Buzzer Beater

Το πλάνο της ΕΟΚ για την Εθνική δεν υπάρχει. Κυριολεκτικά

Το πλάνο της ΕΟΚ για την Εθνική δεν υπάρχει. Κυριολεκτικά

Ήταν Φλεβάρης του 2021 όταν ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος δήλωνε δημοσίως πως «υπήρχε ξεκάθαρη αντιμετώπισή τους και απόλυτη ταύτιση απόψεων, γιατί η Εθνική Ομάδα είναι υπεράνω όλων» αναφερόμενος στις συζητήσεις και συμφωνίες με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αναφορικά στην απρόσκοπτη συμμετοχή των διεθνών τους παικτών στην «επίσημη αγαπημένη». Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε κύριε Λιόλιο...

Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

Ο Μίτσιτς από τη Μαδρίτη και ο Γκούντουριτς από την Κωνσταντινούπολη θα ταξιδέψουν στο Νιουκάσλ στη βόρεια Αγγλία για τον αγώνα της Σερβίας με τους Βρετανούς. Η Παρτιζάν έδωσε όλους τους διεθνείς Σέρβους (όχι των άλλων Εθνικών ομάδων όμως…) για τον ίδιο αγώνα. Στην Τουρκία ο προπονητής της Εφές Εργκίν Αταμάν από τη Μαδρίτη θα πάει και αυτός στο Νιουκάσλ μαζί με τους διεθνείς της Τουρκίας ενώ το ίδιο ταξίδι θα κάνουν και οι Τούρκοι διεθνείς της Φενέρμπαχτσε. Αυθημερόν.

Στην Ιταλία Μιλάνο και Μπολόνια συμφώνησαν να παίξουν μία μέρα νωρίτερα ώστε η «σκουάντρα ατζούρα» να παραταχθεί πλήρης κόντρα στην Ισπανία του Ιταλού προπονητή Σέρτζιο Σκαριόλο. Η δε FIBA πριν από λίγο καιρό άλλαξε τις ημερομηνίες των αγώνων των παραθύρων από Πέμπτη και Παρασκευή μόνο σε Παρασκευή (για όλους τους ομίλους) προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες παρουσίας παικτών ομάδων της Ευρωλίγκα στις εθνικές τους.

Στα μέρη μας; Πέρα βρέχει μεταφορικά και κυριολεκτικά αφού το μόνο που έχει σημασία για την ΕΟΚ είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της τρανταχτής απουσίας των διεθνών των ομάδων της Ευρωλίγκα και πως αυτή θα περάσει στο ντούκου. Και πιστέψτε μας, τα καταφέρνει μια χαρά για λόγους που άπτονται του συντριπτικά μεγαλύτερου ποσοστού των ΜΜΕ αλλά δεν είναι της παρούσης.

Πάμε λοιπόν στο δια ταύτα. Η Εθνική παίζει την Παρασκευή ένα καθόλα κρίσιμο ματς με τη Λετονία στο Ηράκλειο και μόνο… πανστρατιά δεν κηρύχθηκε από την Ομοσπονδία. Μπορεί να είμαστε 2οι στον Όμιλο της Β Φάσης όμως με ένα βαθμό πίσω μας ακολουθούν Σερβία, Βέλγιο, Τουρκία με τους Λετονούς πρώτους ένα βαθμό πάνω από εμάς. Σε περίπτωση νίκης όλα καλά, παραμένουμε εντός τροχιάς πρόκρισης. Αν όμως χάσουμε, τότε αρχίσουν τα ζόρια αφού κουβαλάμε και εκείνη την ήττα από τους Βρετανούς ένα χρόνο πριν στο Νιουκάσλ, ήττα που ίσως μας κοστίσει ακριβά. Αλλά για μισό λεπτό, αυτό είναι το θέμα; Να νικήσουμε και να πανηγυρίζουμε για την πρόκριση ή να χάσουμε και να γκρινιάζουμε για την πιθανότητα αποκλεισμού;

Το θέμα είναι ότι η Εθνική παρά τις εξαγγελίες της νέας διοίκησης παραμένει αμέτοχη στο θέμα της στελέχωσης της Εθνικής ομάδας και άγεται και φέρεται ανάλογα με το πρόγραμμα των ομάδων της Ευρωλίγκα και τις «ισορροπίες» μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Καμία πρωτοβουλία, καμία ξεκάθαρη κουβέντα παρά μόνο επικοινωνιακή διαχείριση.

«Ήδη κάναμε συζητήσεις με τις δύο ομάδες και υπήρχε ξεκάθαρη αντιμετώπισή τους και απόλυτη ταύτιση απόψεων, γιατί η Εθνική Ομάδα είναι υπεράνω όλων. Όλοι βοηθούσαμε και όλοι βοηθούμε. Υπάρχουν οι σύλλογοι, τους οποίους τιμούμε ιδιαίτερα και θέλουμε να έχουμε και ευρωπαϊκές επιτυχίες. Μια ευρωπαϊκή επιτυχία ανεβάζει όλο το επίπεδο. Υπάρχει όμως και η Εθνική Ομάδα που είναι η αγαπημένη όλων» δήλωνε πέρυσι ο κ.Λιόλιος αλλά προφανώς κύριε πρόεδρε η Εθνική ομάδα ΔΕΝ είναι υπεράνω όλων. Και δεν είναι για την ΕΟΚ για δικούς της λόγους «πολιτικής και ισορροπιών».

Αντιγράφω από το Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας όταν ανακοινώθηκε η σύνθεση της Εθνικής για την προετοιμασία για τους αγώνες των «παραθύρων»: «Για το πλάνο ενσωμάτωσης στην ομάδα μελών που συμμετέχουν σε ομάδες της Ευρωλίγκας, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση». Η ίδια ακριβώς φράση αντιγράφηκε και επαναλήφθηκε τόσο την περασμένη Δευτέρα όταν ξεκίνησε η προετοιμασία όσο και σήμερα Πέμπτη που η αποστολή πήγε στο Ηράκλειο με 12 παίκτες, τους γνωστούς παίκτες των «παραθύρων» που πάλι θα κληθούν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά και πάνω στους οποίους θα πέσει τυχόν ανάθεμα αν χάσουμε από τους… προπονητές της εξέδρας. Ενώ οι πραγματικά υπεύθυνοι/ανεύθυνοι θα έχουν μείνει στο απυρόβλητο.

Ξανά αντιγράφω από το σημερινό Δελτίο Τύπου της ΕΟΚ: «Το πρωί της Παρασκευής (11/11) θα ταξιδέψουν για την Ελλάδα οι Δημήτρης Ιτούδης και Νικ Καλάθης οι οποίοι έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία αν το επιτρέψουν οι συνθήκες να έχουν ενεργή συμμετοχή ακόμα και στον αγώνα με τη Λετονία, ενώ σε αυτόν τον αγώνα είναι πιθανή η συμμετοχή και του Μιχάλη Λούντζη».

Συγγνώμη, αλλά τι σημαίνει «έχουν εκφράσει την επιθυμία αν το επιτρέψουν οι συνθήκες να έχουν ενεργή συμμετοχή». Ότι θα κάνουν χάρη στην Εθνική; Τι σημαίνει «είναι πιθανή η συμμετοχή του Μιχάλη Λούντζη»; Από τι εξαρτάται η παρουσία/συμμετοχή του; Από το αν θα παίξει και πόσο στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Παρτιζάν; Οι υπόλοιποι διεθνείς του Ολυμπιακού για τον αγώνα με τη Λετονία; Καμία απάντηση φυσικά στο ερώτημα. Οι διεθνείς του Παναθηναϊκού; Ξέρω, ξέρω, την ίδια ώρα την Παρασκευή θα είναι στο ΟΑΚΑ για τον αγώνα της ομάδας τους με τη Μπασκόνια. Το αν και ποιοι από τους πράσινους διεθνείς θα παίξουν είναι ένα άλλο θέμα. Μαντζουκας, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, Χουγκάζ, Μποχωρίδης, εν ενεργεία μέλη της Εθνικής τελευταία παίζουν από ελάχιστα έως καθόλου.

Στην τελική και για τους λόγους ισορροπίας που έγραφα παραπάνω δεν περίμενα από μία ομάδα να δώσει ελεύθερα τους διεθνείς της όταν των απέναντι αποδεδειγμένα δεν θα μπορούσαν να δώσουν ομοίως το παρόν. Και αυτό ισχύει και για τις δύο ομάδες.

Φυσικά και για όλη αυτή την κατάσταση δεν φταίνε οι διεθνείς παίκτες των ομάδων ενώ κι οι ομάδες τους κοιτάζουν το συμφέρον τους και καλά κάνουν από τη στιγμή που απέναντί τους υπάρχει μία άβουλη Ομοσπονδία που το μόνο που κάνει είναι δημόσιες σχέσεις και θυμάται να βγάζει… νύχια μόνο όταν πρόκειται για άλλους συλλόγους αφού δεν θέλει επ’ ουδενί να έρθει σε ανοιχτή κόντρα ή να απαιτήσει πράγματα από τους δύο μεγάλους (και όχι μόνον αυτούς).

Μακάρι την Παρασκευή οι «παραθυράτοι» να τα καταφέρουν και να περάσει στο ντούκου για μία ακόμη φορά η απάθεια της Ομοσπονδίας στις πραγματικές ανάγκες της Εθνικής. Αλλά σπρώχνοντας για μία ακόμη φορά όλα τα σκουπιδάκια κάτω από το χαλί το μόνο που καταφέρνει η ΕΟΚ είναι να μεγαλώνει η άσχημη οσμή που αναδύεται από εκεί.

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0