις καθυστερήσεις. Ο Σέριγχαμ ισοφαρίζει στο 90+1’ και 102 δευτερόλεπτα αργότερα o Σόλσκιερ πραγματοποιεί μια από τις πιο απίστευτες ανατροπές στην ιστορία, χαρίζοντας ταυτόχρονα στο Σκωτσέζο τεχνικό το πρώτο του Champions League.

2007-08: Ο Φέργκιουσον έπρεπε να περιμένει εννιά χρόνια για να ξαναπάει σε τελικό. Το 2008 όμως απέναντι στην Τσέλσι θα κατακτούσε ξανά τον τίτλο. Τα γκολ των Ρονάλντο και Λάμπαρντ διαμόρφωσαν το τελικό 1-1, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να επικρατεί στα πέναλτι.

2008-09: Την επόμενη χρονιά θα είχε την ευκαιρία για το back-to-back, η Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα όμως δεν θα το επέτρεπε. Με ένα γκολ του Ετό και ένα του Μέσι οι Καταλανοί επικράτησαν με 2-0 στον τελικό της Ρώμης, στον δρόμο προς το «sextuple», την απόλυτη σεζόν με έξι τρόπαια.

2010-11: Οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν την ευκαιρία για εκδίκηση δύο χρόνια αργότερα, στην τελευταία παρουσία του Φέργκιουσον σε τελικό, ούτε όμως στο Γουέμπλεϊ θα τα κατάφερναν. Ο Πέδρο άνοιξε το σκορ στο 27’, ο Ρούνεϊ ισοφάρισε στο 34’, αλλά η Μπαρτσελόνα «καθάρισε» στο δεύτερο ημίχρονο με τα γκολ των Μέσι και Βίγια (3-1).

Μαρτσέλο Λίπι: Άλλο να πας σε τελικό, άλλο να τον κερδίσεις

Ο Μαρτσέλο Λίπι συμπληρώνει την λίστα των προπονητών με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικό Champions League, έχοντας και αυτός τέσσερις, όλες φυσικά με την Γιουβέντους. Σε αντίθεση με τους συναδέλφους του όμως, έφτασε σε μόλις μια κατάκτηση.

1995-96: Αυτή ήρθε στην πρώτη του προσπάθεια, στην αρχή ενός σερί τριών διαδοχικών διοργανώσεων με την «Βέκια Σινιόρα» φιναλίστ. Απέναντι στον Άγιαξ, η Γιουβέντους κατέκτησε το τρόπαιο στα πέναλτι χωρίς να αστοχήσει (δύο χαμένα είχαν οι Ολλανδοί), μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης.

1996-97: Την επόμενη χρονιά, ο Λίπι θα έφτανε ξανά σε τελικό, δεν θα διατηρούσε όμως το «στέμμα» της Ευρώπης. Αυτή τη φορά απέναντί του ήταν η Ντόρτμουντ, η οποία επικράτησε με 3-1 και κατέκτησε το πρώτο της και μοναδικό μέχρι σήμερα Champions League.

1997-98: Στον τρίτο διαδοχικό τελικό της η Γιουβέντους ήθελε να ανακτήσει τα «σκήπτρα», η Ρεάλ Μαδρίτης όμως είχε άλλη άποψη. Σε έναν αγώνα χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, ένα γκολ ήταν αρκετό για να χαρίσει στην «Βασίλισσα» το πρώτο τη Champions League/Κύπελλο Πρωταθλητριών από το 1966! Ο Μιγιάτοβιτς έκανε το 1-0 στο 66’, με το σκορ να μην αλλάζει και τον Λίπι να μετράει δεύτερο διαδοχικό χαμένο τελικό.

2002-03: Η τελευταία του ευκαιρία ήταν στον τελικό του 2003 απέναντι στην Μίλαν. Εκεί βέβαια, όπως αναφέρθηκε, βρήκε μπροστά του τον Κάρλο Αντσελότι, ο οποίος ήταν και ο διάδοχός του στην Γιουβέντους, όταν την άφησε το 1999. Το 2001 η μετακίνηση αυτή θα γινόταν αντίστροφα με τον Λίπι να επιστρέφει στους «μπιανκονέρι» και τον Αντσελότι να αναλαμβάνει την Μίλαν. Δύο χρόνια μετά βέβαια οι δύο Ιταλοί θα συναντιόντουσαν στον τελικό του Champions League, στην τελευταία παρουσία του Λίπι, με τον Αντσελότι να του στερεί το τρόπαιο.

Κώστας Ξενακούδης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0