Buzzer Beater

Παναθηναϊκός: Εσωστρέφεια 100%, ειλικρίνεια 0%

Παναθηναϊκός: Εσωστρέφεια 100%, ειλικρίνεια 0%
Δύο εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη των τελικών των πλέι-οφ και στον Παναθηναϊκό φαίνεται πως ασχολούνται με όλα τα άλλα εκτός από τους αγώνες με τον «αιώνιο» αντίπαλο Ολυμπιακό.

Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

Να «μην μπει ο Παναθηναϊκός σε νέο κύκλο εσωστρέφειας» ζήτησαν με ένα στόμα, μία φωνή τόσο ο προπονητής Γιώργος Βόβορας Βόβορας όσο και ο αρχηγός Ιωάννης Παπαπέτρου Παπαπέτρου μετά την πρόκριση της ομάδας τους στους τελικούς των πλέι-οφ, πολύ φοβάμαι όμως ότι είναι ήδη πολύ αργά για τέτοια ευχολόγια.

Κατά την ταπεινή μου άποψη ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να βρίσκεται σε έναν αέναο κύκλο εσωστρέφειας από το καλοκαίρι του 2020 όταν ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε την απόσυρσή (;) του από τα κοινά και κυρίως την χρηματοδότηση της ομάδας. Τότε, έβαλε αγγελία «πώλησης» των μετοχών προς 25 εκατομμύρια ευρώ αλλά δύο χρόνια μετά το μόνο που έχει αλλάξει είναι η αμφισβήτηση όλο και μεγαλύτερης μερίδας του κόσμου της για το αν πραγματικά θέλει να πουλήσει την ΚΑΕ και μαζί της τον θρύλο του «εξάστερου» πρωταθλητή Ευρώπης που δημιούργησαν ο πατέρας του Παύλος και ο θείος του Θανάσης.

Ανοίγω μία μικρή παρένθεση αναφορικά στο αν έπρεπε ή όχι προπονητής και αρχηγός του Παναθηναϊκού να κάνουν τις δηλώσεις που έκαναν το βράδυ της Τετάρτης. Η απάντηση είναι σαφώς και έπρεπε. Δουλειά τους είναι να «υπηρετούν» την ομάδα, την ιστορία και τη φανέλα της, δεν υπήρχε περίπτωση ειδικά μετά από μία τόσο -ανέλπιστα- δύσκολη πρόκριση στους τελικούς να ρίξουν λάδι στη φωτιά του δεδομένου διχασμού. Δηλαδή τι; Θα έπρεπε να βγουν και να κάνουν δηλώσεις εναντίον του ιδιοκτήτη της ομάδας τους όπως υποστηρίζουν κάποιοι ή να κάνουν πως «δεν άκουσα τίποτα, δεν είδα τίποτα» κοροϊδεύοντας τον κόσμο.

Το να κατηγορούνται για κάποιες προφανείς δηλώσεις τους είναι άκαιρο και άδικο. Άκαιρο γιατί για την ομάδα τους προέχουν οι τελικοί και το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι και άδικο γιατί κατά την ταπεινή μου άποψη πριν από αυτούς θα έπρεπε να έχουν βγει και να μιλήσουν για τα καλώς ή κακώς κείμενα στον οργανισμό τα δύο πιο «βαριά» ονόματά της. Που την υπηρέτησαν για δεκαετίες και δικαίως λατρεύονται από την πλειοψηφία του κόσμου. Τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και τον Δημήτρη Διαμαντίδη δηλαδή οι οποίοι εδώ και δύο μήνες παραμένουν σιωπηροί. Ποιοι; Αυτοί που βγήκαν μπροστά ως κυματοθραύστες στο να αποτρέψουν πριν από δύο χρόνια αυτό που γίνεται τώρα. Γιατί κακά τα ψέματα αν αυτά τα δύο τοτέμ της παναθηναϊκής ιστορίας δεν είχαν αναλάβει να κουμαντάρουν το καράβι στην πρώτη φουρτούνα, αυτό θα είχε βουλιάξει. Από την εσωστρέφεια.

Αμφότεροι πριν δύο μήνες κατηγορήθηκαν άμεσα (μέσω της ανακοίνωσης της ΚΑΕ) ή έμμεσα (μέσω συγκεκριμένων δημοσιευμάτων ή σχολίων) ότι ευθύνονται αποκλειστικά όχι μόνο για τη φετινή άσχημη πορεία της ομάδας τους αγωνιστικά αλλά κυρίως για μία οικονομική τρύπα τριών εκατομμυρίων ευρώ που «δημιούργησαν» με τις επιλογές τους. Και κανείς από τους δύο δεν έχει βγει να πει το παραμικρό για να επιβεβαιώσει ή να αντικρούσει αυτές τις όχι και μικρές «κατηγορίες» εις βάρος τους. Αυτοί θα έπρεπε πρώτοι να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, να που ποιος και πως κουμάνταρε το πράσινο πλοίο στις φουρτούνες των δύο τελευταίων ετών. Για το αν όντως αυτοί έπαιρναν τις αποφάσεις και μέχρι ποιο σημείο. Για το αν και πόσο ευθύνονται, όπως κατηγορήθηκαν, για οικονομική ζημιά της ΚΑΕ. Κάτι για το οποίο δημόσια θέση μέσω δήλωσης τη μέρα της «αποχώρησής» του έκανε μόνο ο κ.Τριαντόπουλος. Όπως και για το αν αυτοί αποφάσιζαν για τη «γραμμή» της ΚΑΕ σε ζητήματα όπως της ΕΟΚ ή της Ευρωλίγκα γιατί προσωπικά δεν έχω ξεχάσει την προ ακριβώς ένα χρόνο επιθετική κατά πάντων (Κυβέρνησης, Υπουργών κ.α.) ανακοίνωση της ΚΑΕ με αφορμή την τότε αναβολή των προγραμματισμένων εκλογών της ΕΟΚ. Αλήθεια, εκείνη η ανακοίνωση που βγήκε επί των ημερών τους τους εξέφραζε και πόσο;

Πού θέλω να καταλήξω για να πάμε και στο δια ταύτα.

Τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο δεν μπορεί να τον υποχρεώσει κανείς να συνεχίσει να βάζει λίγα ή πολλά χρήματα για τον Παναθηναϊκό. Το έκανε για 8 χρόνια μέχρι που «αποχώρησε». Όμως δεν είμαι και τόσο σίγουρος τόσο ότι αποχώρησε πραγματικά όσο και το ότι όντως θέλει να πουλήσει μία ομάδα την αυτοκρατορία της οποίας έχτισε ο πατέρας με τον θείο του μέσα σε ένα διάστημα 25 χρόνων.

Το «πωλητήριο» των 25 εκατομμυρίων ευρώ αν μη τι άλλο μόνο έναν… τρελό Παναθηναϊκό θα μπορούσε να βρει ως αποδέκτη. Πέραν όλων των άλλων, δε, ο ίδιος στο διάστημα της «απουσίας» του δεν σταμάτησε τις ήξεις-αφίξεις. «Θα ξανασχοληθώ με την ΚΑΕ αν βγει ο ήλιος από τη Δύση» σχολίαζε τον Αύγουστο του 2020 να που στις αρχές του περασμένου Απρίλη ασχολήθηκε κανονικά «ξηλώνοντας» τη μισή ομάδα (Πρίφτη, Αλβέρτη, Διαμαντίδη, Τριαντόπουλο, Παππά). «Υπάρχουν δύο σοβαρές προτάσεις για την ΚΑΕ», έλεγε το φθινόπωρο του 2020 σε τηλεοπτική συνέντευξη στον Alpha, «δεν έχει ενδιαφερθεί κανείς», υποστήριξε πολλές φορές τους επόμενους μήνες. Ψίθυροι για ενδιαφερόμενους, υπονοούμενα για απουσία των περιβόητων επιφανών Παναθηναϊκών, συγκεκριμένες διαρροές σε ΜΜΕ αλλά από ειλικρίνεια; Αναζητείται.

Αλήθεια, τι άλλαξε από δύο μήνες πριν όταν κατά τη διάρκεια του ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ ακούστηκαν ξανά ύβρεις και μάλιστα από μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου εις βάρος του δεν είχε ανάλογη αντίδραση; Τότε, ο κ.Γιαννακόπουλος ήταν απών από το γήπεδο και επιχειρήθηκε να υποβαθμιστούν όσα ακούστηκαν στην εξέδρα. Δύο μέρες μετά, δε, έκανε απότομη και εντυπωσιακή «επιστροφή» στα της ομάδας. Δικαίωμά του φυσικά αφού αυτός ήταν και παραμένει ο ιδιοκτήτης που τότε έβγαλε… σκούπα και άλλαξε σχεδόν τα πάντα.

Λίγα 24ωρα μετά, δε, ανακοινώθηκε πρώτα από την ΚΑΕ (και πρόσφατα υπογράφθηκε και στη Βουλή) η παραχώρηση του ΟΑΚΑ για αποκλειστική χρήση από τον Παναθηναϊκό. Παραείναι τυχαίο το timing...

Την Τετάρτη το ΟΑΚΑ για τα δεδομένα του αγώνα (5ος ημιτελικός, γενική είσοδος μόλις 5 ευρώ) είχε λίγο κόσμο. Και σχεδόν καθόλου οργανωμένους οπαδούς. Κάποιοι, λίγοι, προχώρησαν ξανά σε ύβρεις προς το πρόσωπό του στη θέα του μετά από 27 μήνες «απουσίας» στα επίσημα και τον έκαναν να αποχωρήσει αφού έλαβαν χώρα διάφορα λυπηρά σκηνικά σε σημεία της εξέδρας. Η αποχώρησή του εξ αιτίας των ύβρεων αυτή τη φορά όχι μόνο δεν «κρύφθηκε» αλλά προβλήθηκε από «κύκλους» της ΚΑΕ.

Μήπως λοιπόν τελικά θα πρέπει κάποια στιγμή όλοι μα όλοι όσοι βρίσκονται μέσα και γύρω από τον Παναθηναϊκό θα πρέπει να μιλήσουν ειλικρινά και να πουν τα πράγματα με το όνομά τους; Πολύ φοβάμαι πως ίσως να είναι αργά ακόμη και για αυτό και πως όσα βιώνει ο μακράν πιο επιτυχημένος πανευρωπαϊκά σύλλογος θα συνεχίσουν να συμβαίνουν ζώντας καθημερινά τη μέρα της Μαρμότας, τη μέρα της Εσωστρέφειας.

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0