Buzzer Beater

ΕΣΑΚΕ: Απειλεί με λουκέτο στη Basket League λόγω Super League 1 και Αυγενάκη

ΕΣΑΚΕ: Απειλεί με λουκέτο στη Basket League λόγω Super League 1 και Αυγενάκη

Μέχρι τα άκρα δείχνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στον ΕΣΑΚΕ, όπου “άκρα” το “λουκέτο” στο πρωτάθλημα της Basket League αν δεν ισχύσουν όσα ανακοινώθηκαν από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με την κατανομή των χρημάτων από τη φορολογία του στοιχήματος.

Δεν πέρασαν παρά δύο μέρες από τη στιγμή που ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε με ακρίβεια τα χρήματα που θα μοιραστούν οι τέσσερις επαγγελματικές λίγκες (Super League 1, Super League 2 στο ποδόσφαιρο, Basket League στο μπάσκετ και Volley League στο βόλεϊ) και άρχισαν τα… μαγειρέματα για ανακατανομή των χρημάτων με τον κ.Αυγενάκη να νίπτει τας χείρας του υπό τις πιέσεις που δέχθηκε, όπως υποστηρίζουν στον ΕΣΑΚΕ, από παράγοντες και ιδιοκτήτες ομάδων της SuperLeague 1.

Τη Δευτέρα 23/1 ανακοινώθηκε λοιπόν ότι τα 62 εκατομμύρια ευρώ από τη φορολογία των κερδών τυχερών παίγνιων στον αθλητισμό θα μοιραστούν ισόποσα 31 εκατομμύρια στον επαγγελματικό και άλλα τόσα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Από τα 31 εκατομμύρια για τις 4 επαγγελματικές λίγκες η Super League 1 θα λάμβανε 16,5 εκατομμύρια ευρώ, η Super League 2 5,27 εκατομμύρια ευρώ, η Basket League 4,65 και η Volley League 2,48 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως η Super League 1 με επιστολή της προς τον κ.Αυγενάκη ζήτησε οι ομάδες της να λάβουν το ίδιο ποσό που είχαν λάβει το 2021, δηλαδή 1,5 εκατομμύρια ευρώ έκαστη άρα συνολικά 21 εκατομμύρια ευρώ, 4,5 περισσότερα από αυτά που της δίνει αυτή τη στιγμή το κράτος τα οποία χρήματα και ζητάει είτε να αφαιρεθούν από τα χρήματα που έχει λαμβάνει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είτε να μειωθούν από τις άλλες λίγκες! Ο κ.Αυγενάκης όμως υπεραμύνθηκε της απόφασης του για ισόποση κατανομή των χρημάτων σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Μετά όμως από πιέσεις που δέχθηκε από παράγοντες ομάδων της Super League κάλεσε σε συνάντηση τους προέδρους των τεσσάρων λιγκών, συνάντηση η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου απουσία όμως του εκπροσώπου της Super League προφανώς σε ένδειξη διαμαρτυρίας με τη Super League να στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας ενημερώνοντας για τις αδιαπραγμάτευτες όπως ανέφερε θέσεις της.

Όπως ήταν αναμενόμενο στη συνάντηση των 3 εκ των 4 προέδρων λιγκών δεν βρέθηκε φυσικά η χρυσή τομή με τον κ.Αυγενάκη να ζητάει από τους παράγοντες να συναντηθούν μεταξύ τους και να τα… βρουν βγάζοντας ουσιαστικά την ουρά του απ’ έξω και ενημέρωσε πως αν προκύψει αδιέξοδο θα ζητήσει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να δώσει λύση!

Στον ΕΣΑΚΕ φυσικά άρχισαν να τους ζώνουν… φίδια πως ερήμην τους θα γίνει ανακατανομή προς όφελος του ποδοσφαίρου και στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης αποφασίστηκε να τηρηθεί σκληρή στάση σε περίπτωση που δεν τηρηθούν όσα εξ αρχής ανακοινώθηκαν από τον κ.Αυγενάκη. Και σε περίπτωση που αποφασιστεί μείωση των χρημάτων των ομάδων που έχει λαμβάνει κάθε ομάδα της Basket League να φτάσουν μέχρι και στο “λουκέτο” στο πρωτάθλημα ως έσχατη λύση!

Το βράδυ της Τετάρτης μάλιστα η λίγκα του μπάσκετ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων πως “οι ομάδες της Basket League, κατά κοινή παραδοχή όλων, αδικήθηκαν από την πρώτη εφαρμογή της απόφασης, λαμβάνοντας πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που τους αναλογούσαν βάση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. Έχοντας λοιπόν ήδη αδικηθεί δεν θα δείξουν καμία ανοχή σε νέα αδικία, δεν θα μπουν σε καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης, αλλά θα απαιτήσουν αυτά που δικαιούνται” και καταλήγει αναφέροντας “άλλωστε,  σύμφωνα και με την ανακοίνωση της ΓΓΑ, σκοπός είναι «η δίκαιη κατανομή» και όχι πάλι να ευνοηθούν κάποιοι εις βάρος του μπάσκετ”.

Να σημειωθεί πως όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της λίγκας κ.Γαλατσόπουλος τις 12 ομάδες του πρωταθλήματος, ο ΕΣΑΚΕ βάσει της κατανομής των 4.650.000 ευρώ θα λάβουν: Από περίπου 510.000 ευρώ οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός λόγω της παρουσίας τους στην Ευρωλίγκα, από 435.000 έως 455.000 ευρώ  Προμηθέας, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Περιστέρι που έπαιξαν επίσης στην Ευρώπη και από 381.000 οι υπόλοιπες 6 ομάδες. Από τα παραπάνω χρήματα θα γίνει παρακράτηση 7% οπότε τα ακριβή (καθαρά) χρήματα που έχουν λαμβάνουν οι ομάδες είναι τα εξής:

Ολυμπιακός 479.099 ευρώ
Παναθηναϊκός 471.150 ευρώ
Προμηθέας 423.455 ευρώ
ΑΕΚ 418.155 ευρώ
ΠΑΟΚ 404.907 ευρώ
Περιστέρι 404.907 ευρώ
Αρης, Κολοσσός, Λαύριο, Απόλλων Πάτρας, Ιωνικός Νίκαιας και Καρδίτσα από 354.562 ευρώ

Από τα χρήματα αυτά αν και όποτε μοιραστούν θυμίζουμε ότι θα εξαιρεθούν μέχρι να βγει οριστικό πόρισμα, ομάδες που εμπλέκονται σε υποθέσεις χειραγώγησης αγώνων στην προκειμένη περίπτωση Κολοσσός Ρόδου και Ιωνικός Νίκαιας με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση του μεταξύ τους αγώνα που έφτασε μέχρι την Ε.Π.ΑΘΛ.Α. της ΓΓΑ με τον κ.Γαλατσόπουλο να ενημερώνει τις ενδιαφερόμενες ομάδες όταν ρωτήθηκε σχετικά πως σύμφωνα με την πληροφόρησή του θα υπάρξει  εξέλιξη πάνω σε αυτό το θέμα το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Γιάννης Ψαράκης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης