Box to Box

Η κίνηση-ματ του Αλμέιδα, με ένα κομμάτι του περσινού «παζλ» της ΑΕΚ, και το déjà vu του Παναθηναϊκού

Η κίνηση-ματ του Αλμέιδα, με ένα κομμάτι του περσινού «παζλ» της ΑΕΚ, και το déjà vu του Παναθηναϊκού
Η ένταση στο επιθετικό τρίτο της ΑΕΚ, έχει ονοματεπώνυμο. Από την άλλη, το «άδειασμα» του Παναθηναϊκού, για δεύτερο συνεχόμενο «ντέρμπι τίτλου», δεν το χρεώνεται πια, μόνο ένας.
Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Ειλικρινά, δεν είμαι 100% σίγουρος, πως ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να κάνει πολλά, απέναντι σε αυτήν την εκδοχή της ΑΕΚ. Αν δεν μιλάμε για το κορυφαίο της φετινό ματς, σίγουρα τοποθετείται δίπλα σε εκείνο με την Μπράιτον στην OPAP Arena.

Ο Ματίας Αλμέιδα «εξουδετέρωσε» κάθε ατού του Φατίχ Τερίμ, το μάτι των παικτών του γυάλιζε, αλλά και πάλι. Είναι ένα «ντέρμπι τίτλου». Οφείλεις να βγάλεις αντίδραση. Δεν γίνεται να το ολοκληρώνεις, με μόλις μία τελική στον στόχο!

Κι όμως. Η μοναδική απειλή του Παναθηναϊκού που βρήκε εστία, ήταν ένα σουτ του Ιωαννίδη εκτός περιοχής. Ίσως στη μοναδική φορά, για να είμαστε δίκαιοι, που Κάλενς και Βίντα τον άφησαν να «ανασάνει».

Το ίδιο «σενάριο» ακριβώς, έπαιξε σε επανάληψη και πέρυσι. Όχι στην OPAP Arena, αλλά στη Λεωφόρο. «Ντέρμπι τίτλου» και τότε, ξανά για την 7η αγωνιστική των Play Offs. Ο Παναθηναϊκός «άξιζε» βάσει των ευκαιριών του 0.26 γκολ, σύμφωνα με τα xGoals, ενώ στο φετινό ματς, ήταν στο 0.21. Όσον αφορά στην ΑΕΚ; Στο 1.26 πέρυσι και στο 3.25 φέτος!

Η διαφορά είναι χαώδης. Κι όσο κι αν οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια μερικές φορές, εδώ απλώς αντανακλούν, όσα είδαμε και στο χορτάρι: πως ήταν πολύ πιο έτοιμη για ένα τέτοιο ματς.

Ακούστηκαν πολλά, ειδικά μετά από εκείνο το ματς και την ήττα από τον Ολυμπιακό. Ειδικότερα, πως ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν είναι ο κατάλληλος, για να κάνει τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή. Από εκείνο το σημείο μπήκαν οι βάσεις για το «διαζύγιο».

Αυτήν τη φορά, όμως, ο Παναθηναϊκός έπαθε ακριβώς το ίδιο, με άλλον προπονητή, αδιαμφισβήτητα ειδικό σε δύσκολες αποστολές και «ψημένο» πρωταθλητισμό. Εν ολίγοις ό,τι οδήγησε στην περσινή παθητική εικόνα, δεν έφυγε μαζί με τον Γιοβάνοβιτς. Αντιθέτως φέτος, σε αντίθεση με πέρυσι, η ΑΕΚ έκανε γκολ τις ευκαιρίες που δημιούργησε και η ήττα δεν αποφεύχθηκε.

Και κάπου εδώ, ας μιλήσουμε και για το «κλειδί» του ντέρμπι. Έστω κι αν δεν σκόραρε, έστω κι αν δεν είναι μόνο αγωνιστικά τα κριτήρια.

Ο Ματίας Αλμέιδα στο πιο κρίσιμο ματς της σεζόν, «έριξε» στην αρχική ενδεκάδα τον Σέρχιο Αραούχο. Έναν σέντερ φορ, που ο ίδιος μετέτρεψε σε «πολυεργαλείο» πέρυσι. Έναν ποδοσφαιριστή που έναν μήνα πριν, βρέθηκε στη Β ομάδα για να πάρει ρυθμό και φέτος, έχει αγωνιστεί μόλις πέντε φορές βασικός στη Stoiximan Super League, καμία εκ των οποίων δεν ήταν εντός του 2024!

Αλλά ήταν ξανά «Απάτσι». Λες και ο Αλμέιδα τον προετοίμαζε, σωματικά και ψυχολογικά, όλο αυτό το διάστημα, για τέτοιες ειδικές αποστολές. Και ο Αραούχο ανταποκρίθηκε. «Έσκασε» ο ίδιος, αλλά «έσκασε» και τους αντιπάλους του. «Τράβηξε» μαζί του και τον Πόνσε, αλλά οδήγησε και την υπόλοιπη ΑΕΚ, σε ό,τι ακριβώς έκανε η σε ολόκληρη την περσινή σεζόν: το «πνίξιμο» του αντιπάλου, με το ανελέητο πρέσινγκ και τις συνεχείς κατοχές.

Αυτό είναι και το μόνο «ελαφρυντικό» για τον Φατίχ Τερίμ. Η επιστροφή της ΑΕΚ, στις περσινές «ρυθμίσεις» της. Γιατί κατά τα άλλα, αποδείχθηκε πως το «άδειασμα» σε ματς που η μπάλα «καίει» στο πρωτάθλημα, δεν ήταν ένα πρόβλημα, μόνο της περσινής ομάδας.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0