Box to Box

Ο Άσγουορθ θα είναι το μεγάλο στοίχημα του σερ Τζιμ Ράτκλιφ, για την επιστροφή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εκεί που ανήκει!

Ο Άσγουορθ θα είναι το μεγάλο στοίχημα του σερ Τζιμ Ράτκλιφ, για την επιστροφή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εκεί που ανήκει!
Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ της επόμενης ημέρας, που αποφάσεις θα παίρνει ο σερ Τζιμ Ράτκλιφ και οι άνθρωποί του, πιθανότατα η μεγαλύτερη μεταγραφή δεν θα είναι ένας ποδοσφαιριστής, αλλά ένας τεχνικός διευθυντής. Κάποιος που σε όποια δουλειά πέρασε, έβαλε τη σφραγίδα του. Δεν θα πουλήσει φανέλες με την άφιξή του, δεν θα ξετρελάνει τους οπαδούς, αλλά η παρουσία του, θα είναι αυτή που μπορεί να αλλάξει πλήρως τα δεδομένα, σε μία ομάδα που ζει ακόμη, δέκα χρόνια από την αποχώρησή του, υπό την σκιά του σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Γράφει ο Maverick

Στη θέση του προπονητή, η Γιουνάιτεντ δοκίμασε αυτήν τη δεκαετία τα πάντα: τον Chosen One και τον Special One, αλλά και τον πρώην παίκτη, που τα πήγε περίφημα στην αρχή. Ο Τεν Χαγκ πήγε καλά την πρώτη χρονιά και φέτος, όλα μέχρι στιγμής πάνε στραβά.

Οι περισσότεροι από τους παίκτες, λένε κάποιοι, θα έπαιζαν καλύτερα για άλλους προπονητές, επειδή είναι τοξική η ατμόσφαιρα στον σύλλογο. Μπορεί. Αλλά ξεκάθαρα, λείπει στρατηγική, και αυτό θέλει να διορθώσει η INEOS, προσεγγίζοντας τον Νταν Άσγουορθ.

Αυτός που μεταμόρφωσε τη Γουέστ Μπρομ, όταν δεν είχε παίξει στην Premier League για περισσότερα από 20 χρόνια, και μετά όταν ανέβηκε, έμεινε οκτώ στις δέκα επόμενες σεζόν εκεί. Μεταμόρφωσε τη δομή της FA, της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, με τα καινοτόμα προγράμματά του και έπειτα, «έστησε» το θαύμα της Μπράιτον, σε αυτήν την περίοδο επιτυχίας, δουλεύοντας μαζί με τον εξαιρετικό ιδιοκτήτη τον Ντέιβιντ Μπλουμ, στη νότια ακτή. Για την ομάδα των «γλάρων» σας έχω εξηγήσει και γράψει πολλά. Ο Άσγουορθ είναι αυτός, που έχει δημιουργήσει ήδη το πλάνο, που ήθελαν οι νέοι ιδιοκτήτες στη Νιούκαστλ, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δημιουργώντας για τον Έντι Χάου τη βάση, για να δουλέψει. Είναι ικανός, με υψηλά και δυσεύρετα προσόντα, και ξέρει τι θέλει να κάνει. Θα συνεργαστεί με τον προπονητή του, την ομάδα σκάουτινγκ και τα άλλα τμήματα, συνεκτικά και ήρεμα.

Ο Ραλφ Ράνγκνικ, στο σύντομο διάστημα που πέρασε από εκεί, είπε ότι η Γιουνάιτεντ χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς και δεν είναι κάτι, που θα μπορούσαν να λύσουν μικρές διορθώσεις. Η φετινή σεζόν, μάλλον τον δικαιώνει, έπειτα από μία παρένθεση πέρσι. Όλα τα προηγούμενα προβλήματα, βγήκαν και πάλι στην επιφάνεια. Αλλά οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ πανηγύριζαν, όταν αφέθηκε να φύγει ως σύμβουλος, επειδή απέτυχε ως προπονητής!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χρειάζεται νέες επενδύσεις, νέα μυαλά, νέα διοίκηση, πιθανώς νέο τεχνικό, νέο σθένος, νέα αληθοφάνεια, νέα τροχιά. Και να μην περιμένει τα πάντα από την παράδοση! Αυτό είναι κλειδί για την επιτυχία!

Οι άνθρωποι που γκρινιάζουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη Γιουνάιτεντ, λησμονούν συχνά πως ξοδεύτηκαν δεκάδες εκατομμύρια λίρες, για μεταγραφές που τελικά δεν έφτιαξαν ομάδα. Και το κυριότερο που φταίει, είναι ότι λείπει συνεργασία από τη διοίκηση, μέχρι στο πιο κάτω τμήμα, αφού άνθρωποι που έπαιρναν αποφάσεις για χρόνια, δεν είχαν ιδέα από ποδόσφαιρο.

Ο Γούντγουορντ νωρίτερα, και ο Μούρτοου τώρα, απλά απέτυχαν, ενώ ο προπονητής είχε το ελεύθερο να παίρνει όποιον ήθελε, χωρίς κανένα πρόγραμμα, απλώς ελπίζοντας ότι θα δημιουργήσει έτσι μια «κανονική ομάδα». Πιθανώς, δεν χρειάζεται καινούριο προπονητή, αλλά δεδομένα, εκείνο που χρειάζεται είναι μια νέα στρατηγική!

Στους φετινούς αγώνες, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπαιξε απέναντι σε συλλόγους, που έχουν εγκαταστήσει κατάλληλα ποδοσφαιρικά τμήματα, για να υποστηρίζουν την ομάδα, εντός και εκτός γηπέδου. Που στήριξαν προπονητές, αλλά που είχαν και ανθρώπους σε κατάλληλα πόστα, που παίρνουν αποφάσεις. Το εντελώς αντίθετο της Γιουνάιτεντ όλα αυτά τα χρόνια. Θα με ρωτήσετε, «το πρόβλημα είναι πως δεν είχε αθλητικό διευθυντή ή τεχνικό διευθυντή», όπως το λέμε συχνά; Ναι, ήταν ένα βασικό πρόβλημα. Όχι το μόνο, φυσικά.

Ο Ράτκλιφ θα αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούσε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτό είναι βέβαιο. Τώρα, θα με ρωτήσει ο κακεντρεχής φίλος μου, που θα το διαβάσει: «Στη Νις στο γαλλικό πρωτάθλημα, τα έχει κάνει όλα σωστά;»

Θα απαντήσω, λοιπόν, πως ξεκάθαρα όχι, δεν τα έχει κάνει όλα καλά, αλλά τα περισσότερα τα έχει προχωρήσει με σωστό τρόπο. Το μέγεθος της δουλειάς που θα έχει, για να επιστρέψει εκεί που ανήκει η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα από πλευράς οργανισμού, που υπάρχει στην Βρετανία, είναι τεράστιο.

Η Γιουνάιτεντ συγκρίνεται στο οικονομικό κομμάτι, μόνο με την Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά αγωνιστικά, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξουν πράγματα σε μία νύχτα, σε έναν μήνα, ακόμα και σε έναν χρόνο!

Ωστόσο, αυτή η πρόσληψη του Άσγουορθ, θα είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα και ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Και όπως λένε οι Κινέζοι, «ακόμα και για την μεγαλύτερη πορεία, χρειάζεται πάντα να κάνεις το πρώτο βήμα!»

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0