Buzzer Beater

USA Team Olympic Trials 1984: Με τους Τζόρνταν, Μπάρκλεϊ, Τάρπλεϊ, Μπέρι και τα άλλα παιδιά! (video)

USA Team Olympic Trials 1984: Με τους Τζόρνταν, Μπάρκλεϊ, Τάρπλεϊ, Μπέρι και τα άλλα παιδιά! (video)

Τη φωτογραφία την πόσταρε το βράδυ της Τετάρτης 8 Δεκεμβρίου στο twitter ο ίσως καλύτερος old school λογαριασμός του συγκεκριμένου app αναφορικά στο μπάσκετ προηγούμενων δεκαετιών @forstybias. Και το... κόλλημα που έφαγα ήταν άνευ προηγουμένου!

Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

Πρόκειται για μία φωτογραφία με έναν τεράστιο… θίασο επί σκηνής. Αφορά στους περίπου 70 παίκτες και μπόλικους προπονητές και συνεργάτες που κλήθηκαν το 1984 να συμμετάσχουν στα trials, τα δοκιμαστικά δηλαδή για την 12αδα που θα εκπροσωπούσε την ομάδα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984. Μίας διοργάνωσης με… εξασφαλισμένο το χρυσό αφού οι ανατολικοί μποϊκόταραν τους αγώνες ως αντίδραση για το μποϊκοτάζ των… δυτικών στους Ολυμπιακούς της Μόσχας το 1980. Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

Η φωτό που είναι σε πολύ καλή για την εποχή ανάλυση περιέχει μπόλικα… καλούδια όσον αφορά στους παίκτες και τους προπονητές. Έκατσα και έβγαλα τα… μάτια μου και νομίζω ότι βρήκα σχεδόν τους μισούς παίκτες ενώ έχω σοβαρές ενδείξεις για άλλους 5-6 ότι πρόκειται για συγκεκριμένα άτομα πλην όμως δεν είμαι απόλυτα σίγουρος.

Πάμε όμως πρώτα στους… εύκολους. Κατ’ αρχήν (αν “κατεβάσετε” τη φωτό και “ζουμάρετε” θα δείτε και τα ονόματα όσων βρήκα). Δηλαδή στον σταρ της ομάδας Μάικλ Τζόρνταν αλλά και σε πέντε ακόμη μέλη της θρυλικής Dream Team 8 χρόνια αργότερα στη Βαρκελώνη. Μπάρκλεϊ, Καρλ Μαλόουν (δίπλα-δίπλα στη… γαλαρία), Γιούιν, Μάλιν και Στόκτον!

1984_δοκιμαστικα_-_Αντιγραφή.jpg

Πάμε στους… Έλληνες, δηλαδή παίκτες με θητεία στην Α1. Μπροστά από τον Τζόρνταν ο μοναδικός Ουόλτερ Μπέρι. Δίπλα στον Γιούιν; Ο μακαρίτης Ρόι Τάρπλεϊ! Πίσω από τον Σαμ Πέρκινς ο Σκοτ Ροθ που είχε παίξει μόνο σε ευρωπαϊκά ματς του Παναθηναϊκού. Κάπου θα δείτε τον Στηβ Μπαρτ που έπαιξε στον Ηρακλή, τον Γκάρι Πλάμερ που έπαιξε στη Δάφνη, τον Τέρενς Στάνσμπεϊ που πέρασε από την ΑΕΚ, τον Τομ Σιούελ που έπαιξε επίσης μόνο σε ευρωπαϊκά ματς του Παναθηναϊκού. Κάπου εκεί υπάρχει ο Τζο Μπίνιον (έπαιξε στον Άρη) αλλά δεν είμαι σίγουρος που ακριβώς και ίσως και ο Τόνι Κόστνερ που έπαιξε στον Σπόρτινγκ και αλλού.

Έχει και άλλους γνώριμους ειδικά στους “παλιούς” της παρέας. Τον Τέρι Πόρτερ (πίσω από τον Τζόρνταν) και πίσω του τον πρωταθλητή Ευρώπης με τη Λιμόζ του 1992 Μάικλ Γιανγκ! Παραδίπλα τον Τζο Ντούμαρς, τον Μαρκ Πράις, τον Βερν Φλέμινγκ, τον κολεγιακό σταρ της εποχής Στηβ Άλφορντ, τον Άλβιν Ρόμπερτσον.

Έχει ακόμη “θεριά” όπως ο Μάικλ Κέιτζ (με χρυσή καδένα πάνω δεξιά), ο Τζερόμ Κέρσεϊ και ο βιονικός AC Γκριν. Έχει και τους λευκούς ¨δεινόσαυρους” της εποχής Τζον Κόνκακ, Τζο Κλάιν, Τιμ ΜακΚόρμικ. Και κάπου εκεί και ο Ρικ Καρλάιλ νυν προπονητής στο ΝΒΑ!

Οι περισσότεροι παίκτες προέρχονταν από το ντραφτ του 1984 ενώ υπήρχαν 2-3 που γύρισαν την πλάτη στο κάλεσμα όπως ο σέντερ Σαν Μπούι και ο Μέλβιν Τέρπιν.

Όσο για τους προπονητές; Στο κέντρο ο πρώτος προπονητής της ομάδας Μπόμπι Νάιτ από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και δίπλα του οι βοηθοί του. Δεξιά με τα γυαλιά, χαρακτηριστική φιγούρα ο Τζο Τόμπσον του Τζόρτζτάουν και πίσω του ο πολυνίκης Μάικ Σιζέβσκι!

Πάρτε και μία γεύση από την παρουσίαση κάποιων παικτών σε ένα “εσωτερικό διπλό” σε κατάμεστο γήπεδο



και απολαύστε και ορισμένες σπάνιες φωτογραφίες σε ένα παλαιότερο αφιέρωμα του Sports Illustrated όπου ξεχωρίζουν αυτές με τον Μπόμπι Νάιτ πάνω σε σκαλωσιά (!) για να έχει καλύτερη θέα όλου του γηπέδου! Και εξτραδάκι, πάρτε και μία φωτό με τους βασικούς προπονητές και μόνο τους παίκτες των trials

EXTRA.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0