Buzzer Beater

Ο γιος του «χρυσοδάχτυλου», ο κολλητός των Antetokounbros και το πιο μπασκετικό ζευγάρι της ιστορίας!

Ο γιος του «χρυσοδάχτυλου», ο κολλητός των Antetokounbros και το πιο μπασκετικό ζευγάρι της ιστορίας!

Η άνοδος του Τρίτωνα (μετά από 44 χρόνια) και του Μαρουσίου (μετά από 11 χρόνια) στην Α1 συνοδεύεται από διάφορες ιδιαίτερες ιστορίες πρωταγωνιστών των δύο αυτών ομάδων το κουβάρι των οποίων θα ξετυλίξουμε…

Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

Ο Τρίτων είναι ίσως μία ομάδα άγνωστη στο ευρύ κοινό πλην όμως είναι από αυτές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού μπάσκετ πριν από 80 και βάλε χρόνια. Ιδρύθηκε το 1942 εν μέσω κατοχής από κάποιους παράγοντες που αρχικά ανήκαν στο δυναμικό του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου αλλά “διαφωνούσαν” με κάποια κακώς κείμενα στον σύλλογο. Μπροστάρης ήταν ο Πόλυς Πολυτιμίδης, ένας από τους σκαπανείς του ελληνικού μπάσκετ με τη συμπαράσταση δύο… άσπονδων φίλων. Του Μπλούη Διακάκη, φανατικού Παναθηναϊκού (ήταν εκ των συνοδών της ποδοσφαιρικής ομάδας στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ) και του Άγγελου Λαναρά, φανατικού υποστηρικτή του Ολυμπιακού και προσωπικού φίλου του ιστορικού εκδότη της εφημερίδας “Φως” Θεόδωρου Νικολαϊδη.

ΤΡΙΤΩΝ.jpg

Η ομάδα πήρε το όνομά της όχι από τον Θεό της θάλασσας, γιο του Ποσειδώνα κατά τη μυθολογία Τρίτωνα αλλά στη μνήμη του βυθισμένου υποβρυχίου του πολεμικού μας ναυτικού στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο “Τρίτων” το οποίο είχε βυθιστεί λίγους μήνες πριν την ίδρυση του συλλόγου από γερμανικό ανθυποβρυχιακό UJ-2102.

Τη φανέλα της ομάδας που αρχικά είχε έδρα το ανοιχτό γήπεδο στην 3ης Σεπτεμβρίου (κάτω από τις εγκαταστάσεις του Πανελλήνιου κοντά στην πλατεία Βικτόρια δηλαδή) και τα επόμενα χρόνια άλλαξε πολλές έδρες (Σεπόλια και τα τελευταία χρόνια το κλειστό του Στρέφη στα Εξάρχεια) φόρεσαν πολλές μεγάλες μορφές του ελληνικού μπάσκετ. Όπως η “αλεπού” Κώστας Μουρούζης (πριν πάρει μεταγραφή για την ιταλική Τσίρο Μπολόνια), ο αρτίστας Αλέκος Κοντοβουνήσιος, ο μετέπειτα σχολιαστής αγώνων μπάσκετ Βασίλης Γεωργίου (θρυλικός σπίκερ του τελικού του Κυπελλου Κυπελλούχων της ΑΕΚ το 1968 κόντρα στη Σλάβια Πράγας), ο Πέτρος Πετράκης, ο Αντώνης Χρηστέας και εκ μεταγραφής απο τον ΠΑΟΚ ο πρώτος δίμετρος Έλληνας σέντερ Γιώργος Οικονόμου! Παρόλα αυτά ουδέποτε κατέκτησε κάποιο τίτλο έφτασε όμως τρεις φορές στην κατάκτηση της 2ης θέσης στο τότε λεγόμενο “Πανελλήνιο Πρωτάθλημα” δηλαδή πριν την ίδρυση της Α Εθνικής Κατηγορίας.

γιαννης_τριτων_1.jpg

γιαννης_τριτων_2.jpg

Ο Τρίτων ήταν και η ομάδα, πολλά πολλά χρόνια μετά την τελευταία φορά που έπαιξε στην Α Εθνική (1978-79 όπου δεν πέτυχε ούτε μία νίκη σε 26 αγώνες) που αποτέλεσε το πρώτο μπασκετικό σπίτι του Γιάννη Αντετοκούνμπο! Στο περίφημο ανοιχτό στη Δυρραχίου που πλέον κοσμείται από το διάσημο “γκράφιτι” του Greek Freak με τη φανέλα των Μπακς στον αγωνιστικό του χώρο χτύπησε για πρώτη φορά τη μπάλα ο δις MVP του ΝΒΑ μαζί με τον αδερφό του Θανάση πριν πάνε στον Φιλαθλητικό για τα πρώτα τους σχεδόν επαγγελματικά βήματα.

ΓΗΠΕΔΟ_1.jpg

Εκεί, Γιάννης και Θανάσης γνώρισαν μεταξύ άλλων έναν παίκτη με τον οποίο πανηγύρισαν την άνοδο στην Α1 το Σαββατο. Τον νυν παίκτη του Τρίτωνα και πριν πάνω από 10 χρόνια συμπαίκτη τους στον Φιλαθλητικό Μιχάλη Καμπερίδη, έναν από τους πιο (αυτο)κόλλητους παίκτες των Antetokounbros.

καμπεριδης.jpg

Για το Μαρούσι δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις αφού στα ‘00ς αρχικά υπό τον Παναγιώτη Γιαννάκη και μετά υπό τον Γιώργο Μπαρτζώκα ήταν η ομάδα που τάραξε τα νερά του ελληνικού μπάσκετ και έφτασε να παίξει μέχρι και στην Ευρωλίγκα (2009-10, δημιούργημα της οικογένειας Βωβού που όμως όσο εντυπωσιακά ανήλθε φτάνοντας μέχρι και στους τελικούς της Α1 και δις του Κυπέλλου Ελλάδας, με ανάλογα τόσο μεγάλο θόρυβο καταβαραθρώθηκε και ουσιαστικά διαλύθηκε για να δημιουργηθεί από το μηδέν δέκα χρόνια πριν. Πρώην ομάδα για τους Σπανουλη, Καιμακόγλου, Μαυροειδή, Πατ Καλάθη, Μπουντούρη και πολλούς άλλους, κάτοχος του Κυπέλλου Σαπόρτα του 2001.

587675.jpg

Τελευταία παρουσία του Μαρουσίου στην Α1 ήταν τη σεζόν 2011-12 όταν με το ρόστερ του αποτελείτο από κάποιους βετεράνους (Κόμματος, Γκαγκαλούδης, Πρόδρομος Νικολαϊδης), διάφορους λεγεωνάριους (Κογιαντίνοβιτς, Τζιγκάνοβιτς κ.α.) και αρκετούς έφηβους μεταξύ των οποίων και ο αμούστακος τότε Δημήτρης Αγραβάνης. Εκείνη τη σεζόν το Μαρούσι είχε πετυχει όλη κι όλη μία νίκη, εκτός έδρας επί του Περιστερίου (του Αργύρη Πεδουλάκη) και είχε φυσικά υποβιβαστεί.

Τη θέση του την επόμενη σεζόν (2012-13) είχε πάρει μία ομάδα που είχε στον πάγκο της τον νυν προπονητή του Μαρουσίου. Τον Γιώργο Σκαραφίγκα. Έναν άνθρωπο του μπάσκετ ο οποίος ως παίκτης είχε γράψει τη δική του ιστορία με τη φανέλα της Νήαρ Ηστ. Μάλιστα, 33 χρόνια πριν, το 1985, είχε λάμψει σε ένα άλλο Final-4, αυτό της ανόδου στην Α Εθνική για τη σεζόν 1985-86 όταν η “Νήαρ” είχε νικήσει με 63-58 τον Ηλυσιακό (των Κοκκολάκη, Καστρινάκη και Κουτσουφλάκη) το μπαράζ ανόδου μπροστά σε 9.000 θεατές στο Στάδιο Ειρηνης και Φιλίας!

νηαρ.jpg
 Ο Γιώργος Σκαραφίγκας καθιστός αριστερά στη φωτογραφία της Νήαρ Ηστ πριν τον ιστορικό τελικό ανόδου με τον Ηλυσιακό το 1985 στο ΣΕΦ

Την επόμενη σεζόν η ομάδα της Καισαριανής δεν κατάφερε να σταθεί στα μεγάλα σαλόνια και λόγω της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών και της δημιουργίας της Α1 υποβιβάστηκε για να επιστρέψει αρκετά χρόνια αργότερα (1998-99) όταν πια ο Σκαραφίγκας είχε κρεμάσει τα παπούτσια του.


Ο αγώνας της Νήαρ Ηστ κόντρα στον Άρη στο κλειστό της Καισαριανής όπου επικρατούσε το αδιαχώρητο



Στιγμιότυπα του αγώνα της Νήαρ Ηστ με τον Ολυμπιακό τη σεζόν 1985-86

Τόσο στον Πανελευσινιακό δέκα χρόνια πριν όσο και στο σήμερα ο Σκαραφίγκας είχε και έχει ως δεξί του χέρι τη Βασιλεία (Λία) Γκουζίνη που δεν είναι άλλη από τη σύζυγό του! Η οποία μάλιστα προ διετίας είχε γίνει η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ που ανέλαβε head coach σε ομάδα εθνικής κατηγορίας (Δάφνη) για να επιστρέψει στο πλευρό του… καλού της και να πανηγυρίσει την άνοδο στην Α1 όπου λογικά θα γίνουν το πρώτο ζευγάρι στη ζωή και στο μπάσκετ, προπονητή - βοηθού προπονητή στην ιστορία της Basket League! Αξίζει να αναφέρω ότι η Λαμιώτισσα κόουτς πρόσφατα επιλέχθηκε ως Ομοσπονδιακή προπονητής της Εθνικής Κορασίδων από την ΕΟΚ!

γκουζινη.jpg

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στο ρόστερ του Μαρουσίου που πανηγύρισε την άνοδο ανήκουν δύο παίκτες με μπασκετικό και δημοσιογραφικό παρελθόν. Ο νεαρός Χαράλαμπος Κιούσης είναι γιος του Γιάννη Κιούση ο οποίος διατέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής του Αθλητικού τμήματος στην εφημερίδα “Τα Νέα”.

στασινος.jpg

Ο δε, Ορφέας Στασινός που διακρίθηκε στον ημιτελικό του Final-4 με τον Πανερυθραϊκό είναι γιος του θρυλικού σκόρερ Β Εθνικής και Α2 στις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 Νίκου Στασινού. Του “Γκάλη των φτωχών” όπως ήταν το παρατσούκλι του όταν εβαζε… 40αρες με τη φανέλα κυρίως του Πρωτέα Αθηνών όντας ένας από τους κορυφαίους σκόρερ στην ιστορία της Α2 (1ος τη σεζόν 1990-91).


Στιγμιότυπα από αγώνα Έσπερος Καλλιθέας – Πρωτέας στον “Τάφο του Ινδού” για τη Β Εθνική της σεζόν 1985-86 όπου αγωνιζόταν ο Νίκος Στασινός

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0