Buzzer Beater

Γυναικείο μπάσκετ στα Κύπελλα Ευρώπης: Από τον Σπόρτιγκ των ‘90ς, στον... Χαρδαλιά των '10ς έως τον Ολυμπιακό των ‘20ς

Γυναικείο μπάσκετ στα Κύπελλα Ευρώπης: Από τον Σπόρτιγκ των ‘90ς, στον... Χαρδαλιά των '10ς έως τον Ολυμπιακό των ‘20ς

Έγραψε ιστορία η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού που έγινε μόλις η στην ιστορία της χώρας που προκρίνεται στα προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

Δώδεκα χρόνια μετά τον θρίαμβο του Αθηναϊκού στο EuroCup Γυναικών όταν είχε κατακτήσει την πρώτη θέση επικρατώντας στον διπλό τελικό τη ρωσικής Ναντέζντα Όρενμπουργκ οι ερυθρόλευκες γράφουν τη δική τους ιστορία στην ίδια διοργάνωση με τη μεγαλειώδη πρόκριση επί της τουρκικής Νεσιμπέ Αϊντίν με θρίαμβο στην Άγκυρα (87-68) μετά την εντός έδρας ήττα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μία εβδομάδα πριν.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιτυχίες των ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά Κύπελλα μέχρι πρότινος μετριόνταν στα δάχτυλα των δύο χεριών. Αναφερόμαστε σε προκρίσεις μέχρι τα προημιτελικά διοργανώσεων που ήταν όλες κι όλες δέκα.

Η πρώτη ομάδα που ξέφυγε από τα στενά ελληνικά πλαίσια ήταν φυσικά ο κραταιός στη δεκαετία του ‘90 Σπόρτινγκ. Η ομάδα των Πατησίων συμμετείχε σε τρία Final-4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (νυν Ευρωλίγκα) το 1991, το 1992 και το 1994 κατακτώντας μία φορά την 3η θέση (1991) ενώ δύο φορές (1993, 1996) έφτασε στα προημιτελικά του Κυπέλλου «Λιλιάνα Ρονκέτι» το οποίο «αντικαταστάθηκε» στα ‘00ς από το EuroCup. Ηγέτιδα εκείνης της ομάδας είναι το νυν μέλος του ΔΣ της ΕΟΚ Άννυ Κωνσταντινίδου έχοντας μαζί της μεταξύ άλλων την αείμνηστη Βάσω Μπεσκάκη και τις Σοφία Κλιγκοπούλου, Ανθή Παπαηλία, Κατερίνα Πεταχτή και τις ξένες Μόσλεϊ και Κοπάτσκοβα.

σπορτινγκ_φ4.jpg

Δεύτερη ομάδα με μία και μοναδική παρουσία στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης ήταν ο Παναθηναϊκός που τη σεζόν 1997-98 έφτασε στους 8 του «Ρονκέτι» όπου αποκλείστηκε από την ουγγρική Σόπρον. Εκείνη η ομάδα είχε στηριχτεί στις Τούλα Καλέντζου, Δήμητρα Παπαμιχαήλ, Ελένη Τριαλώνη και Παρθένα Νικολαϊδου μαζί με τις ξένες Μαμπίκα και Τζένκινς.

Tη σκυτάλη τη σεζόν 2002-03 πήρε ο ΔΑΣΑΛ. Η ομάδα των Άνω Λιοσίων έφτασε μέχρι το Final-4 του EuroCup (στηριζόμενη στις Κλιγκοπούλου, Γκότζη, Δελή, Κυριακοπούλου, Βασιλείου και τις ξένες Ντάγκλας και Φολκλ), η πρώτη που το κατάφερε στη συγκεκριμένη διοργάνωση και άνοιξε τον δρόμο για τον Αθηναϊκό. Η ομάδα του Βύρωνα ήταν από τις πρωταγωνίστριες για μία τριετία στη διοργάνωση.

dasal.jpg

Το 2008-2009 έφτασε στα προημιτελικά, το 2009-2010 κατέκτησε το τρόπαιο (με πρόεδρο τον νυν Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά!) ενώ το 2010-11 έλαβε την 4η θέση στο Final-4 της ίδιας διοργάνωσης. Εκείνη την τριετία άξονες της επιτυχίας ήταν οι Τούλα Καλέντζου, Πόλυ Σαρέγκου, Όλγα Χατζηνικολάου, Βασιλεία Γκουζίνη, Αφροδίτη Κοσμά, Λολίτα Λύμουρα και οι ξένες Ντέιβις, Γκέαρλντς, Ουίγκινς, Πετρονίτε, Βιζμπαριένε, Ράϊλι, Κρες και Ζόνοβα.

χαρδαλιας.jpg

Πλέον η σκυτάλη πέρασε στον Ολυμπιακό με τη μεγάλη επιτυχία της πρόκρισης στους 8 του EuroCup.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0