Buzzer Beater

Η Φενέρ που κινδυνεύει, η «σφήνα» Ζαλγκίρις και ο ρυθμιστής (της Μπασκόνια) Ολυμπιακός!

Η Φενέρ που κινδυνεύει, η «σφήνα» Ζαλγκίρις και ο ρυθμιστής (της Μπασκόνια) Ολυμπιακός!

Δύο αγωνιστικές απέμειναν για το φινάλε της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκα και η μόνη ομάδα που αισθάνεται… άνετα ενόψει της συνέχειας είναι ο Ολυμπιακός που με μία νίκη στα δύο επόμενα παιχνίδια του ή μία ήττα από Ρεάλ και Μπαρτσελόνα σφραγίζει την πρωτιά. Όσο για τη μάχη της 8αδας; Ο κακός χαμός…

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την κορυφή (τους). Εκεί όπου ο Ολυμπιακός είναι μόνος πρώτος πλέον μετά τη 13η συνεχόμενη νίκη του επί του Παναθηναϊκού και την ήττα της Ρεάλ στο Βελιγράδι. Οι ερυθρόλευκοι έχουν να παίξουν εκτός με Ερυθρό Αστέρα και εντός με Μπασκόνια και τους αρκεί μία νίκη για να καπαρώσουν την 1η θέση αφού υπερτερούν στην ισοβαθμία με Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Τους αρκεί και μία ήττα των δύο αυτών ομάδων και ας μη νικήσουν ούτε ματς, αντίστοιχα με τη Ρεάλ να έχει να παίξει εντός με Μπάγερν και εκτός με τη Μακάμπι και τη Μπαρτσελόνα εκτός με Μιλάνο και Βαλένθια.

Αυτή που σχεδόν σίγουρα δείχνει να έχει καπαρώσει πλέον την 4η θέση είναι η Μονακό που έχει να παίξει εντός με Παρτιζάν και εκτός με Εφές και ακόμη και αν χάσει και τα δύο ματς δεν πέφτει κάτω από την 4η θέση μιας και υπερτερεί της Μακάμπι στη μεταξύ τους ισοβαθμία.

Ιδού και οι ισοβαθμίες των ομάδων των τεσσάρων πρώτων θέσεων

τετραδα.png

Όσο για τη μάχη της 8αδας; Εκεί γίνεται το… σώσε αφού καμία ομάδα δεν έχει σίγουρη θέση στα πλέι-οφ εκτός της Μακάμπι που μαθηματικά της αρκεί μια νίκη για να “κλειδώσει” την παρουσία της.

Η 6η αυτή τη στιγμή Φενέρμπαχτσε θα δώσει το ματς της χρονιάς την άλλη εβδομάδα με την Εφές. Αν κερδίσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό προκρίνεται στα πλέι-οφ αλλά θα πρέπει να νικήσει (για σιγουριά) και τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι την τελευταία αγωνιστική και αυτό γιατί υστερεί στις ισοβαθμίες με Μπασκόνια και Ζαλγκίρις (και με τις δύο ξεχωριστά και σε πιθανή τριπλή ισοβαθμία). Άρα το ματς-κλειδί είναι αυτό με την Εφές όπου αν χάσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό κινδυνεύει να μείνει εκτός πλέι-οφ!

Για την Εφές τα πράγματα είναι απλά. Με ήττα από τη Φενέρ 99,99% αποχαιρετά τα πλέι-οφ ειδικά αν η Μπασκόνια νικήσει τη Βιλερμπάν που είναι το λογικό.

Η Παρτιζάν έχει όχι ιδιαίτερα δύσκολο πρόγραμμα στη συνέχεια, εκτός με τη Μονακό (που δύσκολα θα ανέβει πάνω από την 4η θέση) και εντός με Παναθηναϊκό. Λόγω του ότι υπερτερεί στις ισοβαθμίες με Μπασκόνια και Ζαλγκίρις (και σε τριπλή με αυτές τις δύο ομάδες) της αρκεί, λογικά, μία νίκη για την 8αδα.

Τέλος Μπασκόνια και Ζαλγκίρις εξαρτώνται η μία από την άλλη και η καθεμία από τον… εαυτό της. Αν και οι δύο κάνουν το 2/2 τότε η Μπασκόνια θα είναι σίγουρα στους 8. Η Ζαλγκίρις θέλει μία ήττα των Βάσκων ενώ η Εφές θέλει δύο ήττες αφού η μία δεν της αρκεί όντας χειρότερη στην ισοβαθμία.

Πάμε και στο δια ταύτα. Υπάρχει ενδεχόμενο να ξεκαθαρίσουν όλα την επόμενη αγωνιστική! Αν λάβουμε ως δεδομένη τη νίκη της Μπασκόνια εντός με την ουραγό και προερχόμενη από 11 σερί ήττες Βιλερμπάν τότε: Με ήττες Ζαλγκίρις (από Μακάμπι εντός) και Εφές (με Φενέρ εκτός) στις θέσεις 5-7 θα βρεθούν Μακάμπι, Φενέρ και Παρτιζάν και 8η η Μπασκόνια με Ζαλγκίρις και Εφές να μένουν οριστικά εκτός ακόμη και αν η Παρτιζάν χάσει από τη Μονακό στο Πριγκιπάτο.

Αν όμως Ζαλγκίρις και Εφές ή μία από τις δύο νικήσουν η 8η θέση θα κριθεί την τελευταία αγωνιστική με τον Ολυμπιακό που θα υποδεχθεί τη Μπασκόνια ρυθμιστή του ποιος θα είναι ο αντίπαλός του αφού με νίκη της Ζαλγκίρις επί της αδιάφορης Μπάγερν στο Μόναχο και ήττα της Μπασκόνια στο ΣΕΦ οι ερυθρόλευκοι 99% θα αντιμετωπίσουν τη Ζαλγκίρις στα πλέι-οφ. Όσο για την Εφές, αν και μόνο αν νικήσει τη Φενέρ και μάλιστα με διαφορά 9 πόντων ή μεγαλύτερη θα ελπίζει σε ήττα της έτερης τουρκικής ομάδας από τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι και μια ήττα της Ζαλγκίρις για να μπει σφήνα στην 8αδα.

Ιδού και όλες οι ισοβαθμίες ανάμεσα στις ομάδες από την 5η έως τη 10η θέση

οκταδα.png

Γιάννης Ψαράκης

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0