Box to Box

Ο Μεντιλίμπαρ και η… κανονικότητα ως προπονητής, που τον έβαλε σε μια σπάνια λίστα, με τεράστια ονόματα!

Ο Μεντιλίμπαρ και η…  κανονικότητα ως προπονητής, που τον έβαλε σε μια σπάνια λίστα, με τεράστια ονόματα!

Γνωρίζαμε και πριν ακόμη έρθει στην Ελλάδα πως ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι ένας... κανονικός προπονητής. Ένας άνθρωπος μεθοδικός, που δουλεύει πολύ, που έχει τη δική του λογική, που «αγαπάει» να κερδίζει και έχει μάθει να μην φοβάται κανέναν αντίπαλο. Ό,τι ακριβώς δηλαδή ισχύει για κάθε Βάσκο. Ο προπονητής του Ολυμπιακού φέρει τεράστια ευθύνη για την ολική αναδόμηση της ομάδας το τελευταίο τρίμηνο και την «ιστορική» της πορεία, μέχρι και τον τελικό του Europa Conference League. Παράλληλα, μπήκε όμως και σε μία λίστα, που λίγοι έχουν διαπιστώσει πως υφίσταται, καθώς παρέμεινε «κλειστή», από το 2005 μέχρι και σήμερα.

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Μόλις ο πέμπτος προπονητής που κατορθώνει να προκριθεί σε δύο διαδοχικούς ευρωπαϊκούς τελικούς με διαφορετικές ομάδες, έγινε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Έναν χρόνο αφού οδήγησε τη Σεβίλλη στην κατάκτηση του Europa League κόντρα στη Ρόμα, ο Βάσκος έφτασε με τον Ολυμπιακό στον τελικό του Europa Conference League.

Υπάρχει ολόκληρο θέμα, σχετικό με αυτό που γράφω, που μπορεί να βρει κανείς στο BN Sports, με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να διαδέχεται τους Σβεν Γκόραν Έρικσον, Έκτορ Ραούλ Κούπερ, Ράφα Μπενίτεθ και Τόμας Τούχελ.

Το επίτευγμά του είναι σπουδαίο. Μην ξεχνάμε πως οι «ερυθρόλευκοι» έγιναν η πρώτη ομάδα που κερδίζει μία αγγλική σε δύο διαδοχικές αναμετρήσεις,από την τεράστια επίσης για την εποχή, επικράτηση της ΑΕΚ με την Ντέρμπι, 2-0 και 3-2 το 1977. Η επιτυχία σαφέστατα μεγαλώνει, αν αναλογιστούμε πως την αποκλείει, εξασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή, στον πρώτο τελικό σε ολόκληρη την ιστορία του συλλόγου!

Κάθε γκολ ήταν ιστορικό, κάθε πρόκριση κατέρριπτε την προηγούμενη. Ωστόσο, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έγινε και ο πρώτος προπονητής σε ολόκληρη την Ευρώπη, από το 2005 και έπειτα, που πήγε σε διαδοχικούς τελικούς, διαφορετικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης!

Ναι, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, δεν είχε συμβεί κάτι ανάλογο τα τελευταία 19 χρόνια, με τον Ράφα Μπενίτεθ να το κάνει πράξη το 2004 στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και στην επόμενη σεζόν, στο Champions League. Για να αντιληφθείτε πλήρως το θέμα μας, το έχει καταφέρει και ο Ζοσέ Μουρίνιο με την Πόρτο, ενώ ο πρώτος στον 21ο αιώνα, ήταν ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ, που αργότερα πέρασε και από τη χώρα μας, για λογαριασμό του Άρη.

Να σταθούμε όμως σε τρεις από τη δεκάδα των προπονητών που θα δείτε παρακάτω, διότι είναι… ξεχωριστές περιπτώσεις. Όσον αφορά τον πρώτο που το κατάφερε γενικώς, αυτός είναι ο Μπομπ Πέισλι, ο οποίος είναι ο μοναδικός που έχει πάει σε τρεις διαδοχικούς τελικούς και τους έχει κατακτήσει όλους.

Ακολουθεί ο Τζιοβάνι Τραπατόνι, ο οποίος επίσης πήγε σε τρεις συνεχόμενους, χάνοντας όμως τον πρώτο εξ΄ αυτών, ενώ ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ έκανε την απόλυτη υπέρβαση στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, με τρεις σερί παρουσίες σε τελικό, δίχως όμως να κατακτά τρόπαιο.

Δείτε αναλυτικά όσους το κατάφεραν:

1. Μπομπ Πέισλι 1976 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - 1977 Κύπελλο Πρωταθλητριών

2. Ερνστ Χάπελ   1982 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - 1983 Κύπελλο Πρωταθλητριών

3. Τζιοβάνι Τραπατόνι 1983 Κύπελλο Πρωταθλητριών - 1984 Κύπελλο Κυπελλούχων -  1985 Κύπελλο Πρωταθλητριών

4. Γιόχαν Κρόιφ 1991 Κύπελλο Κυπελλούχων - 1992 Κύπελλο Πρωταθλητριών

5. Νέβιο Σκάλα 1994 Κύπελλο Κυπελλούχων - 1995 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

6. Μαρτσέλο Λίπι 1995 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - 1996 Champions League

7. Σβεν Γκόραν  Έρικσον 1998 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - 1999 Κύπελλο Κυπελλούχων

8.  Έκτορ Ραούλ Κούπερ 1999 Κύπελλο Κυπελλούχων - 2000 Champions League

9.  Ζοσέ Μουρίνιο 2003 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - 2004 Champions League

10. Ράφα Μπενίτεθ 2004 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - 2005 Champions League

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0