Box to Box

Κέρδισε στο δικαστήριο ο Πέρεθ, στο γήπεδο επικρατούν οι οπαδοί και η UEFA, πανίσχυρος βγαίνει ο Κελαϊφί, και στο βάθος αχνοφαίνονται οι… Άραβες!

Κέρδισε στο δικαστήριο ο Πέρεθ, στο γήπεδο επικρατούν οι οπαδοί και η UEFA, πανίσχυρος βγαίνει ο Κελαϊφί, και στο βάθος αχνοφαίνονται οι… Άραβες!
Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση, για την οποία εγείρονται πάρα πολλές συζητήσεις σχετικά με την αξιοπιστία των δικαστών, αφού είχε διαρρεύσει σε ισπανική εφημερίδα το αποτέλεσμα πριν από σχεδόν 12 μέρες, στη Νιόν σοκαρίστηκαν. Δεν θα το παραδεχτούν ποτέ, αλλά δεν περίμεναν πως το δικαστήριο θα αποφάσιζε ενάντια στην εισήγηση του επιτρόπου, που είχε γίνει πριν από ένα χρόνο, και ήταν πλήρως αντίθετη.

Ωστόσο, όταν άρχισαν να διαβάζουν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, φαινόταν ότι μέσω της απόφασης επιβεβαιωνόταν η ιδιότητα της UEFA, ως η ποδοσφαιρική δύναμη της Ευρώπης.

Σύντομα, έγινε επίσης φανερό ότι ορισμένα από τα ζητήματα για τα οποία κατηγορήθηκε ότι αγνοούσε, συγκεκριμένα οι κανόνες σχετικά με την αδειοδότηση για την έναρξη νέων διοργανώσεων, ήταν οι παλιές λεπτομέρειες που χρησιμοποιήθηκαν από το δικαστήριο, για να καταλήξει στα συμπεράσματά του.

Εν ολίγοις, στην UEFA θεωρούν πως πρακτικά τίποτα δεν αλλάζει.  Όπως το έθεσε και ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, στη δική του δήλωση: «Η σημερινή απόφαση δεν αλλάζει τίποτα, πραγματικά». Κι αν το δει κάποιος σφαιρικά, έτσι ακριβώς είναι, αλλά πλέον, αν θέλει καποιος να δημιουργήσει κάτι καινούργιο, μπορεί. Το ερώτημα είναι, πόσο εύκολο είναι αυτό και επίσης, αν υπολογίσουμε πως με βάση μία τέτοια απόφαση, όποιος θέλει μπορεί να δημιουργήσει κάτι καινούργιο, άρα και ένα καινούργιο Παγκόσμιο Κύπελλο, για παράδειγμα, ζητώντας από κάποιες χώρες που δεν προκρίθηκαν να έρθουν να παίξουν στο δικό του, ελεύθερο Μουντιάλ, ή όπως αλλιώς το πει, τι σταματάει αύριο το να πάει κάποιος σε ένα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να ζητήσει να μην διοργανώνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά να φτιαχτεί κάτι νέο; Και αντί για πέντε ολυμπιακούς κύκλους, να έχει οκτώ ρόμβους για σήμα και να γίνεται υπό μορφή Survivor;

Κακά τα ψέματα, αυτό το έκτρωμα που παρουσιάστηκε από την εταιρεία A22, που δημιουργήθηκε για να εκτελέσει το σχέδιο της Super League, και στέκεται δίπλα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα, τα δύο εναπομείναντα μέλη της αρχικής αποστασίας, περισσότερο απορίες δημιούργησε, παρά έδειξε το μέλλον του ποδοσφαίρου!

Μια δήλωση από την A22, που εκδόθηκε μισή ώρα μετά την αποστολή του δελτίου τύπου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είχε τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας και παλιό διευθυντή σε θέματα μάρκετινγκ στο τηλεοπτικό κανάλι της Γερμανίας, RTL, Μπερντ Ράινχαρντ, να λέει με στόμφο: «Η εταιρεία δεν έχει καμία σχέση με το μέλλον: Το μονοπώλιο της UEFA τελείωσε. Το ποδόσφαιρο είναι ελεύθερο». Και μετά, παρουσίαση για τις τρεις καινούργιες διοργανώσεις με τους πολύ… ευφάνταστους τίτλους Blue, Star και Gold. Που συγγνώμη, αλλά περισσότερο θυμίζουν βαθμίδες αεροπορικών εταιρειών για τις κάρτες συγκέντρωσης μιλίων και λιγότερο ποδοσφαιρικές διοργανώσεις!

Ο Ράινχαρντ παρουσίασε τις ανανεωμένες προτάσεις της A22 για τη Super League. Εξήντα τέσσερις ανδρικές ομάδες, μοιρασμένες σε τρεις κατηγορίες, 32 γυναικείες ομάδες μοιρασμένες σε δύο. Δεν αναφέρθηκαν σύλλογοι, αλλά υποσχέθηκαν «εγγυημένα έσοδα», καθώς και πληρωμές αλληλεγγύης, και μια δωρεάν υπερσύγχρονη ψηφιακή πλατφόρμα ροής τη UNIFY, όπου όλοι οι φίλαθλοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση με streaming, για να παρακολουθούν τα πάντα! Θα ήταν υπέροχο, αν δεν ήταν εξόχως ουτοπικό και τρομερά επικίνδυνο, αν σκεφτεί κανείς τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό το περίφημο, «γραφτείτε και είναι δωρεάν», αλλά εμείς θα βρούμε διαφημίσεις, για να μπορέσουμε να το συντηρήσουμε. 
 
Λέω εγώ, με το πονηρό μου το μυαλό, πως θα σε βομβαρδίσω ατελείωτα με διαφημίσεις, αλλιώς πώς θα προκύψουν τα εγγυημένα έσοδα, που υπόσχονται στις ομάδες και θα σου ζητήσω (αν θες), να πληρώνεις συνδρομή για να βλέπεις χωρίς διακοπές ένα ματς!

Αφήνω στην άκρη δεκάδες ερωτήσεις, που κάνουν άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλύτερα τα τεχνολογικά από ό,τι εγώ και λένε, πως σε αντίθεση με την οποιαδήποτε πλατφόρμα που έχει πάνω τις ταινίες, ένα δημιούργημα στο οποίο θα παίζονται παιχνίδια ποδοσφαιρικά με live streaming, τεράστιου ενδιαφέροντος, είναι αδύνατο να υπολογιστεί πώς θα γίνει να μην κρασάρει το σύστημα, αν όλη η Ευρώπη θέλει να δει τον προημιτελικό, για παράδειγμα. Αφήνουμε στην άκρη την περίπτωση ενός τελικού. Άνθρωποι που γνωρίζουν το marketing εξαιρετικά, λένε πως για να μαζευτούν τα χρήματα περίπου που είχαν υποσχεθεί, τα 250 εκατομμύρια σε κάθε ομάδα εγγυημένα, με βάση την προηγούμενη ιστορία της ESL το 2021, αυτή η πλατφόρμα θα πρέπει να κατακλυστεί από διαφημίσεις και χορηγούς, γιατί το ποδόσφαιρο δεν δίνει την ευκαιρία, όπως το μπάσκετ των τάιμ-άουτ. Άρα θα πρέπει να γεμίσει από διακοπές σε κάθε τραυματισμό ή σε κάθε αλλαγή με διαφημιστικά μηνύματα.
 
Μιλώντας στο BBC Sport. λίγες ώρες μετά από την απόφαση. ο Ράινχαρντ ήταν αισιόδοξος για το τι είχε αλλάξει στο ποδοσφαιρικό τοπίο, όσον αφορά την Α22.

«Η απόφαση ήταν αρκετά ξεκάθαρη», είπε. «Μιλάει για κατάχρηση του ανταγωνισμού. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αμφιβολίες. Είναι μια ξεκάθαρη απόφαση και μια μεγάλη μέρα για το ποδόσφαιρο». Μόνο που του ξέφυγε, μέσα στο παραλήρημα ενθουσιασμού του, το να πει πως ο κόσμος έχει βαρεθεί στην παρούσα μορφή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων τα παιχνίδια που δεν έχουν ενδιαφέρον, και θέλει να βλέπει διαρκώς μεγάλα ονόματα να παίζουν μεταξύ τους. Ακριβώς αυτό, το οποίο υποτίθεται ότι θέλουν να παλέψουν, λέγοντας πως από την αρχή αυτοί σκέφτονται το καλό του ποδοσφαίρου, σε αντίθεση με την κακιά UEFA.

«Αυτό που προτείνουν είναι ακόμη πιο κλειστό κλαμπ, από το σχέδιο του 2021 που απορρίφθηκε από όλους», δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν. Και συμπλήρωσε: «Δεν θα προσπαθήσουμε να τους σταματήσουμε. Μπορούν να δημιουργήσουν ό,τι θέλουν. Ελπίζω να ξεκινήσουν τη φανταστική τους διοργάνωση το συντομότερο δυνατό, με… δύο συλλόγους. Ελπίζω να ξέρουν τι κάνουν, αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρος γι' αυτό. Το ποδόσφαιρο δεν πωλείται» τόνισε σκωπτικά ο Σλοβένος πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας!

Στην παρουσίαση της Α22 ειπώθηκε πως θα είναι μία ανοιχτή διοργάνωση σε όλους και θα μπορεί κάποιος, να μπει μόνο με αξιοκρατικά κριτήρια! Μόνο που ξέχασαν να μας πουν, ποια είναι αυτά τα κριτήρια και βέβαια, πώς θα είναι ανοιχτό για όλους, όταν λένε πως ο κόσμος δεν θέλει να βλέπει βαρετά παιχνίδια; Άρα, θα είναι ανοιχτό για τους πρωταθλητές Τσεχίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Σλοβενίας, Κύπρου, Σερβίας, Σουηδίας, Νορβηγίας, Σκωτίας, Ουκρανίας, Πολωνίας, όπως είναι τώρα οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA, που δεν εμποδίζει κάνεις μια ομάδα από το καλοκαίρι να μπει μέχρι τους ομίλους; Φυσικά και δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, για να είμαστε σοβαροί, διότι αυτοί θέλουν να φτιάξουν ένα προϊόν, όπου θα παίζει διαρκώς η Μπαρτσελόνα με την Γιουβέντους, και αντίστοιχα, η Ρεάλ, για παράδειγμα, με ποια, για την αλήθεια πια; Αφού δεν υπάρχει άλλη ομάδα πλην της Νάπολι, που να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει; Και φυσικά, πρόκειται για κλειστή λίγκα, μη κρύβεται κανεις πίσω από το δάχτυλο του!

«Ποια είναι αυτή η εταιρεία Α22;». είπε με περιφρόνηση ο Αλ Κελαϊφί, πρόεδρος της ECA και ο ισχυρός άνδρας της Παρί Σεν Ζερμέν. «Από πού προέρχονται; Ποια είναι η ιστορία τους; Ποιο είναι το προφίλ τους; Θέλουμε να μιλήσουμε με σοβαρούς ανθρώπους.

Υπάρχουν δύο ή τρεις σύλλογοι, που δεν είναι μαζί μας σήμερα. Δεν τους εξορίσαμε. Δεν τους απειλήσαμε. Αν θέλουν να έρθουν μαζί μας, είναι ευπρόσδεκτοι. Η ECA δεν έχει περιορίσει ποτέ τις φιλοδοξίες της. Αυτή είναι η αλήθεια. Θέλουμε να εκπροσωπήσουμε όλους τους συλλόγους. Όλοι έχουμε τα ίδια συμφέροντα. Έχουμε ένα οικοσύστημα. Κανείς δεν μπορεί να το αγγίξει. Αν θέλουν να κάνουν τη δική τους διοργάνωση, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά η καλύτερη διοργάνωση συλλόγων στον κόσμο είναι το Champions League. Το σήμα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Ακούτε τη μουσική. Εμείς ως ενδιαφερόμενοι είμαστε ενωμένοι για να προστατεύσουμε το ποδόσφαιρο»
. Και φυσικά, μετά από όλο αυτό το πέρασμα από πριονοκορδέλα, των Πέρεθ και Λαπόρτα, γιατί σε αυτούς απευθυνόταν ξεκάθαρα ο Καταριανός παράγοντας, είπε και την ατάκα για τον πρόεδρο της Ρεάλ: «Φωτογραφίζεται μπροστά από τα τρόπαια του Champions League, το οποίο θέλει να το διαλύσει. Σας βγάζει εσάς αυτό κανένα νόημα;»

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν ο πρώτος αγγλικός σύλλογος που επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στο status quo, δηλώνοντας: «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στη συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA και στη θετική συνεργασία με την UEFA, την Premier League και τους συναδέλφους συλλόγους μέσω της ECA για τη συνεχή ανάπτυξη του ευρωπαϊκού παιχνιδιού».

Μέσα στην ημέρα, η Μάντσεστερ Σίτι, η Τότεναμ, η Τσέλσι και η Λίβερπουλ, εξέδωσαν παρόμοια μηνύματα, προσθέτοντας στα πολυάριθμα θέματα δηλώσεων σε όλη την Ευρώπη. Οι γίγαντες της Μπουντεσλίγκα, Μπάγερν Μονάχου και Μπορούσια Ντόρτμουντ, σύλλογοι που είχε θεωρηθεί ότι θα υπογράψουν στο αρχικό σχέδιο της Σούπερ Λίγκας το 2021, έκαναν πίσω και από το νέο σχέδιο. Το ίδιο έκανε και η Ίντερ, μία από τις αρχικές 12 ομάδες που είχαν συμφωνήσει. Πολύ επιθετικό ήταν και το κείμενο της Ατλέτικο Μαδρίτης, που ουσιαστικά άδειαζε την Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα.

Τελικά κανείς δεν βγήκε μπροστά για να πει ότι ήταν έτοιμος να συμμετάσχει εκτός της Νάπολι. Τον Ντε Λαουρεντις, ωστόσο, δεν μπορεί να τον πάρει κανείς ποτέ στα σοβαρά.
 
Οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας φαίνεται να κινητοποιούνται, για να δημιουργήσουν νομοθεσία και να εμποδίσουν την ένταξη οποιουδήποτε συλλόγου τους. Στην Αγγλία, μια ρυθμιστική αρχή ποδοσφαίρου, αποτελεί μέρος της επιθυμίας να κόψει τα φτερά των μεγαλύτερων συλλόγων, υποστηριζόμενη από νομικές εξουσίες αν κάποιος αρχίσει να παρασύρεται. Εκεί, πρόλαβαν από το 2021, ουσιαστικά, να μπλοκάρουν την όλη ιστορία και οι ομάδες Premier League έχουν μεταξύ τους, ήδη ψηφίσει το ότι όποιος φύγει πρέπει να φύγει και από την Λίγκα. Στη Γερμανία δεν μπορεί κανείς να κουνηθεί, χωρίς τη συναίνεση των οπαδών, οπότε και από εκεί το «κόκκινο» προς την Α22, είναι δεδομένο. Και αυτό μάλλον, συνοψίζει τα επόμενα βήματα στα δικαστήρια, αν ένας άλλος φορέας παρουσιάσει ένα άλλο σχέδιο.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος δρόμος. Και στο βάθος αχνοφαίνονται οι Άραβες. Τα χρήματα που οι μεγάλοι θέλουν και δε βρίσκουν, υπάρχουν και στο Κατάρ, εκεί όπου παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ο Αλ Κελαϊφί, τωρινός ηγέτης της ισχυρής πια ECA, που επεκτείνεται, αφού βραχυπρόθεσμος στόχος της είναι τα 500 μέλη, αλλά και μέσω… Ινφαντίνο, οι Σαουδάραβες που θέλουν να κάνουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 και που κατάφεραν το «κόλπο γκρόσο» με το γκολφ!

Από τότε που κατέρρευσε η European Super League, ο Αλ Κελαϊφί έχει αποδείξει ότι είναι ένας έξυπνος πολιτικός. Έχει δύναμη -προέρχεται από μια χώρα με σημαντικό πλούτο και αυξανόμενες διασυνδέσεις- και έχει όραμα.

Έχοντας συνεργαστεί στενά με την UEFA για τη δημιουργία ενός κοινού βραχίονα εμπορίου και μάρκετινγκ, όπου οι ομάδες πια, είναι συνέταιροι με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, η μετατόπιση δεν θα ήταν πολύ μεγάλη για την ECA, ώστε να αποκτήσει εκείνη τον έλεγχο του παιχνιδιού, για λογαριασμό των συλλόγων. Κάτι που υποτίθεται ότι ήταν το αντικείμενο της Super League. Ίσως όχι τώρα, αλλά σε πέντε με οκτώ χρόνια, η πλήρης έκταση της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, να γίνει πραγματικότητα και κανείς πια δεν πρέπει να εκπλαγεί, αν κερδισμένοι θα βγουν από την ιστορία όχι ο Περεθ και ο Λαπόρτα πια, αλλά ο Κελαϊφί -και οι πολυάριθμοι δικηγόροι- και ο νέος πια πρόεδρος της UEFA, ο οποίος θα είναι μετά την ολοκλήρωση των θητειών του Τσέφεριν το 2031.

Εν ολίγοις, κάτι καινούργιο θα φτιαχτεί μελλοντικά, αλλά θα είναι σε μια γενικότερη και ευρύτερη συνεργασία, και όχι στο πλαίσιο μίας αποστασίας. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι τότε θα περιλαμβάνει μέσα και ένα άνοιγμα προς την Σαουδική Αραβία, ή προς οποιοδήποτε άλλο, ο οποίος θα μπορεί να φέρει μέσω των funds, πάρα πολλά χρήματα στα ταμεία.
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0