Buzzer Beater

«Άντε πες τους για μπάσκετ αφού δεν πρόλαβαν τον Γκάλη»

«Άντε πες τους για μπάσκετ αφού δεν πρόλαβαν τον Γκάλη»

Φωτογραφική μηχανή με φιλμ, βιντεοκασέτα, στατιστική… χειρός. Τόσο παλιά όσο και η εποχή που ο Νίκος Γκάλης χόρευε τους αντιπάλους στα πλαστικά ταρτάν και λίγο αργότερα στα παρκέ. Εποχή τόσο μακρινή για τους… ζούμερς και τα παιδιά της Χ γενιάς την οποία λόγω της ημέρας λέω να… σκαλίσω λιγάκι μέσα από κάποια σπάνια «memorabilia» που αφορούν στον «γκάγκστερ» του παγκόσμιου μπάσκετ.

Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

Η αλήθεια είναι, όπως λέει ελαφρώς παραφρασμένα ο στίχος των Active Member από του «Αιώνα το φευγιό», δύσκολα να εξηγήσεις το μέγεθος των κατορθωμάτων ενός παίκτη, που πλέον διασώζονται και λίγα βίντεο στο youtube και οι κάτω των 40 ετών δύσκολα θα έχουν μνήμες να τον παρακολουθούν έστω από την τηλεόραση σε κάποια από τις τελευταίες του παραστάσεις. Ο Γκάλης είχε καταφέρει να γίνει, όσο υπερβολή κι αν ακούγεται, μεγαλύτερος από το ίδιο το μπάσκετ λόγω των ασύλληπτων κατορθωμάτων του σε μία εποχή όπου πληροφορία ήταν η εικόνα και όχι η… κριτική στα social media.

Πάμε όμως στο προκείμενο μα κάποια «κομμάτια» από το προσωπικό μου αρχείο σχετικά με τον Νικ.

1_15.jpg

Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 στη Μαδρίτη, η (και δυστυχώς η μοναδική...) πρώτη παγκόσμιας εμβέλειας παρουσία του Γκάλη με τις εσωτερικές σελίδες από την εβδομαδιαία μπασκετική εφημερίδα «7ημερο του μπάσκετ» για τις εμφανίσεις της Εθνικής αλλά και του ίδιου του Νικ κόντρα σε Παναμά, Γαλλία και Ισπανία στα τρία πρώτα ματς της διοργάνωσης.

2_18.jpg

Και φυσικά το ιστορικό στατιστικό του αγώνα με τον Παναμά όπου ο Γκάλης έβαλε 53 πόντους, επίδοση που παραμένει μέχρι σήμερα η κορυφαία για την Εθνική ομάδα.

13_3.jpg

Σε τετράδιο με χαρτί… μιλιμετρέ παρακολουθώντας τον ιστορικό αγώνα με τον Παναμά από την τηλεόραση κρατούσα τη δική μου… χειρόγραφη στατιστική. Όπου 2 εύστοχο δίποντο, 0 άστοχο, 1 εύστοχη βολή, - άστοχη βολή, 3 εύστοχο τρίποντο, Χ άστοχο τρίποντο, Α αμυντικό Ε επιθετικό ριμπάουντ...

3_14.jpg

Εντάξει, αυτό δεν είναι δα και τόσο σπάνιο. Το εξώφυλλο του 1ου τεύχους του περιοδικού «Τρίποντο» τον Νοέμβριο του 1988 με τον Γκάλη πρωταγωνιστή και «χτύπημα» κάτω δεξιά από τη συνέντευξη του αείμνηστου «Ευρωκόουτς» Κώστα Πολίτη να λέει πως «το λάθος μου ήταν ο Γκάλης» αναφερόμενος στην αποτυχία του Προολυμπιακού Τουρνουά που είχε προηγηθεί.

4_13.jpg

Μεταφερόμαστε στο 1993. 2ο τεύχος του περιοδικού «Σπορ και Σκορ» που είχε βραχύβια παρουσία στα περίπτερα (προς… 400 δραχμές, δηλαδή λίγο πάνω από 1 ευρώ...). Highlight η συνέντευξη του Γκάλη στον συνάδελφο Γιάννη Ηλιάδη όπου… αποτάσσει την προοπτική να γίνει προπονητής.

5_11.jpg

6_3.jpg

Ένα χρόνο μετά από εκείνη τη συνέντευξη και πιο συγκεκριμένα στις 15 Οκτωβρίου 1994 ο Γκάλης παίζει στον τελευταίο αγώνα της ζωής του χωρίς να το γνωρίζει… Βάζει μόλις 8 πόντους σε 35 λεπτά (!) εναντίον της Δάφνης στο κλειστό της Γλυφάδας για την 1η αγωνιστική της Α1 όπως μαρτυρά η στατιστική από το «Τρίποντο». Μία εβδομάδα μετά ο Κώστας Πολίτης τον άφηνε στον πάγκο στον εκτός έδρας αγώνα με τους Αμπελόκηπους στο Μετς και εκείνος έφευγε με ταξί από το γήπεδο…

7_5.jpg

Απρίλιος του 1995, ένα χρόνο μετά την εθελούσια «απόσυρσή» του και ενώ έχει ξεκόψει μία και καλή ότι δεν επιστρέφει έδωσε μία ιστορική συνέντευξη στον Σωτήρη Κακίση για το περιοδικό Status (δραχμές… 1.000) ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση πως «Μόνο εγώ ξέρω για μένα».

8_3.jpg 9_3.jpg

11_3.jpg

Μία φωτογραφία με… ιστορία. Με τη φόρμα του Άρη από το «Φλάντερς Εξπο» της Γάνδης πριν την έναρξη του πρώτου Final-4 του «Αυτοκράτορα». Φωτό τραβηγμένη με μία… Kodac και 200αρι φιλμ δίπλα από το τραπέζι της γραμματείας από την… αφεντομουτσουνάρα μου αφού επειδή δεν πρόλαβα έγκαιρα να διαπιστευθώ ως δημοσιογράφος και είχαν καλυφθεί όλες οι θέσεις, διαπιστεύθηκα ως… φωτογράφος (τρομάρα μου) και έζησα τους αγώνες σχεδόν δίπλα από τον πάγκο του Άρη!

10_2.jpg

Όσοι έχετε το παρακάτω κειμήλιο κάντε ένα τσεκ-απ καλού κακού από Σεπτέμβρη… Η θρυλική βιντεοκασέτα (δεν κυκλοφορούν πολλές, μη νομίζετε…) προσφορά της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στην οποία εργαζόμουν κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. 55 λεπτά καλτίλας και… απόλαυσης με φοβερά καλάθια του Γκάλη από όλη του την καριέρα. Τώρα που το σκέφτομαι θα πρέπει να το μετατρέψω σε ψηφιακό αρχείο γιατί η μαγεία του Νικ πρέπει να μεταδοθεί και στις επόμενες γενιές...

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0