Buzzer Beater

Το μεγάλο μας (μπασκετικό) τσίρκο

Το μεγάλο μας (μπασκετικό) τσίρκο

Η ΑΕΚ με την ανακοίνωση και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με τη δημόσια τοποθέτησή του την περασμένη εβδομάδα πέταξαν το γάντι. Άλλες φορές αυτός που καθόταν στη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας θα άφηνε να… περάσει η μπόρα. Ο Βαγγέλης Λιόλιος το σήκωσε και το πέταξε πίσω. Σε κάποιες περιπτώσεις το πέταξε στην… εξέδρα όπως οι κάνουν οι αμυντικοί στη μπάλα για καθυστερήσεις.

Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

Το σίγουρο είναι πως το ελληνικό μπάσκετ μπαίνει σε νέο κύκλο όχι απλά εσωστρέφειας αλλά δικαστικών μαχών που μόνο καλό δεν (θα) του κάνουν. Αν είναι να καθαρίσει η μπόχα από... τους κόπρους του Αυγεία, ας είναι, ας το πιούμε αυτό το ποτήρι μέχρι την τελευταία γουλιά στον πάτο. Αν (είναι) όμως όλα (να) ξεχαστούν ξανά τότε άπαντες θα έχουν γίνει για μία ακόμη φορά πρωταγωνιστές του ίδιου άθλιου θεάματος που προσφέρει το μεγάλο μας μπασκετικό τσίρκο.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ είπε πολλά, υπονόησε περισσότερα, απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση σε εξίσου σημαντικά στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης. Καταρχάς του το… δίνω ότι βγήκε μπροστά ως όφειλε, θεσμικά και να δώσει απαντήσεις σε όσα αστεία συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα στον ΕΣΑΚΕ αλλά και να βάλει στο παιχνίδι τη δικαιοσύνη στις καταγγελίες περί “εγκληματικής οργάνωσης” της ΚΑΕ ΑΕΚ και του ότι «είναι ο ιθύνων νους παράνομου στοιχηματισμού στο μπάσκετ» του κ. Γιαννακόπουλου. Αυτό όφειλε να κάνει, αυτό έκανε και τα υπόλοιπα θα τα βρει η δικαιοσύνη (αν και πότε…) και φυσικά στηρίζω αυτή την κίνησή του μέχρι να αποδειχθεί αν οι καταγγέλλοντες έχουν όντως στοιχεία. Διαφορετικά, αν δεν έχουν, καλά θα κάνει να τους… αλλάξει τα φώτα. Και αγωγή για χρηματική αποζημίωση, και ποινικό αδίκημα για την ΚΑΕ. Αν από την άλλη προκύψουν εις βάρος του στοιχεία; Να αλλάξουν τα… δικά του φώτα. Όλα στο φως και... προχωράμε αν και πολύ φοβάμαι πως ούτε τώρα το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκαλο...

Πάμε στο θέμα του ΕΣΑΚΕ και των αδειοδοτήσεων. Εκεί ο πρόεδρος της ΕΟΚ με μία λέξη ξεμπρόστιασε, ως όφειλε θα συμπληρώσω εγώ, όλη τη λίγκα. Ξεφτίλισε ήθελα να γράψω δηλαδή, λέξη που ο ίδιος χρησιμοποίησε για να δείξει την κατάντια του μπάσκετ της χώρας που έχει παγκόσμια πρωτιά στα ban. Που οι αθλητικές Ενώσεις σαν τον ΕΣΑΚΕ ψηφίζουν κανονισμούς που οι ίδιοι καταπατούν με την πρώτη ευκαιρία. Ο κ. Λιόλιος αποκάλεσε τον ΕΣΑΚΕ και τις ομάδες του παράνομες. Και πολύ σωστά το είπε. Γιατί παρανόμησαν. Και όχι μία φορά με την ακύρωση της απόφασης της επιτροπής αδειοδότησης αλλά με την αναίρεση και της απόφασης ακύρωσης μία μέρα μετά για να περάσουν άρον-άρον τις 8 νόμιμες ομάδες και με το να δώσουν αυθαίρετα άλλες 15 μέρες παράταση για τη συμπλήρωση των φακέλων.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ είχε και έχει όλα τα δίκια με το μέρος του. Δεν ψήφισε ο ίδιος τη δημιουργία επιτροπής αξιολόγησης. Η ΕΟΚ συνυπέγραψε για να τηρηθεί η νομιμότητα. Δεν ψήφισε μόνο ο ίδιος τις αλλαγές για παράδειγμα στο ύψος της εγγυητικής επιστολής αλλά οι ομάδες και η ΕΟΚ συνυπέγραψε για να εγγυηθεί τη νομιμότητα. Και επειδή στον ΕΣΑΚΕ έχουν συνηθίσει χρόνια τώρα να άγονται και να φέρονται ανάλογα με το ποιος γκρινιάζει περισσότερο και με το να καταπατούν κάθε έννοια νομιμότητας καλά (τους) κάνει και τους καταγγέλλει ως παράνομους. Γιατί είναι. Και καλά θα κάνει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

«Ο ΕΣΑΚΕ δεν μπορεί να είναι αυθαίρετος. Πάνω από τον ΕΣΑΚΕ είναι η ΕΟΚ. Δεν ξέρω τι γινόταν πριν αλλά από τώρα και στο εξής θα υπάρχει νομιμότητα» είπε σε μια αποστροφή του λόγου του και τα είπε… όλα.

Μαζί του λοιπόν και στο να γίνουν όλα όπως πρέπει νόμιμα, μαζί του στις καταγγελίες των μπαταχτσήδων, μαζί του και σε όσα άφησε να εννοηθούν μιλώντας κάποια στιγμή για «ομάδα που δήλωσε μπάτζετ 100-200 χιλιάδες ευρώ» και αναρωτήθηκε φωναχτά “πως θα επιβιώσει”. Μήπως να μας λέγατε και το όνομά της κύριε πρόεδρε όπως ορθώς κάνατε στις περιπτώσεις της ΑΕΚ, του Άρη, του Απόλλωνα Πάτρας και της Λάρισας;

Τώρα σε όσους αναρωτιούνται αν και ποιες ομάδες θα μπορέσουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα είτε να προσφύγουν δευτεροβάθμια για την απόφαση της επιτροπής αδειοδότησης είτε να φτιάξουν φάκελο για wild card και να καλύψουν (με στοιχεία όμως και όχι στο… μιλητό) το μίνιμουμ μπάτζετ των 800.000 ευρώ, η απάντησή του επί της ουσίας (με την οποία και συμφωνώ απόλυτα) ήταν “όσες αντέξουνε για τις άλλες δεν θα μπορέσουμε” και ας προσπάθησε ο πρόεδρος της ΕΟΚ να καμουφλάρει τα λεγόμενά του λέγοντας πως χρειάζονται όλες οι λεγόμενες “μεγάλες” ομάδες. Όχι κ. Λιόλιο. Χρειάζονται όλες οι νόμιμες ομάδες, εσείς το είπατε αυτό και να το τηρήσετε.

Στην τελική όπως είπε και ο πρόεδρος της ΕΟΚ «δεν έχει σημασία ο αριθμός των ομάδων της Α1 αλλά το πως θα γίνει ένα πρωτάθλημα, πως θα προσεγγίσει χορηγούς και έσοδα» και πως “οι χορηγοί θέλουν ενότητα και καθαρότητα” και ότι «δεν θέλουν να συνδυάσουν το προϊόν τους με κάτι βρώμικο, διχασμένο και τοξικό». κ.κ. Γαλατσόπουλε, ΔΣ του ΕΣΑΚΕ και ομάδες για εσάς τα είπε αυτά σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε.

Και φτάνουμε στον επίλογο που όμως είναι last but not least που λένε και στο χωριό μου. Ο κ. Λιόλιος δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με τη διαιτησία και όσα… περίεργα έχουν συμβεί μόνο τους τελευταίους δύο μήνες. Από τις ξαφνικές αλλαγές διαιτητών σε αγώνες μέσα σε μία νύχτα, από την αναπάντητη καταγγελία του κ. Μάνου για εξαίρεσή του από αγώνες, από τα δημοσιεύματα (απανωτά μάλιστα τις τελευταίες μέρες) που θέλουν υπάλληλο επιχείρισης του κ. Λιόλιου να έχει σχέση με την ΚΕΔ και διαιτητή της Α1 να έχει υπαλληλική σχέση με επιχείριση του κ. Λιόλιου.

Ωραιοφανές το «όποιος έχει κάτι εναντίον μου δεν το λέει στα media αλλά πάει στον εισαγγελέα και μου κάνει μήνυση», ντρίπλα το «όλα όσα γράφονται είναι παραφιλολογία και παραπληροφόρηση» αλλά απάντηση «εγώ απολογούμαι θεσμικά στο ΔΣ της ΕΟΚ και στη Γενική Συνέλευση», δεν… προκρίνεται κύριε Λιόλιο.

Όπως ορθώς θιχτήκατε από τις εις βάρος σας καταγγελίες του κ. Γιαννακόπουλου και στείλατε την υπόθεση εκεί που πρέπει για να λάμψει η αλήθεια, το ίδιο οφείλατε να κάνετε και στην περίπτωση έστω των δημοσιευμάτων. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζετε με δύο μέτρα και δύο σταθμά τις υποθέσεις και τα ανοιχτά εις βάρος σας μέτωπα. Αν δεν θέλατε να πάρετε δημόσια θέση σε μία συνέντευξη Τύπου ας λέγατε πως «έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις» και στο θέμα «απάντησης» στις περί της διαιτησίας καταγγελίες, φωνές και υπόνοιες, πείτε τες όπως θέλετε. Όχι όμως να τις αποφεύγετε με γενικότητες και ευχολόγια.

«Όλα στο φως» είπατε τις ουκ ολίγες φορές που χτυπήσατε το τραπέζι κατά τη διάρκεια των λεγόμενών σας. Όλα όμως κ. Λιόλιο, και τα μεν και τα δε.

Υ.Γ. Σε μία αποστροφή του λόγου σας κ. Λιόλιο είπατε πως «πήγαμε όλες τις καταγγελίες της ΑΕΚ αλλά και δημοσιογράφων που υποστηρίζουν τις θέσεις της στον εισαγγελέα». Μήπως θα ήταν φρόνιμο να μας ενημερώνατε λίγο περισσότερο επ’ αυτού; Όπως οφείλει η ΑΕΚ να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των «δύο μπασκετικών μεγαλοδημοσιογράφων» που δρουν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που κατήγγειλε, έτσι οφείλετε κι εσείς να γίνετε πιο ξεκάθαρος. Αυτό το έρμο το επάγγελμα έχει καραξεφτιλιστεί και συνεχίζει να ξεφτιλίζεται κάθε μέρα αλλά όσο οι σκιές και οι φωνές παίρνουν… μπάλα δικαίους και άδικους το μόνο που πετυχαίνεται είναι να αυξάνεται το ποσοστό που τσουβαλιάζουν τους… ΑΡΔ.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0