Buzzer Beater

Το Περιστέρι βγάζει στον… τάκο τον Αθλητικό Δικαστή και κάνει άνω-κάτω το ήδη διάτρητο πρωτάθλημα

Το Περιστέρι βγάζει στον… τάκο τον Αθλητικό Δικαστή και κάνει άνω-κάτω το ήδη διάτρητο πρωτάθλημα

Την ξέρετε την παροιμία που λέει «ήταν στραβό το κλίμα το έφαγε και ο γάιδαρος»; Στην περίπτωση του ΕΣΑΚΕ ισχύει «ήταν που ήταν αστείο το πρωτάθλημα, βάζει πλέον υποψηφιότητα για Όσκαρ… κωμωδίας».

Το σίγουρο όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν είναι ότι με τη Basket League, τον ΕΣΑΚΕ και τις ομάδες του δεν πλήττουμε ποτέ. Ειδικά φέτος, δε, άπαντες έχουν ξεπεράσει τους εαυτούς τους και η ελληνική επαγγελματική (τρομάρα της…) λίγκα έχει βαλθεί να αποδείξει ότι είναι μακράν της δεύτερης η χειρότερη. Στον κόσμο

Μετά λοιπόν από τα συνεχόμενα «αδειάσματα» της περιβόητης «επιτροπής ελέγχου» των ομάδων πριν αυτές πάνε στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, μετά τα συνεχόμενα «αδειάσματα» στις αποφάσεις του (εν πολλές αμαρτίες όπως θα καταλάβετε και στη συνέχεια) Αθλητικού Δικαστή από τις αποφάσεις του ΑΣΕΑΔ που ακύρωναν τις δικές του, μετά τις απανωτές «αθωώσεις» ομάδων που χρωστάνε σε παίκτες οι οποίοι με τη σειρά τους δικαιώνονται για τις ίδιες ακριβώς υποθέσεις από τη FIBA (βλ. Περίπτωση Ματσιούλις), μετά από σκιές και ψιθύρους σε ουκ ολίγα (και φέτος) παιχνίδια της κανονικής περιόδου ήρθε ένα ακόμη, αυτή τη φορά, βαρβάτο «επεισόδιο» να βάλει βόμβα στα θεμέλια της λίγκας. Και μεταξύ μας, το Περιστέρι που την έβαλε έχει δίκιο…

Όλα ξεκίνησαν πριν δύο εβδομάδες όταν συζητήθηκε στο ΔΣ της λίγκας η υπόθεση του Ηρακλή το πιστοποιητικό του οποίου είχε ανακληθεί για δεύτερη φορά μέσα στη σεζόν με απόφαση της ΕΕΑ και μάλιστα για παραπτώματα που είχαν προκαλέσει ακόμη και εισαγγελική παρέμβαση! Σε εκείνο το ΔΣ οι περισσότεροι θεωρούσαν δεδομένη την αποβολή του Ηρακλή κατ’ απόφαση του Αθλητικού Δικαστή όταν έφτανε στα χέρια του η υπόθεση. Όμως αυτό δεν συνέβη. Ο Αθλητικός Δικαστής παρερμήνευσε τον κανονισμό της ΕΟΚ (που ισχύει και για τον ΕΣΑΚΕ) σχετικά με την ανάκληση του πιστοποιητικού ομάδας για σοβαρές παραβάσεις και τιμώρησε τον “γηραιό” με αφαίρεση τριών βαθμών!

Τις επόμενες μέρες έγινε ένας μικρός… χαμούλης με τη νομική Σύμβουλο της λίγκας Σουζάνα Δόγκα να υποστηρίζει ότι η απόφαση του Αθλητικού Δικαστή ήταν λάθος και τον τελευταίο να παραδέχεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι “διάβασε” διαφορετικά τον κανονισμό αλλά πως δεν θα μπορούσε εκ των υστέρων να αλλάξει την απόφαση!

Ιδού τι αναφέρει το παράρτημα του Ειδικού Πειθαρχικού κανονισμού.

«Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, οι οποίες προβλέπουν τη μη χορήγηση ή την ανάκληση του πιστοποιητικού που προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 77α του ν. 2725/1999, για το Πρωτάθλημα Α1 Εθνικής Κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης Ανδρών, για τους λόγους που αναφέρονται στο νόμο και περιέχονται στην σχετική έκθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.) και μετά την κοινοποίηση της άνω έκθεσης στην Ε.Ο.Κ. και στον ΕΣΑΚΕ, επιλαμβάνεται ως αποκλειστικά αρμόδιο το Μονομελές Δικαιοδοτικό Όργανο (Μ.Δ.Ο.) του ΕΣΑΚΕ που λειτουργεί κατά τις διατάξεις του ν. 2725/1999 όπως ισχύει, προς το οποίο το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ διαβιβάζει άμεσα την έκθεση της Ε.Ε.Α και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο για την επιβολή της ποινής της αφαίρεσης τριών (3) έως πέντε (5) βαθμών, κατά την κρίση του Μ.Δ.Ο., ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος κατά τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 2 του παρόντος, με την επιφύλαξη της μη χορήγησης ή της ανάκλησης του πιστοποιητικού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 2725/1999, που συνεπάγεται την απαγόρευση συμμετοχής σε αθλητική διοργάνωση, οπότε επιβάλλεται ποινή αποβολής από το οικείο Πρωτάθλημα, η οποία οδηγεί σε άμεσο υποβιβασμό σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Κανονισμού Πρωταθλήματος ή /και της Ειδικής Προκήρυξης Πρωταθλήματος

Ο εκπρόσωπος του Περιστερίου και αντιπρόεδρος της λίγκας κ. Πανταζόπουλος υποστήριζε ανοιχτά πως ο Ηρακλής θα έπρεπε να αποβληθεί. Λέγεται μάλιστα ότι αρχικά οι περισσότερες ομάδες και κυρίως οι λεγόμενοι «μεγάλοι» στήριξαν τη θέση του. Αποφασίστηκε λοιπόν να συνταχθεί προσφυγή προς το ΑΣΕΑΔ την οποία αρχικά δεσμεύθηκαν πολλές ομάδες ότι θα συνυπογράψουν, προσφυγή που θα ζητούσε επανεξέταση της υπόθεσης της τιμωρίας του Ηρακλή και την αποβολή του.

Όμως όταν έφτασε η ώρα της… κρίσης οι περισσότερες ομάδες ακόμη και αυτές που υποστήριζαν «φανατικά» την πρόταση του Περιστερίου έκαναν πίσω, άλλες όταν έμαθαν ότι οι περισσότεροι «λάκισαν» προτίμησαν να κρατήσουν ουδέτερη στάση και έτσι το Περιστέρι πήγε μόνο του και κατέθεσε προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ. Δηλαδή προσφυγή κατά της απόφασης του αθλητικού δικαστή της λίγκας στην οποία συμμετέχει.

Μην φεύγετε όμως, έχει και άλλο!

Το Περιστέρι λοιπόν ζητάει από το ΑΣΕΑΔ να ακυρώσει την απόφαση του Αθλητικού Δικαστή αλλά σύμφωνα με νομικές πηγές αυτό που ίσως… καταφέρει στο τέλος της ημέρας θα είναι η αθώωσή του. Γιατί θεωρείται πολύ πιθανό το ΑΣΕΑΔ να αποφασίσει ότι στην περίπτωση της ποινής αφαίρεσης 3 βαθμών από τον Ηρακλή υπήρξε η λεγόμενη «αδικοδικεία», δηλαδή ότι κακώς δικάσθηκε όπως δικάσθηκε από τον Αθλητικό Δικαστή, και τελικά ο «γηραιός» όχι μόνο να μην αποβληθεί αλλά να του επιστραφούν και οι τρεις βαθμοί για τους οποίους έχει με τη σειρά του ήδη προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ. Καλό;

Για αυτό το λόγο λοιπόν το Περιστέρι ζήτησε έκτακτο ΔΣ της λίγκας για τη Δευτέρα 11 Απριλίου (θα λάβει χώρα στις 11.30 το πρωί) προκειμένου όπως λένε οι πληροφορίες να αναγκάσει τις ομάδες της λίγκας να τοποθετηθούν ανοιχτά για το τι υποστηρίζουν για την υπόθεση του Ηρακλή (και αυτό φυσικά να γραφτεί και στα πρακτικά του ΕΣΑΚΕ) και της αποβολής του ή όχι από το πρωτάθλημα.

Γιάννης Ψαράκης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0