Buzzer Beater

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: Το... ερυθρόλευκο παρελθόν που έχει χαθεί στα βάθη του χρόνου

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: Το... ερυθρόλευκο παρελθόν που έχει χαθεί στα βάθη του χρόνου
Τι λέτε; Του πάνε τα ερυθρόλευκα; Ένας προπονητής που συνέδεσε το μεγαλύτερο μέρος της προπονητικής του καριέρας με τα πράσινα και μετέτρεψε τον Παναθηναϊκό σε ομάδα-θρύλο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ως παίκτης φορώντας κόκκινα και άσπρα!

Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

Βουτιά στον χρόνο 41 χρόνια πίσω. Όταν η Γιουγκοσλαβία ήταν ενωμένη, το μπάσκετ των «πλάβι» κυριαρχούσε και ένας βραχύσωμος 21χρονος, τότε, γκαρντ φορούσε την ερυθρόλευκη φανέλα της ομάδας της γενέτειράς του. Της Μπόρατς στο Τσάτσακ. Το όνομα αυτού; Ζέλικο Ομπράντοβιτς!

2_151.jpg

Είχαν προηγηθεί εμφανίσεις του με τις λεγόμενες «μικρές» εθνικές ομάδες της χώρας αλλά σε επαγγελματικό επίπεδο αυτός που του έδωσε την ευκαιρία στα 18 του να μπει στην πρώτη ομάδα ήταν ο προφέσορ Άτσα Νίκολιτς όντας παράλληλα και αρχηγός της εφηβικής ομάδας της Μπόρατς (όρθιος, τρίτος από αριστερά στην ασπρόμαυρη φωτό του 1979).

Najveci-uspesi-KK-Borac-1979-651x420.jpg

Ο Νίκολιτς ήταν αυτός που το 1991 τον έπεισε να κρεμάσει μέσα σε μία νύχτα τα πάνινα παπούτσια του και να «ντυθεί» προπονητής. Μία από τις πιο σημαντικές και ιστορικές αποφάσεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Το 1981 ο Νίκολιτς είχε αποχωρήσει για τα ξένα (Βίρτους Μπολόνια) και διάδοχός του χρήσθηκε ο Σλόμποναν Κοπρίβιτσα ο οποίος μέχρι τότε ήταν προπονητής στα παιδικοεφηβικά. Ο «Κόνια» όπως ήταν το παρατσούκλι του, ένας απαιτητικός και σκληρός προπονητής όταν ο Ζοτς κατακτούσε το Κύπελλο Πρωτα8λητριών 11 χρόνια αργότερα άφηνε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 53 ετών.

1_147.jpg

Η Μπόρατς Τσάτσακ της σεζόν 1982-83. Από αριστερά
Όρθιοι: Ομπράντ Σάραντσιτς, Μίρκο Ντρόμπνιακ, Ντομπρίλο Γιόγιτς, Ράντομιρ Βούτσκοβιτς, Ζόραν Μάρκοβιτς, Ζόραν Ρέσεταρ
Καθιστοί: Μάρκο Ιβάνοβιτς, Μίλαν Κούρτσουμπιτς, Ντράγκαν Ρέτζεβιτς, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Μπούντιμιρ Γιόλοβιτς, Ντράγκαν Άρσιτς

Από τους τότε συμπαίκτες του Ομπράντοβιτς όπως βλέπουμε στο αντίγραφο του «αλμανάκ» του πρωταθλήματος Γιουγκοσλαβίας εκείνης της εποχής γνωστότερος όλων ήταν ο Μάρκο Ιβάνοβιτς, μέλος των «μικρών» της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας στις αρχές του ‘80 ο οποίος στη συνέχεια διατέλεσε GM σε διάφορες ομάδες και κυρίως στη Χέμοφαρμ.

4_85.jpg
Συμπαίκτης ήταν και ο μετέπειτα προπονητής Μίρκο Ντρόμπνιακ, ο σέντερ Όμπραντ Σάραντσιτς, ο περίφημος «Σάγιο» που στα τέλη των ‘80ς έπαιξε στην ισπανική Μανρέσα, αλλά και ο σούπερ-σκόρερ της δεκαετίας του ‘70 Ντράγκαν Άρσιτς ο οποίος αν δεν ήταν ο Ομπράντοβιτς θα θεωρείτο ο γνωστότερος εκπρόσωπος του Τσάτσακ στο μπάσκετ. Ο θρύλος λέει ότι το 1975 σε τρία συνεχόμενα ματς πρωταθλήματος είχε βάλει 52, 50 και 56 πόντους!

28619214_2019855418269542_688393390511398713_o.jpg

Όσο για τη φιλία που κράτησε στον χρόνο περισσότερο από όλες για τον Ζοτς; Δεν είναι άλλη από του Βλαντιμίρ Άντροιτς. Συμπαίκτης τότε στη Μπόρατς, βασικός πλέι-μέικερ μπροστά από τον Ομπράντοβιτς, ακολούθησε την προπονητική από τις αρχές του ‘90 και από τότε που ο «άρχοντας των δαχτυλιδιών» πήγε στη Φενέρμπαχτσε είναι συνεχώς στο πλευρό του ως βοηθός τόσο στην τουρκική ομάδα όσο και από πέρυσι στην Παρτιζάν Βελιγραδίου.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0