Buzzer Beater

Ο Ρικ Πιτίνο τις έχει... 800 τις νίκες στο NCAA

Ο Ρικ Πιτίνο τις έχει... 800 τις νίκες στο NCAA

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ταπεινωμένος από την υπόθεση «δωροδοκίας» παικτών του Πανεπιστημίου Λούιβιλ ανακοίνωνε την απόσυρσή του από την προπονητική, Τεσσεράμισι χρόνια αργότερα και μέσω… Παναθηναϊκού όχι μόνο επέστρεψε αλλά μπήκε στο πάνθεον των προπονητών του κολεγιακού μπάσκετ. Take a bow Rick Pitino

Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

Όταν τον Δεκέμβριο του 2018, τρεις μήνες μετά την προσωρινή όπως αποδείχθηκε απόσυρσή του από την προπονητική το όνομά του ακουγόταν ως διάδοχος του Τσάβι Πασκουάλ στον Παναθηναϊκό ελάχιστοι πίστευαν ότι αυτό επρόκειτο να συμβεί και ότι δεν ήταν κάποιου είδους πλάκα. Ο Ρικ Πιτίνο, ένας προπονητής-θρύλος του κολεγιακού μπάσκετ των ΗΠΑ, είχε δει το όνομά του να σπιλώνεται από την υπόθεση του Πανεπιστημίου Λούιβιλ, έμαθε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα μας για τον Παναθηναϊκό, τον χειμώνα του 2019 ότι «αφαιρέθηκε» οριστικά ο τίτλος του 2013 αλλά αυτά τον πείσμωσαν ακόμη περισσότερο.

Αφού απέδειξε κατακτώντας ουσιαστικά δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ελλάδας ότι η… μπογιά του περνάει ακόμη, τον Μάρτιο του 2020 εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας επέστρεφε στις ΗΠΑ για ένα θεωρητικά «μικρό» κολέγιο, το Αϊόνα, εκεί στα μέρη του στη Νέα Υόρκη και δύο χρόνια αργότερα επέστρεψε στο προσκήνιο.

Πέρυσι, κατάφερε και οδήγησε το Αϊόνα μέχρι το τελικό τουρνουά του NCAA, τη λεγόμενη March Madness και έγινε μόλις ο 3ος προπονητής στην ιστορία που το κάνει με 5ο διαφορετικό Πανεπιστήμιο (Λον Κρούγκερ και Τάμπι Σμιθ οι άλλοι δύο) και την Κυριακή έγραψε ξανά ιστορία.

Στη νίκη του Αϊόνα με 85-77 επί του Σεντ Πίτερς πανηγύρισε την 800η νίκη καριέρας στο NCAA και έγινε ο 12ος προπονητής στην ιστορία που το καταφέρνει.

Στην ίδια λίστα υπάρχουν όλα τα «ιερά τέρατα» της προπονητικής του κολεγιακού μπάσκετ από τον Άντολφ Ραπ και τον Τζιμ Καλχούν μέχρι τον Μάικ Σιζέβσκι, τον Ρόι Ουίλιαμς, τον Ντιν Σμιθ και τον Μπόμπι Νάιτ.

ΟΙ ΠΟΛΥΝΙΚΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ NCAA

Προπονητής

Νίκες

1. Μάικ Σιζέβσκι

1187

2. Τζιμ Μποχάιμ

1093

3. Ρόι Ουίλιαμς

903

4. Μπομπ Νάιτ

899

5. Ντιν Σμιθ

879

6. Τζιμ Καλχούν

877

7. Άντολφ Ραπ

876

8. Μπομπ Χάγκινς

841

9. Κλιφ Έλις

812

10. Έντι Σάτον

806

11. Τζον Καλιπάρι

801

12. Ρικ Πιτίνο

800

«Τους είπα ότι είμαι χαρούμενος που συμπλήρωσα 800 νίκες εδώ αλλά θέλω άλλες 200» είπε με το γνωστό του χιούμορ ο 70χρονος προπονητής. «Μπορεί να συμβεί αυτό αλλά παρόλα αυτά είμαι χαρούμενος που έφτασα εδώ τις 800 νίκες. Είναι ένα μικρό κολέγιο και εκτιμάμε τα μικρά πράγματα. Μπορεί να μην έχει τον θόρυβο του Κεντάκι ή του Λούιβιλ αλλά δεν με ενοχλεί» πρόσθεσε.

Μέσω twitter ο Πιτίνο ευχαρίστησε όλα τα Πανεπιστήμια στα οποία εργάσθηκε και κατέγραψε τις 800 νίκες καριέρας, δηλαδή το Μπόστον Γιουνιβέρσιτι, το Πρόβιντενς, το Κεντάκι, το Λούιβιλ και πλέον το Αϊόνα.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0