Buzzer Beater

Η Ορτέζ διαλύεται από τις φρούδες υποσχέσεις του Ρικ Πιτίνο και των άλλων «επενδυτών»

Η Ορτέζ διαλύεται από τις φρούδες υποσχέσεις του Ρικ Πιτίνο και των άλλων «επενδυτών»
Τον Γενάρη του 2021 ο πρώην προπονητής Παναθηναϊκού και Εθνικής Ελλάδας αλλά και Hall of Famer, Ρικ Πιτίνο ηγήθηκε της εξαγοράς της ιστορικής γαλλικής ομάδας Ορτέζ σε ένα deal που ολοκληρώθηκε στις 21 Ιουνίου του ίδιου χρόνου. 13 μήνες αργότερα η Ορτέζ υποχρεώνεται λόγω χρεών 3 εκατομμυρίων ευρώ σε διάλυση με τους Αμερικανούς επενδυτές ουσιαστικά άφαντους!


Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

Η απόφαση της Εθνικής Διεύθυνσης Συμβουλευτικής και Ελέγχου Διοίκησης Επαγγελματικών ομίλων (DNCCGCP) με τη σύμφωνη γνώμη της γαλλικής λίγκας LNB το βράδυ της Δευτέρας δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Η Ορτέζ μετά από σχετικό οικονομικό έλεγχο λόγω χρεών που ανέρχονται σε 3 εκατομμύρια ευρώ υποχρεώνεται είτε να διαλυθεί είτε, στην καλύτερη, αν βρεθεί κάποιος ιδιώτης ή εταιρεία να παρουσιάσει ένα σοβαρό πλάνο σωτηρίας από το μηδέν, να παίξει στη Ν1, δηλαδή την 3η εθνική κατηγορία μπάσκετ την επόμενη σεζόν. Πληροφορίες σε γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ένας όμιλος εταιρειών από τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο ενδέχεται να ενδιαφερθεί αλλά έχει μόλις 10 μέρες περιθώριο να καταθέσει την πλήρη πρόταση του.

Πως όμως έφτασε η δεύτερη ομάδα σε σύνολο τίτλων στη Γαλλία να διαλύεται και μάλιστα ένα χρόνο μετά την έλευση των… επενδυτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες; Επενδυτών που αποδείχθηκαν αφερέγγυοι αφού δεν έγινε τίποτα από όσα έταξαν και υποσχέθηκαν και το μόνο που έκαναν ήταν να… τσακώνονται μεταξύ τους.

Η ιστορία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 όταν αποκαλύφθηκε μέσω δημοσιευμάτων το ενδιαφέρον ομίλου επιχειρηματιών με έδρα τις ΗΠΑ να εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Ορτέζ.


Έξι μήνες αργότερα ο όμιλος CounterPointe Sports Group ολοκλήρωνε το deal με τον Δήμαρχο του Πο, Φρανσουά Μπεϊρού. Το διασημότερο μέλος του ομίλου των επενδυτών ήταν ο γνωστός σε όλους μας Ρικ Πιτίνο που στην ιστοσελίδα της εταιρείας αναφέρεται ως στέλεχος και φερόταν να ηγείται των επίσης γνωστών Τζαμάλ Μάσμπερν (πρώην παίκτης του ΝΒΑ) και Στου Τζάκσον (πρώην παίκτης και προπονητής συνεργάτης του Πιτίνο). Όπως παραδέχθηκε αρκετούς μήνες αργότερα σε συνέντευξη που παραχώρησε ο CEO και συνιδρυτής του ομίλου Γκρεγκ Χίους «πρόκειται για μία παρέα ατόμων με κοινό παρανομαστή την παρουσία τους στο Πανεπιστήμιο Λούιβιλ», αφού τον Μάιο του 2022 στο μετοχικό κεφάλαιο προστέθηκαν ακόμη η πρώην παίκτρια του WNBA Έϊντζελ ΜακΚόουτρι και ο πρώην παίκτης της Ορτέζ και «σύμβουλος Ευρωπαϊκών θεμάτων»Τάκουα Πινέρο. Όλοι τους alumni του Λούιβιλ

Παναθηναϊκός: Στο ΟΑΚΑ ο θρυλικός Τζαμάλ Μάσμπερν για τον Πιτίνο - Eurohoops
Ο Ρικ Πιτίνο με τον Τζαμάλ Μάσμπερν (αριστερά) σε επίσκεψη του τελευταίου στην Ελλάδα

Λίγες μέρες μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Ορτέζ ο Πιτίνο που εκείνη την περίοδο κοούτσαρε την Εθνική μας ομάδα στο Προολυμπιακό τουρνουά της Βικτόρια στον Καναδά μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στην Ελλάδα παραδεχόταν πως ο όμιλος επενδυτών στο οποίο ήταν μέλος προσπάθησε να εξαγοράσει ελληνική ομάδα δίχως επιτυχία και τελικά στράφηκε στην Ορτέζ.

«Προσπαθήσαμε να αγοράσουμε μια ελληνική ομάδα, όμως δεν υπήρχε κάποια αυτή τη στιγμή διαθέσιμη! Κοιτάξαμε στη Γαλλία, υπήρχε μια ιστορική ομάδα με παράδοση. Εγώ θα είμαι ο άνθρωπος που θα δίνει μπασκετικές συμβουλές, υπάρχουν σπουδαίες ιδέες αλλά εγώ θα δω πως θα βελτιώσουμε το ταλέντο του συλλόγου. Εγώ θα δίνω συμβουλές, θέλαμε να βρούμε έναν σύλλογο με παράδοση, κοιτάξαμε στη EuroLeague και στο Λονδίνο, όμως η EuroLeague χρειάζεται μάλλον ακόμα μία ομάδα στη Γαλλία» έλεγε τότε ο Πιτίνο. Ένα χρόνο αργότερα η Ορτέζ βρίσκεται στα πρόθυρα αφανισμού

Τι συνέβη στο μεσοδιάστημα; Γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στη Γαλλία και δει την περιοχή του Πο και του Ορτέζ, των όμορων Δήμων που αποτελούν την έδρα της ομάδας υποστηρίζουν πως οι επενδυτές υποσχέθηκαν διπλασιασμό του μπάτζετ όπως και έγινε. Μόνο που στο τέλος ξέχασαν να πληρώσουν τον… λογαριασμό και το δικό τους μερίδιο! Η Ορτέζ κατέκτησε το Κύπελλο Γαλλίας και έφτασε στα ημιτελικά των πλέι-οφ αλλά το τίμημα ήταν πολύ ακριβό. Η δημιουργία χρέους που ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ και που οι γαλλικές αρχές ανακάλυψαν. Όπως αποκαλύφθηκε μάλιστα σε μπαράζ δημοσιευμάτων τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στα χρέη που δημιουργήθηκαν ήταν περίπου 60.000 ευρώ προς τον εθνικό οργανισμό σιδηροδρόμων, 800.000 προς τον Δήμο και διάφορα άλλα πιθανά και… απίθανα έξοδα που έγιναν ειδικά τους τελευταίους μήνες.

Οι… επενδυτές ειδικά το τελευταίο δίμηνο βλέποντας τη φουρτούνα να μεγαλώνει και την πορεία ολοταχώς προς τα βράχια άρχισαν να εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλο το πλοίο. Ο Τομ Χάστον που είχε τοποθετηθεί ως GM αποχώρησε τον Μάιο. Ο Τάκουα Πινέρο κατηγορήθηκε για παραποίηση εγγράφων, ένα εκ των οποίων έφερε τις υπογραφές Πιτίνο και Μάσμπερν, που από την πλευρά τους ισχυρίζονταν ότι ουδέποτε είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Και έμειναν οι δύο μεγαλομέτοχοι, Γκρεγκ Χίους και Ντέιβιντ Ότο. Ο πρώτος, εκ των δημιουργών της Amazon, λάτρης του ΝΒΑ που θέλει να συμμετάσχει στο πρότζεκτ επιστροφής των Σιάτλ Σουπερσόνικς στο ΝΒΑ, τον Μάιο σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γαλλικό ΜΜΕ είχε προαναγγείλει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ομάδα αλλά ο κόσμος δεν… τσίμπησε. Και όσοι το έκαναν (για ένα ποσό της τάξης των 400.000 ευρώ) υποστηρίζουν πως δεν έλαβαν καν απόδειξη της εξαγοράς μετοχών.


Αποτέλεσμα; Όταν ήρθε η ώρα του ελέγχου από τις οικονομικές αρχές η Ορτέζ ήταν πλήρως εκτεθειμένη και με τεράστιο άνοιγμα. Ο πρόεδρος του ομίλου CSG Ντέιβιντ Ότο εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας 11 Ιουλίου στην επιτροπή ελέγχου έχοντας ως… εγγυήσεις μία επιταγή (με ημερομηνία 6 Ιουλίου 2022) τράπεζας του Σιατλ ύψους 981.258 ευρώ καθώς και περιουσιακά στοιχεία ύψους 948.214, αλλά σε κρυπτονομίσματα! Εγγυήσεις που δεν έπεισαν την επιτροπή ελέγχου που αποφάσισε την «διάλυση» της ομάδας!

Ο κόσμος στην περιοχή του Πο και του Ορτέζ «βράζει» κατά των «ιδιοκτητών-επενδυτών». Τα social media έχουν γεμίσει κραυγές απόγνωσης και κατηγορίες αφού όσοι εμπλέκονται στην CSG αποκαλούνται «κλέφτες» και «απατεώνες». «Είναι ολοκληρωτική καταστροφή» δήλωσε ο εμβληματικός πρώην πρόεδρος της ομάδας και δημιουργός της δυναστείας στις δεκαετίες του '80 και του '90 Πιερ Σεγιάν στην εφημερίδα L'Equipe. «Είχα ήδη λάβει τα πρώτα μηνύματα πριν ένα μήνα και προετοιμαζόμουν για αυτό που θα ερχόταν. Είναι μια καταστροφή όχι μόνο αθλητική, αλλά και ηθική σε σύγκριση με όλα όσα κάναμε εδώ και 50 χρόνια, εθελοντές, υποστηρικτές, συνεργάτες, παίκτες, προπονητές, παράγοντες», είπε και πρόσθεσε με νόημα.


«Πέρυσι ήμουν υπέρ της πώλησης στους Αμερικανούς γιατί δεν μπορούσε ο Δήμος και η Περιφέρεια να διαχειρίζονται οικονομικά την ομάδα επ' αόριστον. Πριν λίγο καιρό ήρθε ο ιδιοκτήτης του ομίλου CSG να συναντηθεί μαζί μας, τους μειοψηφούντες μετόχους και μας ζήτησε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη αλλά είπαμε "όχι", γιατί δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους» κατέληξε.


www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0