Buzzer Beater

Μπαίνουν ο Ζουγανέλης, ο Πέτρος Κωστόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΡΤ σε ένα... πρωτάθλημα μπάσκετ!

Μπαίνουν ο Ζουγανέλης, ο Πέτρος Κωστόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΡΤ σε ένα... πρωτάθλημα μπάσκετ!

Όχι, ο τίτλος δεν είναι clickbait γιατί πολύ απλά συνέβη. Συνέβη πριν 30 χρόνια και… ξεθάφτηκε εντελώς τυχαία κατά την αναζήτηση μιας κούτας με στολίδια για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

Πριν καμιά δεκαριά χρόνια σε μια στιγμή στεναχώριας και νεύρων είχα πάρει φόρα και πέταξα ουκ ολίγα «αχρείαστα» πράγματα από το αρχείο μου. Για καλή μου τύχη κάποια, εντελώς τυχαία, τα περιμάζεψε ένας καλός άνθρωπος και (μου) τα φύλαξε με αποτέλεσμα να αναδυθούν στην επιφάνεια το ίδιο τυχαία που φυλάχθηκαν και γλίτωσαν της ανακύκλωσης. Ένα από αυτά ήταν και ένα χοντρό τετράδιο/βιβλίων σαν αυτά που είχαν οι λογιστές για να κρατάνε τα λογιστικά αρχεία των πελατών τους πριν πολλά χρόνια.

Η ετικέτα του έγραφε: 1ο Πρωτάθλημα Τύπου Μπάσκετ και ο χρόνος γύρισε αυτόματα 30 χρόνια πίσω. Σε μία άλλη εποχή πιο ανέμελη ακόμη και για εμάς τους ρεπόρτερ. Όπου ένα ωραίο πρωί μέσα στην τρέλα που κουβαλούσα αποφάσισα να διοργανώσω το 1ο πρωτάθλημα μπάσκετ για δημοσιογράφους. Έτσι, στα ξεκούδουνα. Οι προσκλήσεις εστάλησαν σε πολλά ΜΜΕ, από εφημερίδες και περιοδικά μέχρι ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και μέσα σε λίγο χρόνο βρέθηκαν να συμμετέχουν συνολικά 17 ομάδες εκπροσωπώντας ισάριθμα ΜΜΕ!

IMG_6311.jpg
Ιδού και η πρώτη σελίδα του βιβλίου… συμβάντων του πρωταθλήματος! Με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, την Πειθαρχική επιτροπή και λεπτομέρειες για την έναρξη της σεζόν. Χειμώνας του 1992 πριν καν δημιουργηθεί ο… ΕΣΑΚΕ (γατάκια…)

Στις συμμετέχουσες ομάδες υπήρχαν: Οι πολιτικές εφημερίδες Τα Νέα, Καθημερινή, Έθνος, Απογευματινή, Μεσημβρινή, Νίκη, Ελεύθερος Τύπος. Η οικονομική εφημερίδα Κέρδος. Το περιοδικό Τρίποντο (αυτό έλλειπε…), το μηνιαίο περιοδικλο “Ματιές στο Μπάσκετ”, η εβδομαδιαία εφημερίδα “Μπάσκετ”, το τηλεοπτικό περιοδικό Τηλέραμα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΕΡΤ και New Channel και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Ράδιο 5 και ΚΛΙΚ FM!

IMG_6312.jpg

Οι... ομορφιές άρχισαν όταν άρχισα να ξεφυλλίζω τις σελίδες του “βιβλίου” μέσα στο οποίο υπήρχαν μοναδικά… ντοκουμέντα. Οι συνθέσεις των περισσότερων ομάδων σταλμένες οι περισσότερες στα γραφεία του περιοδικού Τρίποντο που ήταν και το… κέντρο επιχειρήσεων της λίγκας. Από εκεί έκλεινα κάθε εβδομάδα γήπεδα, διαιτητές, γραμματεία μέσω της ΕΟΚ και της ΕΣΚΑ. Οι αγώνες γίνονταν συνήθως Σαββατοκύριακο, (πολύ) πρωινές ώρες όπου σε κάποια ματς αρκετοί από τους συμμετέχοντες πήγαιναν με τα… καλά τους και πέταλα από γαρύφαλλα να πέφτουν στα αποδυτήρια όταν άλλαζαν αφού έρχονταν κατευθείαν από τη μεταμεσονύχτια διασκέδαση στα… κέντρα πολιτισμού της εποχής.

Άρχισα λοιπόν να τσεκάρω ένα-ένα τα ρόστερ των ομάδων και οι εκπλήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Μαζί επανέρχονταν οι θύμησες από εκείνους τους αγώνες 30 χρόνια πριν αλλά και η νοσταλγία για όσους έφυγαν πρόωρα και δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας.

IMG_6313.jpg

Στο αλήστου μνήμης Τρίποντο προπονητής, ποιος άλλος, ο αείμνηστος Φίλιππος Συρίγος. Από τη διοικητική-αγωνιστική σύνθεση βιάστηκε να φύγει ο αγαπημένος όλων μας “έφορος” Κώστας Κωνσταντίνου (ο διάσημος Κως-Κως) και ο (αξι)αγάπητος Στράτος Κωσταλάς. Την ομάδα μας την έντυσε η Rebook με εμφανίσεις στα χρώματα των Λέικερς (επειδή εγώ τις διάλεξα…) και είχαμε λάβει μάλιστα πλήρη εξοπλισμό! Διπλές εμφανίσεις εντός και εκτός έδρας, φόρμες, τσάντες μεταφοράς τα πάντα όλα. Στο πρωτάθλημα μπορεί να πατώσαμε αλλά είχαμε τις πιο εντυπωσιακές στολές!

τριποντο_ομαδα.jpg
Τάιμ-άουτ... σκορποχώρι της ομάδας του Τρίποντου σε αγώνα στο κλειστό της Αγίας Παρασκευής στο Κοντόπευκο. Μάταια προσπαθούσε ο Φίλιππος να μας κάνει ομάδα...

Οι αντίπαλες ομάδες; Γεμάτες ονόματα που ακόμη και σήμερα βρίσκονται στην επικαιρότητα από διάφορους τομείς και μετερίζια. Ονόματα που σίγουρα σας λένε πολλά. Δείτε την ΕΡΤ υπεύθυνος της οποίας (ομάδας) ήταν ο νυν Διευθυντής Τύπου της ΠΑΕ ΑΕΚ Γιάννης Καραλής. Μέλη της ομάδας από τον Δημήτρη Κωνσταντάρα (του Λάμπρου, ναι, του αξέχαστου ηθοποιού που μας έχει προσφέρει ορισμένες από τις πιο απολαυστικές ταινίες των ‘60ς και ‘70ς), τον μετέπειτα διαφημιστή Κώστα Ντέρη, τον νυν σχολιαστή της Cosmote TV Γιώργο Θαναηλάκη, τον διευθυντή του αθλητικού της ΕΡΤ Δημήτρη Χατζηγεωργίου και τον παλιό σπορτκάστερ Λουκά Παπαϊωάννου.

IMG_6314.jpgIMG_6317.jpg

Στα Νέα παλιοί συνοδοιπόροι (Σωτήρης Βετάκης, Γιάννης Λαμπίρης, Γιώργος Χούπης) στον χώρο του μπάσκετ και ιστορικά μέλη του αθλητικού τμήματος (Κοφινάς, Ρουσάκης, Μώρος, Λιοντζόπουλος, Δοντάς). Στην Ώρα για Σπορ ο νεόκοπος τότε συνάδελφος Τόλης (Απόστολος) Κοτζιάς, ο Κώστας Γκόντζος, ο παλιός συνοδοιπόρος Νίκος Γέμελος. Στο New Channel οι “μπασκετικοί” Παντελής Διαμαντόπουλος, Ανδρέας Χανιάς, ο για δεκαετίες ρεπόρτερ μηχανοκίνητου αθλητισμού Δημήτρης Μπαλής, ο Δημήτρης Μαλισιώβας με βοηθό προπονητή τον… Γιώργο Χελάκη (μετέπειτα Σπορ ΦΜ τώρα στο Mega). Α, στο New Channel υπήρχε και ένας προπονητής μπάσκετ, ο ΔημήτρηςΤζίμηςΚουστένης ο οποίος διατέλεσε αργότερα προπονητής του Περιστερίου και βοηθός του Πεδουλάκη στον Παναθηναϊκό. Τότε όμως είχε γίνει… πέτρα του σκανδάλου, αλλά αυτό θα το διαβάσετε πιο κάτω.

IMG_6315.jpgIMG_6316.jpg

Στο Έθνος συναντάμε ως παίκτη-προπονητή το τοτέμ της μπασκετικής δημοσιογραφίας Τάκη Ευσταθίου, τον αείμνηστο Τάσο Παπαχρήστου και τον… άτακτο όπως θα διαβάσετε παρακάτω Θεολόγο Αλεξανδράτο ενώ στη Νίκη δεσπόζει ο Νίκος Μάνεσης (Alpha), το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Μάκης Διόγος και ο για χρόνια υπεύθυνος τύπου της Εθνικής Ανδρών ποδοσφαίρου Μιχάλης Τσαπίδης.

IMG_6318.jpg

Και πάμε και στους ακόμη πιο διάσημους δύο ιδιαίτερων ομάδων. Στο Τηλέραμα οι VIP περισσεύουν. Ο τηλεοπτικός παράγοντας Λάμπης Ταγματάρχης (πριν εμπλακεί με τo… Filmnet και άλλα κανάλια), ο ραδιοφωνικός παραγωγός και μέλος επιτροπών σε διάφορα reality Νίκος Μουρατίδης αλλά και ο γνωστός και μη εξαιρετέος τραγουδοποιός και τραγουδιστής Γιάννης Ζουγανέλης (ω, ναι!). Όσο για τον ραδιοφωνικό σταθμό ΚΛΙΚ FM, “παιδί” του διάσημου την εποχή εκείνη περιοδικού “Κλικ” ο εμπνευστής και δημιουργός του Πέτρος Κωστόπουλος (ο οποίος θυμάμαι είχε παίξει σε 1-2 αγώνες του πρωταθλήματος) ξεχωρίζει όπως και ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Φίλιππος Πετρίδης!

IMG_6321.jpgIMG_6326.jpg

IMG_6339.jpg
Ο "Ζούγας" με πλήρη μπασκετική περιβολή

Άφησα τελευταίες τις δύο ομάδες που έφτασαν στον τελικό του παρθενικού πρωταθλήματος. Τη φιναλίστ Καθημερινή με τον αδερφικό φίλο Δημήτρη Καρύδα (aka “παιδί του ξανθού” προπονητικά) να “χρεώνεται” την αποτυχία στον τελικό έχοντας στα χέρια του τον αείμνηστο Κώστα Μπατή που έβαζε… 30αρες σε κάθε ματς και κέρδισε στο ρελαντί τον τίτλο του 1ου σκόρερ του πρωταθλήματος, τον “τρίποντο” Πυκνή (ο οποίος αναδείχθηκε MVP του πρωταθλήματος), τους καλούς αθλητικούς συναδέλφους Βαγγέλη Ζορμπά, Γιάννη Κουκουλά, Χρήστο Κοντό, Πέτρο Λαγιάκο, τον τηλεοπτικό παραγωγό Κώστα Μιχαηλίδη αλλά και τον νυν πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα!

IMG_6319_1.jpg

IMG_6341.jpg
Πολλά κιλά μπάσκετ. Ένα δίδυμο που πλέον τα λέει από τους ουρανούς. Ο 1ος σκόρερ του Πρωταθλήματος Κώστας Μπατής με τον "Παγκόσμιο" Γιώργο Αμερικάνο

πυκνης.png
Ο MVP του πρωταθλήματος Δημήτρης Πυκνής με τον 1ο διαιτητή του τελικού Κώστα Ρήγα

Όσο για την πρωταθλήτρια; Η ομάδα που ουσιαστικά προερχόταν από την εφημερίδα Φίλαθλος και απάρτιζε το ρόστερ της εβδομαδιαίας μπασκετικής εφημερίδας “Μπάσκετ” με παίκτη-προπονητή τον Μάνο Μανουσέλη (γνωστός για τις αναλύσεις του, πρώην βοηθός στον Ολυμπιακό και νυν τεχνικός στο Κατάρ), τον αδερφό του Χρήστο αλλά και τους μπασκετικούς Αρτελάρη, Ζαρμακούπη, Μενεγάκη, Παγαρτάνη, τον αείμνηστο Λάζαρο Μουρκάκο, τον σύμβουλο του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, Βαγγέλη Μπραουδάκη, έφορο τον αείμνηστο Αντώνη Νταή (που αργότερα εργάστηκε στον Ολυμπιακό) και GM τον νυν εκπρόσωπο Τύπου της ΕΟΚ Μενέλαο Σεβαστιάδη!
Το "Μπάσκετ" λοιπόν νίκησε στον μεγάλο τελικό που έγινε 13 Ιουνίου 1992 στο κλειστό του Μετς παρουσία περίπου 300 θεατών και με διαιτητές τους κορυφαίους τότε Κώστα Ρήγα και Αντώνη Μάνο με 67-66 την Καθημερινή που... αυτοκτόνησε στο φινάλε όταν έχασε τέσσερα διαδοχικά σουτ για να πάρει τη νίκη και το τρόπαιο.

IMG_6320.jpg

IMG_6340.jpg
Η πρωταθλήτρια ομάδα του "Μπάσκετ" με το τρόπαιο

μανουσελης.png
Παίκτης-προπονητής-πρωταθλητής ο Μάνος Μανουσέλης παραλαμβάνει το τρόπαιο από τον και τότε και τώρα πρόεδρο του ΠΣΑΤ Γιάννη Θεοδωρακόπουλο

Όλα τα παραπάνω σκαναρισμένα έγγραφα είχαν σταλεί με φαξ (οι νεότεροι που δεν ξέρετε τι είναι αυτό το… φαξ, γκουγκλάρετέ το) ενώ σημειώστε ότι μετά από κάθε αγωνιστική ο ψυχάκιας (δλδ εγώ) έβγαζα και Δελτίο Τύπου με αποτελέσματα, βαθμολογίες, σχολιασμό, πρώτους σκόρερ και άλλα καλούδια.

IMG_6323.jpgIMG_6324.jpg

Και για να μη νομίζετε ότι όλα ήταν καλά και ανθηρά, είχαμε και τις… παγαμποντιές μας και για αυτό αναλάμβανε δράση η Πειθαρχική Επιτροπή υπό τον αδερφικό φίλο Ηλία Δρυμώνα (νυν παραγωγός στην ΕΡΑ Σπορ) που του είχαν κολλήσει το παρατσούκλι “Σπαθάρης” από τον τότε σκληρό Αθλητικό Δικαστή του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Κάθε εβδομάδα η επιτροπή είχε να αντιμετωπίσει ουκ ολίγα συμβάντα, από τσακωμούς παικτών με διαιτητές (τι πιο σύνηθες…) όπως του Αλεξανδράτου ή σε άλλες αγωνιστικές του Βαγγέλη Μίχου (Απογευματινή) ο οποίος σύμφωνα με την υπεράσπιση (όπως αναφέρουν τα… πρακτικά) του υπεύθυνου της ομάδας Γιάννη Φιλέρη δεν εξύβρισε διαιτητή αλλά… συμπαίκτη του επειδή τσακώθηκαν.

IMG_6325.jpg
Υπάρχαν και πιο “χοντρά” παραπτώματα όπως “παράνομη” συμμετοχή του Τζίμη Κουστένη ο οποίος παρουσιάστηκε τότε ως “τεχνικός” αλλά ουδέποτε προσκόμισε αντίστοιχη απόδειξη πληρωμής από το Μέσο με αποτέλεσμα η ομάδα του (New Channel) να μηδενιστεί!

Για τελευταίο τεκμήριο άφησα μία απόδειξη αγοράς από την ΕΟΚ 17 βιβλίωνφύλλου αγώνος” (όσα και οι ομάδες του πρωταθλήματος δηλαδή) προς 12.200 δραχμές (35 ευρώ δηλαδή, και τα 17…) απόδειξη σε… φουλ γλώσσα καθαρεύουσας με οξείες, περισπωμένες και δασείες.

IMG_6328.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0