
γράφει : Τόλης Χριστοφοράκης
Δεν θα μπορούσε να κλείσε ιδανικότερα η σεζόν στα 100ά γενέθλια του Ολυμπιακού. Πρωταθλητής, κατά 99,9% στο League Stage του Champions League και απόλυτος ρυθμιστής στις προσπάθειες των άλλων τριών ομάδων του BIG-4.
Πέρα για πέρα δίκαιος πρωταθλητής Ελλάδας αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός, μετά τη νίκη επί της ΑΕΚ με σκορ 1-0 στο Φάληρο. Ήταν η ομάδα που έδειξε τη μεγαλύτερη συνέπεια, σταθερότητα και είχε έναν προπονητή στον πάγκο του, ο οποίος ήξερε τι ποδόσφαιρο θέλει να δει και πως να το αποδώσει.
Ακόμη και όταν στο ξεκίνημα της σεζόν, ο Ολυμπιακός δεν πατούσε καλά στα πόδια, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν παρέκκλινε ούτε βήμα. Θυμάμαι εκείνο το 0-0 με τον Παναιτωλικό εντός έδρας, πόση μουρμούρα είχε προκαλέσει. Οι βοήθειες που δεν έρχονταν από τον Γουίλιαν, η έλλειψη ενός 10αριού, οι αναφορές στον Κώστα Φορτούνη, η απουσία καλών wingers. Όλα αυτά ακούγονταν και ίσως και να ασκούσαν μια μορφή πίεσης στον Βάσκο προπονητή, αν ήταν άνθρωπος που επηρεαζόταν.
Ωστόσο μια ισχυρή προσωπικότητα, δεν αλλάξει το πλάνο της. Αυτό πίστευε και αυτό εφάρμοσε. Με την πάροδο των μηνών, ο Ολυμπιακός βελτιωνόταν, έτρεξε ένα αήττητο σερί 26 αγώνων και δεν υπάρχει αμφιβολία πως και καλό ποδόσφαιρο απέδωσε και δίκαια κατέκτησε το πρωτάθλημα.
Απολαμβάνει και ρυθμίζει
Στις τρεις εναπομείνασες αγωνιστικές, απλά θα απολαύσει τα όσα πέτυχε. Δίχως άγχος θα κατέβει να παίξει τρία ντέρμπι με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Δεν έχει να κερδίσει κάτι ούτε να χάσει χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα κατεβαίνει στο γήπεδο για να ηττηθεί. Θα αντιμετωπίσει όμως ομάδες που θα καίγονται για τη νίκη και κακά τα ψέματα, το κίνητρο παίζει ρόλο. Είναι κατά κάποιο τρόπο ρυθμιστής για το ποια ομάδα θα κατακτήσει την προνομιούχο 2η θέση, η οποία δίνει εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν θα επιλέξει, δεν θα αναδείξει αλλά σίγουρα το κατά πόσο οι παίκτες του θα βρουν έστω ένα κίνητρο, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
Το φετινό καλοκαίρι θα είναι αναμφίβολα αυτό που θα περιμένουν πως και πως οι φίλοι της ομάδας. Είναι λογικό ο μέσος φίλαθλος του Ολυμπιακού να ονειρεύεται μεταγραφές από το υψηλότερο ράφι. Ο Ολυμπιακός θα έχει εγγυημένα περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του από την παρουσία του στο Τσάμπιονς Λιγκ, δεν θα έχει υποχρεώσεις προκριματικής φάσης μέσα στο καλοκαίρι και θα μπορεί να προετοιμαστεί με ηρεμία για μια πολύ απαιτητική σεζόν, αυτήν που ακολουθεί.
Είναι σε ένα σταυροδρόμι, στο οποίο η εκτόξευση φαντάζει πιο πιθανή από ποτέ. Είναι στο χέρι των διοικούντων τον σύλλογο και του Μεντιλίμπαρ, να ανοίξουν την ψαλίδα από τους υπόλοιπους σταθερούς διεκδικητές του τίτλου!