Buzzer Beater

Οι πιο πετυχημένοι Ευρωπαίοι προπονητές τα τελευταία 35 χρόνια δουλεύουν στην Ελλάδα!

Οι πιο πετυχημένοι Ευρωπαίοι προπονητές τα τελευταία 35 χρόνια δουλεύουν στην Ελλάδα!

Η συμφωνία του Παναθηναϊκού με τον Εργκίν Αταμάν μόλις ένα χρόνο μετά την κατάκτηση της 2ης συνεχόμενης Ευρωλίγκα από τον Τούρκο προπονητή επιβεβαίωσε ότι το ελληνικό μπάσκετ γενικότερα και ο Παναθηναϊκός ειδικότερα (λίγο περισσότερο από τον Ολυμπιακό) προσελκύουν τους πιο πετυχημένους προπονητές της «γηραιάς ηπείρου».

Από το 1988 και μετά λοιπόν οι 11 από τους 14 προπονητές που κατέκτησαν το κορυφαίο διασυλλογικό τρόπαιο στην Ευρώπη, παλιά λεγόμενο Κύπελλο Πρωταθλητριών, από το 2000 και μετά Ευρωλίγκα, έχουν ή θα έχουν (βάζοντας και τον Αταμάν στην εξίσωση) εργαστεί στη χώρα μας! Πρόκειται για ένα φοβερό νούμερο αυτό το 79% των τροπαιούχων της διοργάνωσης το οποίο προσέλκυσαν οι ελληνικές ομάδες κάτι που δείχνει ότι το μπάσκετ ήταν και παραμένει, έστω μέσω των δύο «αιώνιων» αντιπάλων, κορυφαίος προορισμός για τους προπονητές.

Ιδού και η σχετική λίστα!

Μπόζινταρ Μάλκοβιτς: Τροπαιούχος με τη Γιουγκοπλάστικα αλλά και τη Λιμόζ, οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο 1ο του τρόπαιο το 1996

Ζέλικο Παβλίτσεβιτς: Ο διάδοχος του “Μπόζα” στην κροατική ομάδα ως ΠΟΠ 84, ανέλαβε έχοντας να επιδείξει “two cups” αφού είχε πάρει ένα και με την Τσιμπόνα, τον Παναθηναϊκό.

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών μέχρι να πάρει τα ηνία του Παναθηναϊκού και να τον οδηγήσει σε πέντε τρόπαια είχε ήδη κατακτήσει άλλα τρία με Παρτιζάν, Μπανταλόνα και Ρεάλ.

Τσάβι Πασκουάλ: Τροπαιούχος με τη Μπαρτσελόνα το 2010 ανέλαβε τους πράσινους το 2016

Εργκίν Αταμάν: Δις πρωταθλητής Ευρωλίγκα με την Εφές θα συνεχίσει την παράδοση στον πράσινο πάγκο!

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη Ευρωλίγκα του την κατέκτησε με τον Ολυμπιακό με διαφορά 15 χρόνων!

Γιόνας Καζλάουσκας: Ο Λιθουανός τεχνικός ήταν υπεύθυνος για το “θαύμα” της Ζαλγκίρις Κάουνας το 1999 στο Μοναχο και ανέλαβε τον Ολυμπιακό το 2004.

Πίνι Γκέρσον: Τρις πρωταθλητής Σουπρολίγκα/Ευρωλίγκα (2001, 2004, 2005) ανέλαβε τον Ολυμπιακό το 2006

Ντέιβιντ Μπλατ: Ο έτερος ισραηλινός πρώην πρωταθλητής Ευρωλίγκα με τη Μακάμπι (2014) πριν αποσυρθεί για λόγους υγείας από τους πάγκους ανέλαβε τον Ολυμπιακό το 2018.

Γιώργος Μπαρτζώκας και Δημήτρης Ιτούδης: Νο 9 και Νο10 στη σχετική λίστα. Ο πρώτος έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής με τρόπαιο Ευρωλίγκα το 2013, ο δεύτερος το πήρε δύο φορές με την ΤΣΣΚΑ (2016, 2019) έχοντας πριν εργαστεί για πάνω από μια δεκαετία ως συνεργάτης του Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό.

Ποιοι είναι οι τρεις προπονητής από το 1989 και μετά που κατέκτησαν την Ευρωλίγκα και δεν εργάστηκαν στην Ελλάδα; Ο Σέρβος Σβέτισλαβ Πέσιτς, τροπαιούχος με τη Μπαρτσελόνα το 2003, ο Έτορε Μεσίνα με τίτλους τόσο με τη Βίρτους Μπολόνια (1998, 2001) όσο και με την ΤΣΣΚΑ (2006, 2008) και φυσικά ο υποψήφιος για τον «πράσινο» πάγκο Πάμπλο Λάσο, τροπαιούχος με τη Ρεάλ τόσο το 2015 όσο και το 2018.

Γιάννης Ψαράκης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0