Box to Box

Η βασκική σχολή προπονητών και ο Μεντιλίμπαρ, που δεν προσπαθεί να καταργήσει την κοινή λογική, έφεραν χαμόγελα στον Ολυμπιακό!

Η βασκική σχολή προπονητών και ο Μεντιλίμπαρ, που δεν προσπαθεί να καταργήσει την κοινή λογική, έφεραν χαμόγελα στον Ολυμπιακό!
Με ρωτάνε «τι άλλαξε ξαφνικά στον Ολυμπιακό». Απάντησα από τη μέρα που ήρθε ο Μεντιλίμπαρ, πως προέρχεται από μια πολύ σοβαρή σχολή: τη μεγάλη βασκική, που έχει μια εξαιρετική καινούργια φουρνιά, σε συνέχεια των τεράστιων του παρελθόντος. Δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει στο τέλος στον Ολυμπιακό, αλλά τα αποδυτήρια αντιλαμβάνονται σχεδόν πάντα, τον απόλυτο κύριο ή τον παπατζή προπονητή, και αντιδρούν ανάλογα. Συνέβαινε το 1970 και το 1990, συμβαίνει τώρα, και θα συμβαίνει και το 2050!
Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος
 
Ας κάνουμε μια υπενθύμιση: ο Έμερι, ο Αρτέτα, ο Λοπετέγκι και τώρα, έχει ξεπεταχτεί στο… ισπανικό προπονητικό χρηματιστήριο, πάνω από όλους ως μετοχή, ο Τσάμπι Αλόνσο. Φυσικά, υπάρχει η σταθερή αξία που λέγεται Βαλβέρδε, υπάρχει ο Ιμανόλ και ο Ιραόλα, που κερδίζει έδαφος, με την καταπληκτική δουλειά στην Μπόρνμουθ. Και φυσικά, ο Μεντιλίμπαρ. Σύνολο οκτώ καλοί, εως πολύ καλοί!
 
Από την εποχή του Άντονι Ελισόντο και του Ολμαετσέα, πρωταθλητή δύο σεζόν με την Σοσιεδάδ, το '81 και το '82, και μετά τον Χαβιέρ Κλεμέντε με την Αθλέτικ Μπιλμπάο, με δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα, έως τον Ιρουρέτα, οι Βάσκοι έφτιαξαν σχολή με τις ιδέες τους, αλλά και την εργατικότητά τους.

Το μεγάλο αβαντάζ που έχουν; Δουλεύουν πάρα πολύ σκληρά. Είναι πρακτικοί και άμεσα προσαρμοστικοί, έχουν ιδέες για το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Είναι πάρα πολύ ιδιαίτεροι ως άνθρωποι, όπως είναι οι Βάσκοι γενικά, αλλά είναι απίστευτο, ενώ δυσκολεύονται να μάθουν άλλες γλώσσες (όχι όλοι), το πώς παίρνουν αμέσως τις ιδέες, για να τις προσαρμόσουν στα δικά τους θέλω και πιστεύω, και όχι το αντίθετο. 

Οι Ισπανοί, γενικώς ως σχολή ποδοσφαιρική, έχουν ιδέες. Όλες οι άλλες σχολές, πλην Ιταλών, είναι πιο πίσω σε παραγωγή και ιδέες. Ακόμα και οι Γερμανοί, που κάποιοι τους αποθεώνουν, έχουν μπερδευτεί τα τελευταία χρόνια στα καινούργια πράγματα, έχοντας ξεχάσει βασικές δικές τους ιδέες, ενώ έχουν βυθιστεί οι Γάλλοι! Τελευταίοι έχουν μείνει με διαφορά, οι Άγγλοι.

Επανερχόμαστε, λοιπόν, στο πώς ο Ολυμπιακός δείχνει να φέρνει σε μία ισορροπία, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, μία ουσιαστικά χαμένη χρονιά.

Ο Μεντιλίμπαρ μπορεί να αποδειχτεί καινούργιος Βαλβέρδε ή φυσικά, μπορεί να είναι και κάτι που γυαλίζει, χωρίς να είναι χρυσός! Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ θετικά. Ακόμα πιο θετικό είναι το δείγμα ότι έπαψε να μιλάει ο οποιοσδήποτε και μιλάει καθαρά ποδοσφαιρικά, η ομάδα μέσα στις τέσσερις γραμμές.

Όταν προσπαθείς με τον Καρβαλιάλ και έχεις κάνει τεράστια προηγούμενη προσπάθεια, να πείσεις ότι είναι καλύτερος από τους υπόλοιπους, όταν στραβώνουν τα αποτελέσματα, αναγκάζονται να μιλήσουν οι κάθε λογής αντιπρόεδροι. Όταν προσπαθείς με έναν άνθρωπο που πήρε πέρσι ευρωπαϊκό τρόπαιο, και οι ποδοσφαιριστές καταλαβαίνουν πως μιλάνε με κάποιον που γνωρίζει, όλα αλλάζουν. Και έρχονται και αποτελέσματα.

Όταν προσπαθείς την κοινή λογική να την μετατρέψεις σε κάτι το οποίο δεν μπορεί ποτέ να βγάλει νόημα, το τελικό αποτέλεσμα της εξίσωσης θα βγαίνει λάθος, ό,τι κι αν κάνεις, και ό,τι κι αν πεις, με τις δηλώσεις στα μικρόφωνα! 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0