Buzzer Beater

Στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας ενόψει Προολυμπιακών τουρνουά η Ελλάδα!

Στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας ενόψει Προολυμπιακών τουρνουά η Ελλάδα!

Η απευθείας πρόκριση Γερμανίας και Σερβίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού μέσω της 4αδας του Παγκοσμίου Κυπέλλου οριστικοποίησε τη λίστα των ομάδων που θα μονομαχήσουν στα Προολυμπιακά τουρνουά για τα 4 εναπομείναντα εισιτήρια. Και ταυτόχρονα σχεδόν οριστικοποίησε ότι το έργο της Εθνικής μας θα είναι ακόμη πιο δύσκολο απ’ ότι περιμέναμε…

Όπως είχα αναλύσει μετά το τέλος της Α' Φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου όλα έδειχναν ότι η υπόθεση πρόκριση στους Ολυμπιακούς μέσω των Προολυμπιακών τουρνουά θα ήταν… ζόρικη. Μετά την απευθείας πρόκριση της Γερμανίας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από την Ελλάδα στο παγκόσμιο ranking (αλλά αναμένεται να μας ξεπεράσει πλέον, χωρίς αυτό να επηρεάζει τα Προολυμπιακά) έγιναν γνωστές και οι 24 ομάδες των Προολυμπιακών τουρνουά.

Εδώ να θυμίσω ότι οι 24 ομάδες βάσει FIBA Ranking (θα προκύψει μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου) θα χωριστούν σε 6 γκρουπ δυναμικότητας ανάλογα με το ranking. Κάθε Προολυμπιακό τουρνουά θα αποτελείται από 2 ομίλους των 3 ομάδων, σύνολο 6 ομάδες μία από κάθε γκρουπ δυναμικότητας. Από την πρώτη φάση (3 ομάδες, δύο αγώνες για την κάθε μία) προκρίνονται οι 2 πρώτες ομάδες στα ημιτελικά και μετά ανά Προολυμπιακό τουρνουά συναντώνται χιαστί 1ος και 2ος των δύο ομίλων, οι νικητές παίζουν στον τελικό και ο νικητής του τελικού πάει Παρίσι.

Τα… ζόρια για την Εθνική μας ξεκινάνε λόγω της πορείας της Ιταλίας που έφτασε στην 8αδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχει να δώσει δύο ακόμη αγώνες (κατάταξης) οπότε μπορεί να μαζέψει έξτρα πόντους και όλα δείχνουν ότι θα καλύψει τη διαφορά των 14,7 πόντων που μας χώριζε πριν τη διοργάνωση. Εδώ να αναφέρω ότι το… point system της FIBA βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που συνυπολογίζει: Δυναμικότητα τουρνουά, δυναμικότητα αντιπάλων, νίκη ή ήττα ανάλογα με τη διαφορά πόντων, συντελεστής πρόκρισης ανά φάση και όλα αυτά διαιρεμένα από έναν αριθμό που προκύπτει ανάλογα και με τον αριθμό των αγώνων κάθε ομάδας.

Η Εθνική μας λοιπόν εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου (προσωπικά δίνω ελάχιστες πιθανότητες, κάτω από 5%) θα βρεθεί από την 9η στη 10η (τώρα είναι η Ιταλία) ή 11η (τώρα είναι η Γερμανία) θέση του FIBA Ranking κάτω από τέσσερις χώρες που θα είναι στα προολυμπιακά. Δηλαδή τις Ισπανία, Λιθουανία, Σλοβενία και Ιταλία που θα τοποθετηθούν στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας.

Ιδού πως αναμένεται να διαμορφωθούν τα γκρουπ δυναμικότητας μετά την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και πριν την κλήρωση για τα Προολυμπιακά τουρνουά (ενδέχεται να υπάρξουν μικρές αποκλείσεις/αλλαγές).

1ο γκρουπ: Ισπανία, Σλοβενία, Λιθουανία, Ιταλία

2ο γκρουπ: Ελλάδα, Βραζιλία, Πολωνία, Μαυροβούνιο

3ο γκρουπ: Πουέρτο Ρίκο, Δομινικανή Δημοκρατία, Φινλανδία, Λετονία

4ο γκρουπ: Κροατία, Νέα Ζηλανδία, Γεωργία, Μεξικό

5ο γκρουπ: Φιλιππίνες, Ανγκόλα, Ακτή Ελεφαντοστού, Λίβανος, 

6ο γκρουπ: Αίγυπτος, Μπαχάμες, Καμερούν, Μπαχρέιν

 

Με βάση την πρακτική προηγούμενων κληρώσεων της FIBA, σε κάθε Προολυμπιακό τουρνουά θα κληρωθούν σε έναν όμιλο ομάδες από το 1ο, το 3ο και το 5ο γκρουπ δυναμικότητας και στον άλλο όμιλο ομάδες από το 2ο, το 4ο και το 6ο γκρουπ δυναμικότητας. Οπότε μπορείτε να κάνετε υποθετικούς συνδυασμούς.

Μία πιο βατή κλήρωση θα ήταν να βρεθεί η Ελλάδα στον ίδιο Όμιλο 1ης φάσης με Νέα Ζηλανδία ή Γεωργία και μία αφρικανική του 6ου γκρουπ δυναμικότητας και στον άλλο Ομιλο Ιταλία (ή Σλοβενία), Πουέρτο Ρίκο ή Φινλανδία και Ανγκόλα ή Φιλιππίνες ή Λίβανος. Αυτό είναι το καλό σενάριο.

Το… κακό σενάριο μπορεί να μας φέρει σε Όμιλο με Κροατία και τις Μπαχάμες που εσχάτως ενισχύθηκαν με τους ΝΒΑερ Έρικ Γκόρντον, Μπάντι Χιλντ και ΝτιΑντρε Εϊτον και ενδέχεται να προστεθεί και ο Κλέι Τόμπσον (!) και στον άλλο όμιλο με τον οποίο θα «συναντηθούμε» αν προκριθούμε στα ημιτελικά Ισπανία (ή Λιθουανία), Δομινικανή Δημοκρατία ή Λετονία.

Τα… παρελκόμενα λοιπόν της μη πρόκρισης στην 8αδα, της 15ης θέσης αλλά και των ηττών που κάναμε ειδικά αυτές με ΗΠΑ και Λιθουανία με διαφορές άνω των 20 πόντων θα μας στοιχήσουν και θα κάνουν το έργο της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς πάρα πολύ δύσκολο.

Γιάννης Ψαράκης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0