Champions League Paris 2022

Οι νύχτες που το Παρίσι γέμισε αστέρια: Οι τελικοί Κυπέλλου πρωταθλητριών και Champions League που διεξήχθησαν στην «πόλη του φωτός»

Οι νύχτες που το Παρίσι γέμισε αστέρια: Οι τελικοί Κυπέλλου πρωταθλητριών και Champions League που διεξήχθησαν στην «πόλη του φωτός»

Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ, θα τεθούν αντιμέτωπες, στις 28 Μαϊου, στο Σταντ Ντε Φρανς στο Παρίσι, στο πλαίσιο του μεγάλου τελικού του Champions League. Αυτός θα είναι ο έκτος τελικός που θα διεξαχθεί στη γαλλική πρωτεύουσα, για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και το ΒΝ Sports, σας θυμίζει τους προηγούμενους.

Ακόμη ένας μεγάλος τελικός Champions League, έφτασε! Το Σάββατο (28/05) η Ρεάλ Μαδρίτης και η Λίβερπουλ, θα διεκδικήσουν το τρόπαιο και τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στο Παρίσι και το Σταντ Ντε Φρανς. Μπορεί, ο αρχικός προορισμός των ομάδων που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση να ήταν το Στάδιο Κρεστόφσκι, στην Αγία Πετρούπολη, όμως ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία, ανάγκασε την UEFA, να αναθέσει στους Γάλλους τον μεγάλο τελικό. Κι έτσι, δημιουργήθηκε ακόμα μια ιστορία.

Το BN Sports, με αφορμή τον «τελικό των τελικών», ανατρέχει στο παρελθόν, και στους τελικούς που διεξήχθησαν στο Παρίσι, μετατρέποντας τη γαλλική πρωτεύουσα, σε «πόλη του φωτός».

1956  Ρεάλ Μαδρίτης – Ρεμς 4-3 (Παρκ Ντε Πρενς)
real_madrid_reims_2.jpg

Δε θα μπορούσε να υπάρξει ιδανικότερη πόλη, για να φιλοξενήσει τον πρώτο τελικό στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων. Εκεί, η Ρεάλ Μαδρίτης, του Πάκο Χέντο και του Αλφρέδο Ντι Στέφανο, αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια Γαλλίας του 1955, Ρεμς, στην οποία αγωνιζόταν ο Ραιμόν Κοπά. Το γήπεδο που φιλοξένησε, τον μεγάλο τελικό, ήταν το σημερινό γήπεδο της
Παρί Σεν Ζερμεν, Παρκ Ντε Πρενς.

Η Ρεάλ Μαδρίτης, ήταν αυτή που κατέκτησε το τρόπαιο, επικρατώντας με το εντυπωσιακό 4-3 της γαλλικής ομάδας και ξεκινώντας παράλληλα τη δική της δυναστεία στο θεσμό, αφού μέχρι και το 1960 κατέκτησε όλα τα τρόπαια.

1975 Mπάγερν Μονάχου – Λιντς Γιουνάιτεντ 2-0 (Παρκ Ντε Πρενς)
bayern_leeds_1975_2.jpg

Πέρασαν 19 χρόνια για να φιλοξενήσει ξανά το Παρίσι, τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Αυτή τη φορά, αντιμέτωπες τέθηκαν η Μπάγερν Μονάχου και η Λιντς  Γιουνάιτεντ. Aπό τη μια οι «Βαυαροί», του Φραντς Μπεκενμπάουερ, του Σεπ Μάιερ, του Γκέρντ Μίλερ και του Ούλι Χένες και από την άλλη τα «παγώνια» του Μπίλι Μπρέμνερ, του Άλαν Κλαρκ και του Πίτερ Λόριμερ.

Έπειτα από ένα επεισοδιακό παιχνίδι, στο οποίο μπορεί η  Λιντς να κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά οι μελανές διαιτητικές αποφάσεις,  έδωσαν το τρόπαιο στη  Μπάγερν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην ιστορία της, αφού επικράτησε με σκορ 2-0 χάρη στα γκολ του Ροτ και του Γκέρντ Μίλερ.

 

1981 Λίβερπουλ – Ρεάλ Μαδρίτης 1-0 (Παρκ Ντε Πρενς)
1981_1.jpg

H πρώτη «πράξη» μεταξύ της Λίβερπουλ και της Ρεάλ Μαδρίτης, διαδραματίστηκε στις 27 Μαϊου 1981 στο Παρίσι.  Τα χρόνια εκείνα, οι «κόκκινοι», αποτελούσαν το σημείο αναφοράς, στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, με τον προπονητή Μπομπ Πέισλι, να έχει δημιουργήσει μια ομάδα «ορχήστρα» με πρώτα βιολιά, τον Κένι Νταλγκλίς και τον Γκρέιαμ Σούνες.  Στην αντίπερα όχθη, oι «μερένγκες», επέστρεφαν σε έναν τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών, 15 χρόνια μετά τη νίκη τους επί της Παρτιζάν με 2-1 στις Βρυξέλλες.

Ο τελικός, δε διεκδίκησε δάφνες ποιότητας, ωστόσο το φαβορί, που ήταν η Λίβερπουλ, έκαμψε την αντίσταση της Ρεάλ. Το τελικό σκορ, ήταν το 1-0, για την ομάδα του Πέισλι, με το γκολ του  Άλαν Κένεντι, να χαρίζει στη Λίβερπουλ  το  τρίτο τρόπαιο  της ιστορίας της.

 

2000 Ρεάλ Μαδρίτης- Βαλένθια 3-0 (Σταντ Ντε Φρανς)

real_valencia_2000_2.jpg

Τα χρόνια πέρασαν και το Champions League είχε μπει στη ζωή του κοινού. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Παρκ Ντε Πρενς, που συνήθως φιλοξενούσε τους τελικούς, υπήρχε πλέον το Σταντ Ντε Φρανς, όπου και διεξήχθη ο τελικός του Champions League, στις 24 Μαϊου του 2000.  Επρόκειτο για έναν ισπανικό «εμφύλιο», στον οποίο αγωνίστηκαν, η  έμπειρη και πολυνίκης Ρεάλ Μαδρίτης του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε και η εντυπωσιακή, αλλά άπειρη Βαλένθια του Έκτορ Ραούλ Κούπερ.

Μαδριλένοι, με μια εντυπωσιακή εμφάνιση, επικράτησαν με 3-0 των «νυχτερίδων». Φερνάντο Μοριέντες, Στιβ Μακμάναμαν και Ραούλ, με τα τέρματα τους χάρισαν το όγδοο τρόπαιο στη Ρεάλ και δεύτερο επί παριζιάνικου εδάφους, χτίζοντας μια μικρή παράδοση στη γαλλική πρωτεύουσα.

 

2006 Μπαρτσελόνα – Άρσεναλ 2-1 (Σταντ Ντε Φρανς)

E1my68bWYAAOaBv_1.jpg

Ο τελευταίος τελικός που διεξήχθη στο Παρίσι, για το Champions League, έμελλε να είναι και ο πιο εντυπωσιακός. Σε αυτόν αγωνίστηκε η Μπαρτσελόνα, του Ετό, του Πουγιόλ και του Ροναλντίνιο, απέναντι στην Άρσεναλ, του Λιούνγκμπεργκ, του Ζιλμπέρτο Σίλβα και του Τιερί Ανρί. Αφενός, οι «μπλαουγκράνα» ήθελαν να επιστρέψουν στην κορυφή της Ευρώπης, έπειτα από 14 χρόνια και αφετέρου, οι «κανονιέρηδες» του Αρσέν Βενγκέρ, να πατήσουν για πρώτη φορά, την κορυφή της «γηραιάς ηπείρου».

Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, με τρομερές διακυμάνσεις, αποβολή, δοκάρια και ανατροπή, η Μπαρτσελόνα, ανέτρεψε το εις βάρος της 1-0, που είχε διαμορφώσει ο Σολ Κάμπελ από το πρώτο ημίχρονο και με πρωταγωνιστές τους Σαμουέλ Ετό και Μπελέτι επικράτησε με 2-1 και στέφθηκε πανηγυρικά πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της.



Έτσι, στο 67ο τελικό της ιστορίας της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης,θα μάθουμε τον πρωταθλητή Ευρώπης για το 2022, στην «πόλη του φωτός» που για ακόμη μια φορά θα λάμψει από τα αστέρια του Champions League.

Γιώργος Ζαχαρίου
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0