Buzzer Beater

Τα πράσινα λάθη του καλοκαιριού και η ερυθρόλευκη μονάκριβη 11αδα

Τα πράσινα λάθη του καλοκαιριού και η ερυθρόλευκη μονάκριβη 11αδα
Οι κακοτοπιές της Α1, οι περιορισμένες επιλογές στα ρόστερ και η αδυσώπητη Ευρωλίγκα που δεν συγχωρεί τα λάθη στους «αιώνιους».
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

Κοτζάμ Ρεάλ έχασε εντός έδρας από τη Γκραν Κανάρια. Η περσινή τροπαιούχος Εφές έφαγε κοντά 100 πόντους και έχασε εντός από τη Γαλατασαράι. Η Φενέρμπαχτσε γλίτωσε πριν δύο εβδομάδες από τη Μπαχτσεσεχίρ αλλά από τη Μπούρσασπορ την έπαθε για τα καλά. Η Ουνίξ υπέστη την πρώτη της ήττα από την Αβτοντόρ για τη VTB League. Η Άλμπα που άλωσε το Βελιγράδι έχασε με κάτω τα χέρια εντός από κάποια Γκέτιγκεν. Η δε αήττητη στην Ευρωλίγκα Μπαρτσελόνα νίκησε στον πόντο την Ουνικάχα.

Και πάλι καλά να λένε δηλαδή Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός που γλίτωσαν με… γρατζουνιές σε Ιβανώφειο και Περιστέρι. Αλλά παρά την πραγματικά πολύ μεγάλη διαφορά δυναμικότητας με όλες τις υπόλοιπες ομάδες της Basket League να είστε σίγουροι ότι κάποια στιγμή θα την πάθουν όπως ο Παναθηναϊκός στην πρεμιέρα από τον Άρη που μετά από εκείνο το ματς μετράει μόνον ήττες.

Τι θέλω να πω με τα παραπάνω; Ότι η αδυσώπητη Ευρωλίγκα κάθε εβδομάδα «τρώει» σαν σαράκι τις δυνάμεις των ομάδων και δει αυτών που δεν διαθέτουν βαθύ ρόστερ ή πλήτωνται από τραυματισμούς και απουσίες. Οι δύο «εκπρόσωποι» του μπάσκετ της χώρας στην Ευρωλίγκα προσπαθούν με αλχημείες και τεχνάσματα να καλύψουν τις δεδομένες αδυναμίες τους. Ο μεν Ολυμπιακός που συνεχίζει με έναν ξένο λιγότερο στην Α1 διαθέτει μία πρώτης γραμμής 11αδα αλλά όταν κάποιο από αυτά τα 11 γρανάζια «χαλάσει» τότε έχει θέμα και το βάθος σε ένα ρόστερ είναι αυτό που (θα) κάνει τη διαφορά. Χτύπησε ο Παπανικολάου με τον Ηρακλή και ξαφνικά υπάρχει κενό ενέργειας, άμυνας, ύψους στη θέση 3.

Ο δε Παναθηναϊκός που το καλοκαίρι χτίστηκε και ξαναχτίστηκε δύο φορές επιχειρεί ένα τρίτο «ρετουσάρισμα» μετά την έναρξη της σεζόν. Οι πράσινοι που ως γνωστόν βαδίζουν, οικονομικά, με βάση τα έσοδα-έξοδα έκαναν ανεξήγητα βιαστικές κινήσεις πριν καν κλείσουν προπονητή και τώρα το «πληρώνουν». Υπέγραψαν τον Ντιαλό που πλέον παίζει στη Μονακό. Ανανέωσαν τον Μποχωρίδη τον οποίο ο Πρίφτης δεν πιστεύει (και δεν χρησιμοποιεί). Έκλεισαν τον Καββαδά ο οποίος στην Ευρωλίγκα αγνοείται. Στη ρακέτα τους, δε, έχουν δύο σχεδόν ίδιους παίκτες (Φλόιντ – Έβανς) με έφεση μόνο στην άμυνα. Όσο για την έλευση Φέρελ; Ακόμη είναι (πολύ) νωρίς για κρίσεις αλλά μοιάζει με στοίχημα το να περιμένει μία ομάδα από έναν άβγαλτο από τα στενά αμερικανικά πλαίσια 28χρονο παίκτη να αλλάξει μονομιάς την εικόνα του. Σε περιπτώσεις σαν τη δική του, δε, το ζητούμενο πάντα είναι το τι κίνητρο θα βγει για να ξεδιπλώσει το δεδομένο ταλέντο και την εμπειρία του γιατί ΝΒΑερς από την Ευρώπη πέρασαν πολλοί, λίγοι όμως (ή καλύτερα ελάχιστοι) πέτυχαν πραγματικά.

Ο κόσμος ως συνήθως ζητάει «ενίσχυση», ζητάει νέα πρόσωπα γιατί αυτά τρέφουν και ανανεώνουν συνεχώς το ενδιαφέρον του για την ομάδα. Όμως κουμάντο στα ταμεία των ομάδων δεν κάνουν οι φίλαθλοι και κατά πως φαίνεται και οι δύο ομάδες θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι θα χάσουν και θα ξαναχάσουν από υποδεέστερους αντιπάλους στη Basket League αφού στο τέλος της χρονιάς αυτοί θα παίξουν στους τελικούς ελλείψει τρίτου. Όσο για την Ευρωλίγκα;

Αν βγάλει κανείς από την εξίσωση της 8αδας Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ και Μιλάνο που είναι δύο επίπεδα πιο πάνω, άντε και την πρωταθλήτρια Εφές που -δεν μπορεί- κάποια στιγμή θα συνέλθει και θα αρχίσει να ρολάρει οι υπόλοιπες τρεις θέσεις για τα πλέι-οφ είναι ορθάνοιχτες αφού όλες οι ομάδες βράζουν στο ίδιο καζάνι. Ούτε η Φενέρ παρά το πλουμιστό ρόστερ εμπνέει εμπιστοσύνη λόγω Τζόρτζεβιτς, Μπάγερν, Μπασκόνια και Ζαλγκίρις που πέρυσι ήταν πάνω από τους δικούς μας είναι σαφώς αποδυναμωμένοι, η Ζενίτ δίχως τον Πάνγκος έχει έλλειψη προσωπικότητας, για την Ουνίξ και τη Μονακό ούτε λόγος, η Μακάμπι με τους βετεράνους είναι ή του ύψους ή του βάθους ενώ ακόμη και αυτή η φρέσκια και γεμάτη ταλέντο Βιλερμπάν δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ότι μπορεί να κυνηγήσει θέση στα πλέι-οφ.

Οπότε για τον Ολυμπιακό που αυτή τη στιγμή δείχνει να βρίσκεται ένα «κλικ» πιο μπροστά από τον Παναθηναϊκό αν η σεζόν κυλήσει χωρίς απρόοπτα και ενδεχομένως ενισχυθεί στην πορεία της με έναν ακόμη παίκτη η 8αδα είναι ένας εφικτός στόχος για τον δε Παναθηναϊκό παρά το 1-4 το ζητούμενο είναι να μαζέψει κάποιες εντός έδρας νίκες ώστε παραμείνει σε σχετική επαφή με τη 10αδα-12αδα και να μην χάσει το ενδιαφέρον του από νωρίς με την ελπίδα για ένα ντεμαράζ στον 2ο γύρο.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0