Buzzer Beater

Το μπρα-ντε-φερ ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΕΟΚ / ΕΣΑΚΕ ξεκίνησε. Προσδεθείτε…

Το μπρα-ντε-φερ ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΕΟΚ / ΕΣΑΚΕ ξεκίνησε. Προσδεθείτε…

Στη χώρα και το πρωτάθλημα όπου δημοσιεύεται έστω σε ανακοίνωση συνδέσμου οπαδών ότι μία ΚΑΕ (η Ηρακλής εν προκειμένω) είχε φέτος μετοχική σύνθεση, όπου ο ερασιτέχνης είχε βάσει νόμου το 10% των μετοχών και το υπόλοιπο 90% ήταν μοιρασμένο ισόποσα σε 90 διαφορετικούς μικρομετόχους του 1%, οι περισσότεροι εκ των οποίων μεταξύ τους φέρουν το ίδιο επώνυμο και προφανώς είναι συγγενείς, μην περιμένετε να δούμε άσπρη μέρα.

 

Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

Θα πει κάποιος που κολλάει η ΑΕΚ με την ΕΟΚ και τον ΕΣΑΚΕ και τον Ηρακλή. Όλα κολλάνε με όλα και κυρίως το γεγονός ότι στην χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα ο καθένας κάνει ότι θέλει και (παρα)μένει ατιμώρητος αφού οι κανονισμοί και οι νόμοι στην Ψωροκόσταινα γίνονται για να καταπατούνται.

Κάτι ανάλογο περιμένω να γίνει και στην περίπτωση της ΑΕΚ των 21 ban (τα οποία πιο πιθανό είναι να αυξηθούν παρά να μειωθούν τουλάχιστον άμεσα) και ΕΟΚ / ΕΣΑΚΕ (με αυτή τη σειρά) που με τους νέους κανονισμούς και αλλαγές που ψηφίστηκαν από τις ολομέλειές τους θεωρητικά έχουν σφίξει τη θηλιά γύρω από την πάλαι ποτέ «βασίλισσα».

Αν βέβαια πιστέψετε την πλειοψηφία των ΜΜΕ που απλά αντιγράφουν/αναπαράγουν τα δελτία Τύπου ή τα non paper των ομάδων η ΑΕΚ… συμπορεύεται με τις αλλαγές που έχουν ψηφιστεί όσον αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής μιας ομάδας στην Basket LeagueΜόνο που αυτό απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή με έναν-έναν τους σκόπελους ή αν θέτε τις συμπληγάδες που πρέπει να περάσει η ΑΕΚ για να συμμετάσχει στο επόμενο πρωτάθλημα. Πρώτος από τον ΕΣΑΚΕ. Το ΔΣ του οποίου πρόσφατα ψήφισε αλλαγές όσον αφορά στην εγγυητική επιστολή για τη συμμετοχή μιας ομάδας στο πρωτάθλημα. Με όριο τις 800.000 ευρώ όπου:

- Μια ομάδα προσμετρά ως έσοδα τον μέσο όρο των (αποδεδειγμένων και όχι στο… μιλητό) χορηγιών που είχε την τελευταία πενταετία.

- Τον μέσο όρο των εσόδων από το τηλεοπτικό συμβόλαιο την τελευταία πενταετία

- Τον μέσο όρο των εσόδων από τα εισιτήρια μέσω της καλύτερης τριετίας (λόγω των περιορισμών από την πανδημία) των τελευταίων πέντε ετών.

Και μετά την άθροιση των παραπάνω ποσών κάθε ΚΑΕ καλύπτει τη διαφορά μέχρι τις 800.000 ευρώ ως εγγυητική επιστολή. Εδώ υπάρχει όμως μία πάρα πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Στη διαφορά που θα προκύψει μεταξύ εσόδων και ορίου εγγυητικής επιστολής προσμετρώνται όλα τα χρέη που έχει μία ΚΑΕ είτε μετά από αποφάσεις του εγχώριου δικαιοδοτικού οργάνου είτε από ban της FIBA.

Για παράδειγμα:

Αν η ΑΕΚ έχει μέσο όρο χορηγιών περί τις 150.000 ευρώ, μέσο όρο εσόδων από την τηλεόραση 400.000 ευρώ και από εισιτήρια 50.000 ευρώ τότε έχει αποδεδειγμένα έσοδα 600.000 ευρώ άρα θα χρειαστεί εγγυητική επιστολή ύψους 200.000 ευρώ συν τα όποια διακανονισμένα μηνιαία χρέη από τα ban τα οποία σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς φτάνουν ακόμη και τα 2 εκατομμύρια! Που και πως λοιπόν θα βρει μονομιάς τα χρήματα να καλύψει αυτό το ποσό;

Όλα αυτά, δε, θεωρητικά θα πρέπει να τα έχουν διευθετήσει οι ΚΑΕ μέχρι την Τρίτη 31 Μαίου (εδώ γελάνε) αλλά επειδή στην Ελλάδα βρισκόμαστε καμία δεν πρόκειται να το έχει κάνει οπότε βάλτε ένα επιπλέον «παράθυρο» 15 ημερών μέχρι τη λήξη της σεζόν.

Πείτε λοιπόν ότι η ΑΕΚ (που έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα με Άρη, Απόλλωνα Πάτρας και Ιωνικό να ακολουθούν) κουτσά-στραβά τα καταφέρνει να καλύψει την εγγυητική επιστολή. Το νέο καταστατικό της ΕΟΚ που ουσιαστικά απαγορεύει τη συμμετοχή στη Basket League ομάδων που έχουν ban από τη FIBA ή διακανονισμούς τους οποίους δεν εξυπηρετούν;

Πριν λίγες εβδομάδες ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως είναι έτοιμος να κοντράριστεί ακόμη και με το λεγόμενο… κατεστημένο προκειμένου να εξυγιάνει το πρωτάθλημα. Όχι το… δικό του αλλά του ΕΣΑΚΕ. Σημαντική παρένθεση. Ουδείς από τον ΕΣΑΚΕ, προεδρείο ή ομάδες αντέδρασε στο ουσιαστικά καπέλωμα του προέδρου της ΕΟΚ στο πρωτάθλημα, με τον κ.Λιόλιο να παρουσιάζει εαυτόν ως λυτρωτή του πρωταθλήματος και να προαναγγέλλει πως αν μια ομάδα έχει ban θα αντικαθίσταται από άλλη που θα συμμετάσχει μέσω wild card! Καλά τα λέει, δεν διαφωνούμε επί της ουσίας, όμως αν αυτό δεν είναι καπέλωμα της λίγκας τότε ποιο είναι κύριε Γαλατσόπουλε;

Η ΑΕΚ από την πλευρά της μέσω της ανακοίνωσης που έβγαλε πριν λίγες μέρες έκανε λόγο για “οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης” (εννοώντας ξεκάθαρα ότι ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ θέλουν τον αφαντισμό της) και ουσιαστικά εγκαλεί τον κ.Λιόλιο να τηρήσει μία (προφορική) υπόσχεση που λέγεται ότι έδωσε για πενταετές πλάνο διακανονισμού χρεών των ΚΑΕ σε μία τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των ομάδων της Basket LeagueΟ κ.Λιόλιος δεν το διέψευσε, ούτε το επιβεβαίωσε αυτό και θεωρητικά μέχρι νεοτέρας εμμένει στην άποψή του πατώντας πάνω στην ψηφισμένη από τη Γενική Συνέλευση της ΕΟΚ αλλαγή του καταστατικού. Και όχι σε προφορικές δεσμεύσεις/υποσχέσεις.

Ποιοι λοιπόν προβλέπετε ότι θα κερδίσουν σε αυτό το μπρα-ντε-φερ που ήδη ξεκίνησε; Η ΑΕΚ ή το κοινό (;) μέτωπο ΕΟΚ / ΕΣΑΚΕ αν η Ένωση ως διά μαγείας δεν βρει ποταμό χρημάτων για να καλύψει όλα της τα χρέη και μονομιάς καθαρίσει; Πιστεύετε δηλαδή ότι ΕΟΚ / ΕΣΑΚΕ θα μπήξουν το μαχαίρι για πρώτη φορά μέχρι το κόκκαλο και θα τολμήσουν να αφήσουν εκτός πρωταθλήματος ομάδες όπως η ΑΕΚ ή (και) ο Άρης όπως προανήγγειλε και ουσιαστικά δεσμεύτηκε ο κ.Λιόλιος; Κάτι μου λέει ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας την επόμενη φορά που θα κάνει παρόμοιες εξαγγελίες θα είναι πιο… συγκρατημένος.

Παίρνω ποκ-κορν και κάθομαι να απολαύσω τη μάχη…

Υ.Γ. Κρατείστε κάτι ακόμη. Τουλάχιστον δύο ομάδες της Basket League ήδη ψάχνονται για να μεταβιβάσουν τη συμμετοχή τους σε άλλους «παίκτες» (και όχι ομάδες αφού το νέο καταστατικό της ΕΟΚ το απαγορεύει). Είτε μέσω αλλαγής ιδιοκτησίας είτε μέσω αλλαγής ιδιοκτησίας και έδρας. Η μία είναι ο Ιωνικός Νίκαιας που βρίσκεται σε συζητήσεις με παράγοντες της Κρήτης και η άλλη η Λάρισα αφού ο μεγαλομέτοχος κ.Ριζούλης λέγεται ότι προτίθεται να ασχοληθεί με την πολιτική κατεβαίνοντας Δήμαρχος στην Αγιά Λάρισας.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0