Buzzer Beater

Ντράγκαν Σάκοτα: Μισός αιώνας στους πάγκους του ευρωπαϊκού μπάσκετ!

Ντράγκαν Σάκοτα: Μισός αιώνας στους πάγκους του ευρωπαϊκού μπάσκετ!
Από το παχύ μουστάκι στα πρώτα του βήματα στην ΙΜΤ Βελιγραδίου στις αρχές των ‘80ς, στους γκρίζους κροτάφους ενός ώριμου 70άρη στις αρχές των ‘20ς. Ο Ντράγκαν Σάκοτα είναι ο διαχρονικός προπονητής πέντε δεκαετιών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

Η ανακοίνωση της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας της ισπανικής Σαραγόσα από τον Ντράγκαν Σάκοτα φέρνει ξανά στους πάγκους έναν από τους προπονητές της μεγάλης των πλάβι σχολής που έλαβε (πολύ) λιγότερη αναγνώριση από αυτή που δικαιούταν.

sakota_imt.jpg
Η πρώτη σεζόν του Σάκοτα στην ΙΜΤ Βελιγραδίου μέσα από το επίσημο "μπούλετιν" της Γιουγκοσλαβικής λίγκας της εποχής

Ο σε τρεις μήνες 70χρονος (τα κλείνει στις 16 Ιουνίου) Σέρβος προπονητής έχει γράψει ξεχωριστή ιστορία στο μπάσκετ της γηραιάς ηπείρου και είναι μετά τον Ισπανό Αϊτο Γκαρσία Ρενέσες ο πιο… ανθεκτικός στον χρόνο “μαέστρος” της πορτοκαλί μπάλας. Ο Αϊτο που έφυγε από την Άλμπα Βερολίνου, πιθανότατα η τελευταία του ομάδα, το περασμένο καλοκαίρι πρόλαβε να κοουτσάρει σε έξι διαφορετικές δεκαετίες. Από τα ‘70ς που ξεκίνησε στην Σίρκουλο Κατόλικο στην Μπανταλόνα, στη Μπαρτσελόνα των ‘80ς και ‘90ς, στη Μπανταλόνα των ‘00ς και στα τελευταία του δημιουργήματα στα ‘10ς με Σεβίλλη και Γκραν Κανάρια και μέχρι τα ‘20ς στην Άλμπα.

imt_aspro2.jpg

Η ΙΜΤ Βελιγραδίου της σεζόν 1986-87. Διακρίνονται οι Αρσένιε Πέσιτς, Νίκολα Γιοκάνοβιτς, Νίκολιτς, Ζιβάνοβιτς, Μιλένκο Μπάμπιτς, Μίλαν Μλάτζαν, Λιούμπισλαβ Λούκοβιτς και Ντράγκαν Σάκοτα. Καθιστοί μεταξύ άλλων και οι Σρέτσκο Γιάριτς, Ζόραν Κρέτσκοβιτς και Μιλοσάβλιεβιτς.

Ο Σάκοτα από την πλευρά του συμπληρώνει αναλαμβάνοντας τη Σαραγόσα πέντε δεκαετίες στους πάγκους. Ξεκίνησε στις αρχές των ‘80ς στην ομάδα στην οποία ήταν παίκτης, την ΙΜΤ Βελιγραδίου στην οποία έμεινε για πέντε σεζόν προλαβαίνοντας να την ανεβάσει στην πρώτη κατηγορία της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και να πανηγυρίσει τον πρώτο της τίτλο, το Κύπελλο της χώρας το 1987!

imt_kypello_86-87_76-73_olimpia_ljubljana.jpg
Ο Σάκοτα στην κατάκτηση του Κυπέλλου Γιουγκοσλαβίας το 1987 στη Νις

Στα τέλη των ‘80 πέρασε από την κροατική Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ στην μετά Παβλίσεβιτς εποχή της, αφού δηλαδή είχε κατακτήσει δύο τρόπαια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών για να έρθει αρχές ‘90ς στα μέρη μας.

cibona.jpg
Με την Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ τη σεζόν 1989-90. Διακρίνονται οι: Νικόλα Κέσλερ (βοηθός προπονητή), Ζόραν Τσούτουρα, Μίρκο Μιλίτσεβιτς, Φράνιο Αράποβιτς, Μπόγιαν Λάποβ, Νεμπόισα Ράζιτς, Ντράγκα Σάκοτα. Καθιστοί οι Βλαντιμίρ Ρίζμαν, Νεμπόισα Μπουκουμίροβιτς, Αντνάν Μπέτσιτς, Ντάνκο Τσεβετίτσιανιν, Ντράζεν Ανζούλοβιτς

Στην πρώτη του κιόλας σεζόν στον ΠΑΟΚ πανηγύρισε το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο, το Κύπελλο Κυπελλούχων στη Γενεύη. 27 χρόνια αργότερα κατέκτησε και την δεύτερη ευρωπαϊκή του κούπα, το Basketball Champions League με την ΑΕΚ και έγινε η μοναδικός προπονητής στην ιστορία με τόσο μεγάλη, χρονικά, απόσταση από την πρώτη μέχρι την τελευταία ευρωπαϊκή του κούπα, δείγμα της διάρκειας και της συνέπειάς του.

γενευη.jpg
Στον πάγκο του ΠΑΟΚ στην πρώτη του θητεία στον "δικέφαλο" τη σεζόν 1990-91 με τον βοηθό του Σάκη Λάϊο στο φόντο

Η Ελλάδα έγινε το δεύτερό του σπίτι για όλη τη δεκαετία του ‘90 αφού πέρασε από τους πάγκους Απόλλωνα Πάτρας, Ηρακλή (δις), Περιστερίου ενώ στις αρχές των ‘00ς δημιούργησε το θαύμα της ΑΕΚ.

2648348.jpg
Ως προπονητής του Περιστερίου σε χειραψία με τον "στρατηγό" Κώστα Μίσσα ως προπονητή του Παπάγου

Αναλαμβάνοντας στη θέση του Ντούσαν Ίβκοβιτς ο Σάκοτα οδήγησε την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα-φαινόμενο της σεζόν 2001-02 όταν έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία των τελικών των πλέι-οφ που ανέτρεψε εις βάρος της 0-2 στις νίκες κατακτώντας το τρόπαιο κόντρα στην επόμενη ομάδα του, τον Ολυμπιακό.

2847430.jpg
Με το τρόπαιο του Πρωταθλήματος Ελλάδας το 2002 στο... καθιερωμένο γλέντι στα μπουζούκια

2956067.jpg
Με τον Σωκράτη Κόκκαλη στην παρουσίασή του από τον Ολυμπιακό στον οποίο δεν μακροημέρευσε

Με τους ερυθρόλευκους δεν έμελλε να μακροημερεύσει και κάπως έτσι έφυγε από την Ελλάδα το 2004 ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω του. Ερυθρός Αστέρας, Φορτιτούντο Μπολόνια, Τράμπζονσπορ και Αντάλια έγιναν καταφύγιό του σε Σερβία, Ιταλία και Τουρκία μέχρι το 2014 που τον… θυμήθηκε ξανά η ΑΕΚ όταν επέστρεψε από την περιπέτεια Β Εθνικής και Α2 στα μεγάλα σαλόνια. Από την ΑΕΚ έφυγε και επέστρεψε δύο φορές. Μετά την πρώτη θητεία του, το 2016, ανέλαβε χρέη τεχνικού συμβούλου αλλά επιστρατεύτηκε αρχές του 2018 για να κατακτήσει αν και… παροπλισμένος για δύο χρόνια, ισάριθμα τρόπαια μέσα σε τρεις μήνες. Το Κύπελλο Ελλάδας κόντρα στον Ολυμπιακό τον Φλεβάρη, το BCL μπροστά σε 20.000 κόσμο και με αντίπαλο τη Μονακό αρχές Μάη.

4451395.jpg
Λίγο πριν το άκουσμα της κόρνας λήξης του τελικού του BCL στο κατάμεστρο ΟΑΚΑ. Τροπαιούχος Ευρώπης 27 χρόνια μετά την πρώτη του κούπα

Το πέρασμά του μεσούσης της σεζόν 2019-20 από τον Ερυθρό Αστέρα για δεύτερη φορά ήταν σχετικά σύντομο αφού προβλήματα υγείας τον υποχρέωσαν να χάσει πολλούς αγώνες για να ανακτήσει δυνάμεις. Πάνω, δε, που όλοι τον είχαν -ξανά- ξεγραμμένο ο Σάκοτα επιστρέφει στο προσκήνιο σε μία πέμπτη διαφορετική δεκαετία προπονητικής καριέρας στα ‘20ς.

2323d2ef-sakotadragan_crvenazvezda_bayernmunich-625x375.jpg
Ο Ντράγκαν Σάκοτα πριν αποχωρήσει από τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου κυρίως για λογους υγείας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0