Box to Box

Ο Κλοπ αφήνει τη Λίβερπουλ τέταρτη στη λίστα του Forbes, στην οποία οριακά έμπαινε στη δεκάδα όταν ήρθε!

Ο Κλοπ αφήνει τη Λίβερπουλ τέταρτη στη λίστα του Forbes, στην οποία οριακά έμπαινε στη δεκάδα όταν ήρθε!
Το Forbes ανακοίνωσε την ετήσια λίστα με τις πιο ακριβές ομάδες ως αξία, με κριτήρια την αποδοχή, την αίγλη, την αναγνώριση (το λεγόμενο brand awareness), την ιστορία, αλλά και τις συμφωνίες, μέσα από δικαιώματα, συμβόλαια και πωλήσεις. Φυσικά, προηγείται η Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά ξαφνιάζει η τέταρτη θέση της Λίβερπουλ. Τελικά, ο Κλοπ αφήνει πολύ μεγαλύτερη κληρονομιά πίσω από αυτήν που φαντάζεται ο κόσμος, βλέποντας αποτελέσματα και τίτλους. Να θυμίσω πως στη λίστα αυτή, πριν την άφιξη του το 2015, η Λίβερπουλ βρισκόταν οριακά στη δεκάδα!
Γράφει ο Maverick

Αυτό που αφήνει πίσω του ο Γερμανός τεχνικός, λοιπόν, εκτός από μία ομάδα γεμάτη από πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, είναι και ένα brand που έχει τεράστια αξία, με μια σειρά από νέες συμφωνίες σε φανέλα και χορηγούς. Σαφέστατα παίζει ρόλο και η επέκταση του γηπέδου και η σωστή διαχείριση των οικονομικών από την διοίκηση, παρά τις όποιες γκρίνιες των οπαδών της ομάδας.

Η καταχρεωμένη Λίβερπουλ που αγόρασε η FSG το 2010, δεν έχει καμία σχέση, πλέον, με το 2024. Η αξία της Λίβερπουλ είναι 5,37 δις σύμφωνα με το Forbes.

Στη λίστα βρίσκεται, φυσικά, πρώτη η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία έχει 6,6 δις αξία και είναι μπροστά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που κοστολογείται στα 6,55 δις, αλλά πολλοί αναλυτές λένε πως ούτε κατά διάνοια, στην πραγματικότητα, δεν αξίζει τόσο πολύ, ειδικά με ένα γήπεδο που καταρρέει και χωρίς νέες εμπορικές συμφωνίες.

Από την άλλη, η Γιουνάιτεντ έχει πάντα μια δυναμική που ξεπερνά τα καθαρά αγωνιστικά όρια. Η δυναμική της, επίσης, φαίνεται και στο πόσες φανέλες εξακολουθεί και πουλάει, παρά το ότι πλέον, πηγαίνει στο ενδέκατο χρόνο χωρίς πρωτάθλημα. Είναι κάτι συγκλονιστικό!

Τρίτη είναι η Μπαρτσελόνα που αξίζει 5,6 δις, αλλά χρηματοοικονομικοί αναλυτές εξηγούν πως δεν μπορεί μία ομάδα με τόσο μεγάλα χρέη, θεωρητικά να έχει τόσο υψηλή αξία. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το ίδιο ισχύει και για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ωστόσο εκεί είναι διακανονισμένο το χρέος, παρά τα υψηλά επιτόκια.

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι στα 5,1 δισεκατομμύρια, λίγο παραπάνω από τη Μπάγερν, που στα 5 δισεκατομμύρια είναι λίγο πιο κάτω. Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι στα 4,4 δις και θεωρείται πολύ λογική η αποτίμηση, ενώ έχει αρχίσει να εξερευνά και νέες αγορές.

Το συμπέρασμα για την λίστα έχει να κάνει με το πόσο σπουδαία πράγματα τελικά έχει καταφέρει, εκτός από τους τίτλους που παίρνει η Ρεάλ Μαδρίτης, ο Πέρεθ με το καινούργιο γήπεδο και με τα συμβόλαια. Και ξαναλέω, πως ο Κλοπ φεύγοντας, αφήνει τη Λίβερπουλ τόσο ψηλά, που κυριολεκτικά το πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό.

Οι Άγγλοι, βέβαια, κάνουν μια άλλη κουβέντα και έχουν δίκιο. «Εμείς έχουμε τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά συμβόλαια, αλλά τη Ρεάλ την κυνηγάμε ακόμη. Τι θα γίνει μ' αυτό το θέμα;»

Εν μέρει έχουν δίκιο. Είναι βαθιά σκεπτικιστές και αρκετά απογοητευμένοι. Αλλά η Ρεάλ έχει Πέρεθ τα έχουμε ξαναπεί. Μια κατηγορία μόνος του!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0