Box to Box

Ο Μπεκενμπάουερ έκανε μία θέση στην ενδεκάδα να έχει το όνομά του και έπαιζε σαν να χορεύει βαλς μέσα στο γήπεδο!

Ο Μπεκενμπάουερ έκανε μία θέση στην ενδεκάδα να έχει το όνομά του και έπαιζε σαν να χορεύει βαλς μέσα στο γήπεδο!

Ακόμη και σήμερα, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες από τότε που σταμάτησε το ποδόσφαιρο, για όποιον δοκιμάζει να κουβαλήσει από την άμυνα την μπάλα ή να κάνει εξεζητημένα πράγματα, σε μία ομάδα ακόμα και σε μία παρέα παίζοντας 5x5, η ατάκα είναι μία: «αυτός το παίζει Μπεκενμπάουερ!» Ο πρώτος αμυντικός που κέρδισε μία «Χρυσή Μπάλα» και ο μόνος που το έκανε δύο φορές, ένας μύθος που έγινε θρύλος, ο κορυφαίος Γερμανός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, δεν μένει πια εδώ. Και μαζί του κλείνει ένας τεράστιος κύκλος!

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Σε μόλις δέκα χρόνια έφυγαν από το άλμπουμ των ζωντανών μας αναμνήσεων, θρυλικές μορφές. Πρόσφατα ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, το 2022 ο Πελέ, πιο πριν ο Μαραντόνα το 2020, ο Κρόιφ το 2016 και ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο το 2014. Μαζί με Πούσκας (2006) και Μπεστ (2005), ήταν η ολοκλήρωση μιας τεράστιας φουρνιάς, που με την είσοδο της τηλεόρασης στα πράγματα στη δεκαετία του '60, έβαλαν το ποδόσφαιρο σε όλα τα σπίτια.

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, για όποιους τον απολαύσαμε και ήμασταν τυχεροί που τον είδαμε, ήταν ένας υπέροχος παίκτης. Εξαιρετικά κομψός, ξεχώριζε γιατί σήκωνε πάντα το κεφάλι του, σαν να μην χρειαζόταν να δει πού είναι η μπάλα, που παρέμενε γαντζωμένη στα πόδια. Είχε το βλέμμα στον ορίζοντα, έκανε ενέργειες που ήταν προσεγμένες. Σαν σε χορογραφία. Καμία πίεση και κανένα άγχος, στο πώς κατέβαζε την μπάλα. Δεν θα θυμηθείς ποτέ να έκανε ένα βίαιο τάκλιν, γιατί δεν το χρειαζόταν. Ξεκίνησε από χαφ και η μετακίνησή του ήρθε αβίαστα, ως κεντρικός αμυντικός που αγωνιζόταν ελεύθερος, έχοντας δίπλα του σε όλες τις μεγάλες στιγμές του, σε Εθνική και Μπάγερν, τον πιστό στρατιώτη, Σβάρτσενμπεκ. Η επιτομή του άκομψου σέντερ μπακ, δίπλα στον φινετσάτο Φραντς.

Τον επονόμασαν «αυτοκράτορα», ακριβώς για τον τρόπο με τον οποίο κινείτο μέσα στο γήπεδο. Η ήρεμη, αργή, ρυθμική, σχεδόν μουσική κίνησή του, έχει καταγραφεί, σαν να χόρευε βαλς, με τις αρμονικές κινήσεις του..

Ήταν αυτός που κατονόμασε μία θέση. Λανθασμένα βέβαια, αναφέρεται ως πρώτος λίμπερο και είναι ιστορική ανακρίβεια, αφού ο Ιταλός Πίκι, ήταν ο πρώτος, στα χρόνια της μεγάλης Ίντερ του Ελένιο Ερέρα, που μας έδωσε την θέση μέσα στο γήπεδο. Όμως, ο Φραντς ήταν αυτός που έμελλε να δημιουργήσει μία θέση με το όνομά του. Αυτός που έκανε παιχνίδι, αυτός που αναλάμβανε να οργανώσει και να ξεκινήσει την επίθεση. Πολύ πριν έρθουν στην μόδα, οι λέξεις «build up», ο Μπεκενμπάουερ έκανε πράξη το να είσαι κεντρικός αμυντικός, χωρίς να λερώσεις με άσκοπα τάκλιν και βρώμικο παιχνίδι, τη φανέλα. Να οργανώνεις σαν δεκάρι από την άμυνα. Να καθοδηγείς όλη την ομάδα. Να δίνεις ηρεμία και μόνο με την εικόνα σου στο γήπεδο.

Κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο του '74, τη μεγάλη μονομαχία μεταξύ δύο στυλ: της Ολλανδίας και της Δυτικής Γερμανίας, τις δύο εκφάνσεις του Total Football, που ερχόντουσαν να κατακτήσουν το ποδόσφαιρο και να αλλάξουν τα πάντα. Ο «Κάιζερ», με τη νηφαλιότητά του, κατάφερε να κρατήσει το μυαλό της ομάδας και των συμπαικτών του, μέσα στο γήπεδο. Απέπνεε τη σιγουριά του αρχηγού, που έχει συνηθίσει να κερδίζει.

Μπεκενμπαουερ_-_Μουρ.jpg
Φραντς Μπεκενμπάουερ με τον Μπόμπι Μουρ σε φωτογράφηση, πριν την αναμέτρηση Αγγλία - Γερμανία το 1972.

Ήταν η μεγάλη εικόνα της Μπάγερν και της Γερμανίας. Αρχηγός και στις δύο ομάδες, προπονητής και αργότερα εκλέκτορας και στις δύο, και μετέπειτα πρόεδρος του βαυαρικού συλλόγου. Και στο περιβάλλον του μια ζωή. Αυτός δημιούργησε το περιβάλλον στο οποίο έμαθε να κινείται και να αποφασίζει, με βάση το πλούσιο παρελθόν της, η Μπάγερν.

Οι στήλες του στην εφημερίδα Bild, ήταν must στον γερμανικό αθλητικό κόσμο. Δεν μάσησε τα λόγια ποτέ. Ήταν πάντα άμεσος, με κρίση, αρκετές φορές έκανε λάθος, αλλά πάντα έβγαινε μπροστά. Ήταν δύσκολο να αντικρούσεις τον Μπεκενμπάουερ, έναν άνθρωπο που είχε κάνει τα πάντα μέσα στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Η εξουσία του, σε όλα τα επίπεδα, αναγνωρίστηκε παγκοσμίως και αυτός κατάφερε να φέρει το Παγκόσμιο Κύπελλο, ως παράγοντας, στη Γερμανία το 2006. Οι κατηγορίες εναντίον του, για τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία πήρε το 2000 την ανάθεση από την FIFA, τον ενόχλησαν πολύ και η δίκη που άρχισε και διακόπηκε λόγω COVID-19, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ!

Απομονώθηκε στην Αυστρία, πληγωμένος από την ιστορία αυτή, και με την υγεία του σε επιβάρυνση, έφυγε σε ηλικία 78 ετών.

Με τον Φραντς Μπεκενμπάουερ το ποδόσφαιρο έχασε έναν άνθρωπο που είχε επανακαθορίσει μία θέση και την έκανε δική του. Σκεφτείτε για λίγο, πως δεν υπάρχει κανένας μας, που να έχει φτιάξει έστω και μία φορά την καλύτερη ενδεκάδα όλων των εποχών, και σε αυτήν την θέση του λίμπερο, να μην έχει βάλει το όνομα του Μπεκενμπάουερ. Αυτό λέγεται πραγματική κληρονομιά και παρακαταθήκη!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0