Box to Box

Ο Ολυμπιακός μπορεί να γράψει ιστορία, φτάνει να έχει καθαρό μυαλό σε έναν τελικό που η Φιορεντίνα έχει ξαναζήσει το έργο!

Ο Ολυμπιακός μπορεί να γράψει ιστορία, φτάνει να έχει καθαρό μυαλό σε έναν τελικό που η Φιορεντίνα έχει ξαναζήσει το έργο!
Η κεκτημένη ταχύτητα του Ολυμπιακού, κόντρα στην εμπειρία της Φιορεντίνα και δύο ομάδες, που φέτος στην Ευρώπη, σκοράρουν νωρίς. Απόψε (29/05, 22:00), όμως, σε αυτόν τον ιστορικό τελικό, όσοι βρεθούν στη Νέα Φιλαδέλφεια, οφείλουν να γνωρίζουν πως η βραδιά ίσως τραβήξει πολύ! Κι αν δεν έρθει το γρήγορο γκολ, είναι στα υπέρ του Ολυμπιακού, πως ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ξέρει καλά το έργο! Αυτό το ματς θέλει πάνω από όλα καθαρό μυαλό!

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Ευρωπαϊκός τελικός απόψε (29/05, 22:00), επί ελληνικού εδάφους, πολύ ιδιαίτερος και ιστορικός για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πέρασαν 53 χρόνια από την πορεία του Παναθηναϊκού έως το Wembley το 1971 και είκοσι από την κατάκτηση του EURO από την Εθνική Ελλάδας το 2004, για να χωρίζουν 90' έναν «εκπρόσωπο» του εγχώριου ποδοσφαίρου, από την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου. 

Ολυμπιακός εναντίον Φιορεντίνα, λοιπόν, στον μεγάλο τελικό του Europa Conference League στη Νέα Φιλαδέλφεια. Και όσο κι αν απεχθάνομαι τον όρο «φαβορί» σε τελικούς, θεωρώ πως ο Ολυμπιακός έχει ένα μικρό προβάδισμα.

Η Φιορεντίνα έχει το αβαντάζ, πως έπαιξε και πέρυσι σε τελικό, αλλά δεν είναι στα καλύτερά της, σε ολόκληρη τη σεζόν. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός έρχεται με κεκτημένη ταχύτητα, μετά την εντυπωσιακή ανατροπή επί της Μακάμπι, τον αποκλεισμό της Φενέρμαχτσε στα πέναλτι και την τεράστια πρόκριση κόντρα στην Άστον Βίλα

Θα έχει πολύ κόσμο στο πλευρό του, παίζει σε ελληνικό έδαφος και το τωρινό μέγεθος και το ρόστερ της Φιορεντίνα δεν τρομάζουν, παρότι ιστορικά, είναι μεγάλος σύλλογος. Δεν πρόκειται για το μεγαλύτερο όνομα που υπάρχει στο ιταλικό ποδόσφαιρο, αλλά είναι η μοναδική ομάδα, που έχει παίξει τουλάχιστον μία φορά, σε κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση! 

Υπήρξε η πρώτη ιταλική ομάδα που έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1957, χάνοντας από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη. Κατέκτησε, ωστόσο, το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1961, απέναντι στη Ρέιντζερς. Επανήλθε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης το 1990, αλλά ηττήθηκε σε διπλά ματς, από τη Γιουβέντους και η μοίρα της δεν άλλαξε, ούτε στον περσινό τελικό του Europa Conference League.

Επιστρέφοντας στα του φετινού τελικού και το αγωνιστικό σκέλος, απέναντι στο τωρινό ρόστερ της Φιορεντίνα, θα βρεθούν μερικοί παίκτες του Ολυμπιακού, όπως ο Ντάνιελ Ποντένσε και κυρίως, ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, Αγιούμπ Ελ Κααμπί, που βρίσκονται στην καλύτερή τους κατάσταση, σε ολόκληρη τη σεζόν. Και ιστορικά, η ατομική ποιότητα είναι ένα από τα στοιχεία που κρίνουν τελικούς.

Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να παρασυρθεί από τον κόσμο του. Πολύ λογικά, θα ξεκινήσει επιθετικά, αλλά σε περίπτωση που δεν του βγαίνει, χρειάζεται ηρεμία, λογική και τακτική. Κάτι που ο πολύπειρος Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, έχοντας και τη γνώση από τον περσινό τελικό του με τη Σεβίλλη, στο Europa League, το γνωρίζει πολύ καλά.

Εάν καταφέρει να προηγηθεί νωρίς, το παιχνίδι θα του πάει πολύ καλά. Εάν, όμως, το καταφέρει η Φιορεντίνα, είναι σίγουρο πως μετά την περσινή της εμπειρία, στον τελικό της Πράγας, δεν πρόκειται να ανοιχτεί και αυτήν τη φορά, θα περιμένει πίσω από την μπάλα.

Γενικότερα, κατά μήκος της φετινής σεζόν, και ο Ολυμπιακός και η Φιορεντίνα, έχουν την τάση να σκοράρουν νωρίς στα ευρωπαϊκά τους ματς. Συνεπώς, είναι ένα από τα μεγάλα κλειδιά της εξέλιξης μιας αναμέτρησης, που χρειάζεται πολλή υπομονή και καθαρό μυαλό.

Και εκτός από τους παίκτες και τους προπονητές, οφείλει και ο κόσμος στην εξέδρα να είναι προετοιμασμένος, πως η βραδιά ίσως τραβήξει πολύ μακριά. Ακόμα και στα πέναλτι. Άλλωστε σε αυτήν τη διαδικασία, πήρε πέρσι ο Μεντιλίμπαρ το  με τη Σεβίλλη και ο Ολυμπιακός  θα έχει κάτω από τα δοκάρια ένα παιδί που έγραψε ιστορία στην Πόλη, με τις τρεις αποκρούσεις του στη ψυχοφθόρο αυτή δοκιμασία: τον Κωνσταντίνο Τζολάκη.



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0