Buzzer Beater

Έγκλημα και τιμωρία στη Basket League: Έχτιζαν παλάτια στην άμμο και τώρα ζητάνε πίσω και τον… ΕΝΦΙΑ

Έγκλημα και τιμωρία στη Basket League: Έχτιζαν παλάτια στην άμμο και τώρα ζητάνε πίσω και τον… ΕΝΦΙΑ

Ανικανότητα; Παραπλάνηση των ίδιων τους των εαυτών; Μη κατανόηση της ελληνικής γλώσσας; Όπως και να ‘χει τα κροκοδείλια δάκρυα του ΕΣΑΚΕ και των ομάδων της Basket League και οι διαρροές περί… εξαπάτησής τους από την Πολιτεία για την υπόθεση των χρημάτων που θα λάμβαναν από τη φορολόγηση του στοιχήματος είναι για γέλια (του κοινού) και για κλάματα (των ομάδων που έχαψαν το παραμύθι).

Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

Θυμάστε τα περιβόητα πρώτα μνημόνια που οι περισσότεροι βουλευτές του ελληνικού κράτους δεν είχαν μπει καν στον κόπο να διαβάσουν πλην όμως υπερψήφισαν την εφαρμογή τους για τη χώρα στις αρχές της περασμένης δεκαετίας; Έ, κάτι τέτοιο συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο με τον εν πολλαίς αμαρτίαις ΕΣΑΚΕ και τις ομάδες της Basket League. Που τάχα μου τάχα μου ζητάνε από την Πολιτεία όσα -υποτίθεται- τους υποσχέθηκε μέσα από τη φορολόγηση του στοιχήματος αλλά στην πραγματικότητα δεν είχαν μπει καν στον κόπο να διαβάσουν την ΚΥΑ που είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2021, πίστεψαν ότι ξαφνικά το κράτος θα ανοίξει μια κάνουλα με χρήματα που θα χρηματοδοτεί τις Ανώνυμες Εταιρίες (για να μην ξεχνιόμαστε) του μπάσκετ για να το παίζουν… ευρωπαίοι, καμπόσοι και Μπρούκληδες οι παράγοντές τους. Κούνια που τους κούναγε…

Η περιβόητη «Πολιτεία» και οι αρμόδιοι Υπουργοί που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να είναι υπόλογοι για δεκάδες άλλα πράγματα όχι προς τις ομάδες αλλά για τον απλό κοσμάκη αλλά για το συγκεκριμένο θέμα αποκλειστικά υπεύθυνες που και δεν ήξεραν και δεν φρόντισαν να ενημερωθούν αλλά θαμπώθηκαν από τα υποτιθέμενα χρήματα που θα έπαιρναν είναι ο ΕΣΑΚΕ και οι ΚΑΕ και κανείς άλλος. Επειδή, δε, το ψάρι πάντα βρωμάει από το κεφάλι ας θυμηθούμε τι έλεγε στις 24 Μαρτίου 2021 στον ραδιοφωνικό σταθμό Metropolis 95,5 της Θεσσαλονίκης ο… λαλίστατος τότε αλλά εξαφανισμένος πλέον πρόεδρος της λίγκας Βαγγέλης Γαλατσόπουλος.

«Η μεγαλύτερη επιτυχία που είχαμε, ήταν η ιστορική απόφαση με την φορολόγηση του στοιχήματος. Στο μπάσκετ, θα μπαίνουν στα ταμεία κάθε χρόνο 7.5 εκατ. ευρώ, συν ένα ακόμα ποσό για τις ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρώπη. 230 χιλιάδες θα παίρνει η κάθε ΚΑΕ σαν προκαταβολή, διότι το 7% θα πηγαίνει στην Λίγκα. Το ποσό των 3 εκατ. είναι μια πρώτη προκαταβολή, το συνολικό ποσό, έχει υπολογισθεί στα 7.5 εκατ, δηλαδή 600 χιλιάδες κάθε ομάδα. Η αναλογία αυτή, βγαίνει μέσα από στοιχεία. Πιστεύω, είναι ιστορική απόφαση, διότι υπάρχει πλέον χρηματοδότηση και του επαγγελματικού αλλά και του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Θα αλλάξει το επίπεδο των ομάδων και ο ανταγωνισμός».

Όταν λοιπόν ο ίδιος ο εκλεγμένος πρόεδρος της λίγκας είτε δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το τι ισχύει στην περίπτωση της φορολόγησης του στοιχήματος είτε εσκεμμένα παραπλανεί τις ομάδες και την φίλαθλη κοινή γνώμη, μην περιμένετε προκοπή.

Τι έχει συμβεί λοιπόν για να φτάσουμε και στο διά ταύτα

Το κράτος αποφάσισε να «μοιράσει» ένα μεγάλο ποσοστό από τη φορολόγηση του στοιχήματος σε ομάδες, ομοσπονδίες κλπ που οι αγώνες τους περιλαμβάνονται στα λεγόμενα «κουπόνια» του στοιχήματος. Συγκεκριμένα για τη λίγκα του μπάσκετ η ΚΥΑ προέβλεπε το 7,5% των εσόδων από τη φορολόγηση του στοιχήματος. Οι ομάδες της σεζόν 2020-21 λοιπόν ως κίνηση καλής θέλησης έλαβαν προκαταβολικά (κρατήστε το αυτό) με το τέλος της προηγούμενης σεζόν από 250.000 ευρώ έκαστη (ήτοι 3,5 εκατομμύρια ευρώ) που αντιστοιχούσαν στο 7,5% της φορολόγησης για κέρδη του κράτους που θα έφταναν τα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Λεπτομέρεια: Από τις 250.000 ο ΕΣΑΚΕ κράτησε το 7% (περίπου 20.000 ευρώ) από κάθε ομάδα για τα δικά του έξοδα, δηλαδή 260.000 ευρώ.

Με βάση λοιπόν τις βαρύγδουπες δηλώσεις του προέδρου της λίγκας που διαβάσατε πριν οι ομάδες δίχως καν να έχουν διαβάσει την ΚΥΑ πίστεψαν ότι θα λάβουν άλλα τόσα χρήματα (και περισσότερα…) μέσα στη σεζόν 2021-22 υπολογίζοντας εντελώς αυθαίρετα και δίχως να υπάρχει καν προηγούμενο δείγμα ή κάτι δεδομένο, παρά μόνο εκτιμήσεις, ότι τα κέρδη του κράτους από τη φορολόγηση του στοιχήματος θα ανέλθουν σε 100 εκατομμύρια ευρώ ώστε να εισπράξουν συνολικά 500-600 χιλιάδες ευρώ έκαστη!

Μικρή απαραίτητη παρένθεση: Μέσα στην ΚΥΑ αναφερόταν ότι οι ομάδες που συμμετείχαν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και σε μίνιμουμ 5 αγώνες ανά σεζόν θα λάμβαναν μπόνους που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να φτάσει στις 100-150 χιλιάδες ευρώ ανά σεζόν! Για αυτό και ξαφνικά έπιασε… έρωτας τις μέχρι πριν μερικά χρόνια αόρατες από τα Κύπελλα Ευρώπης ομάδες να παίξουν και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και είδαμε ξαφνικά μέχρι και… τριπλή συμμετοχή στο εντελώς υποβαθμισμένο FIBA Europe Cup (Ιωνικός, Ηρακλής, Περιστέρι). Ήταν πολλά τα (virtual) λεφτά για να μην μπουν στη διαδικασία να γίνουν Ευρωπαίοι…

Και φτάνουμε στο διά ταύτα. Όπως ήταν αναμενόμενο (οι γνωρίζοντες τα του στοιχήματος και των τζίρων των εταιρειών το θεωρούσαν δεδομένο) τα έσοδα του κράτους από τη φορολόγηση του στοιχήματος (ουσιαστικά τη συμμετοχή παικτών του στοιχήματος ανά την επικράτεια σε όλες τις πλατφόρμες) ήταν πολύ μικρότερη αυτού που όχι απλά ήλπιζαν αλλά δήλωναν… σίγουροι σε ΕΣΑΚΕ και ομάδες. Όχι μόνο δεν έφτασε τα 100 εκατομμύρια που πίστευαν ότι θα φτάσει, αλλά ούτε καν στα 50. Το οποίο σημαίνει πως τα χρήματα που θα λάβουν οι ομάδες για τη σεζόν 2021-22 θα είναι μαξ 250.000 ευρώ έκαστη, χρήματα όμως που είχαν ήδη εισπράξει προκαταβολικά από το περασμένο καλοκαίρι. Μπίνγκο!

ΕΣΑΚΕ και περισσότερες από τις ομάδες όχι απλά πίστευαν ότι τα 250 χιλιάρικα που εισέπραξαν πέρυσι αφορούσαν τη σεζόν 2020-21 (ενώ ήταν προκαταβολή της φετινής) αλλά ότι θα έχουν λαμβάνουν άλλες 600 χιλιάδες για τη σεζόν 2021-22. Αποτέλεσμα; Έχτισαν παλάτια στην άμμο του κρατικοδίαιτου εδώ και πολλά χρόνια πρωταθλήματος μπάσκετ και τώρα κλαίγονται ζητώντας από το κράτος να τηρήσει τις… υποσχέσεις του (τις ποιες;) και να τους πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ απειλώντας ότι δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη σεζόν, ότι θα αναγκαστούν να διώξουν τους ξένους τους, ότι κινδυνεύουν με διάλυση και διάφορα άλλα γλαφυρά. Και όλα αυτά γιατί πίστεψαν σε κάτι που υπήρχε μόνο στο φτωχό τους στο μυαλό, ένα αόρατο χρήματα που ήθελαν να πιστεύουν ότι θα εισπράξουν.

Σε μία περίοδο όπου η ακρίβεια, οι απίστευτες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, σε ρεύμα, πετρέλαιο κλπ έχει γονατίσει όλα τα νοικοκυριά οι Ανώνυμες Εταιρίες ζητάνε και τα… ρέστα και θέλουν το κράτος να γίνει χορηγός στο οικονομικό άνοιγμα που οι ίδιες δημιούργησαν δίχως να έχουν ούτε σεντ στο ταμείο τους.

Ας πρόσεχαν.

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0