Box to Box

Ας αντιληφθούν οι οπαδοί πως σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα ζημιά θα πάθουν όλοι και όχι μόνο οι… άλλοι!

Ας αντιληφθούν οι οπαδοί πως σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα ζημιά θα πάθουν όλοι και όχι μόνο οι… άλλοι!
Πέρυσι, χρειάστηκε να περιμένουμε έως την τελευταία αγωνιστική για να κριθεί το πρωτάθλημα. Φέτος, θα φύγει ο Δεκέμβριος και ακόμη θα είναι «ανοιχτό» όχι για δύο, αλλά για τέσσερις ομάδες. Πράγμα υπέροχο, δείγμα πως το πρωτάθλημα γίνεται και πάλι ανταγωνιστικό, άρα ωραίο. Υπάρχει και «τίμημα», όμως. Αν θέλουμε ανταγωνισμό, ζημιά θα παθαίνουν όλοι! Όχι μόνο οι άλλοι!

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ «πέταξαν» πρόσφατα βαθμούς, σε Περιστέρι και Αγρίνιο, αντίστοιχα. Νωρίτερα, είχε συμβεί στον Ολυμπιακό απέναντι στον Βόλο, αλλά και στον ΠΑΟΚ, στην ήττα από τον ΟΦΗ

Όλοι γκρινιάζουν, όλοι φωνάζουν, αλλά κόντρα σε όσα συμβαίνουν, με την απουσία κόσμου στις εξέδρες και την «προσπάθεια» της κυβέρνησης να διώξει και τους τελευταίους από τα γήπεδα, το πρωτάθλημα παραμένει ανοιχτό! Και σε ανοιχτό πρωτάθλημα, όλοι πρέπει να παθαίνουν και ζημιές. Αν συμβαίνει μόνο στους άλλους, θα το πάρει ένας από τον Δεκέμβρη! Και πέραν των άλλων, φαίνεται πως οι ελληνικές ομάδες δεν είναι σε θέση, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, να αποφύγουν κάθε ζημιά.

Ως προς το αγωνιστικό κομμάτι, έχουμε ένα πρωτάθλημα που όσοι θέλουν, θα το ευχαριστηθούν. Με τις χαρές, με τις λύπες, και από... αύριο, το ανάποδο. Υπάρχει πιο ωραίο πράγμα στο ποδόσφαιρο; Αλλιώς θα ήταν εντελώς βαρετό.

Συχνά-πυκνά, τα πρωταθλήματα της δεκαετίας του '70 και του '80, αλλά και στις αρχές του '90, αναφέρονται ως τα πιο αμφίρροπα όλων των εποχών. Η αλήθεια είναι, όμως, πως δεν κρινόντουσαν από τα ντέρμπι, αλλά από τις γκέλες, απέναντι στους «μικρούς»!

Εκεί που την «πάτησε» και ο Παναθηναϊκός στην περσινή σεζόν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, την ισοπαλία με τον Βόλο στη Λεωφόρο, στην πρεμιέρα των Play Offs.

Θα αρκεστώ σε τρία παραδείγματα από εκείνες τις δεκαετίες.

Το 1977, η ΑΕΚ που έφτασε έως τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, «πέταξε» το πρωτάθλημα, μία εβδομάδα πριν παίξει το πρώτο ματς με την ΚΠΡ στους «8». Έφερε ισοπαλία με 2-2 απέναντι στον Πιερικό και ο τίτλος κατέληξε στον Παναθηναϊκό, με δύο βαθμούς απόσταση από τον Ολυμπιακό και τρεις από την «Ένωση» και τον ΠΑΟΚ.

Η ίδια επαρχιακή ομάδα, οκτώ χρόνια αργότερα, με το ίδιο σκορ, «έκοψε» τα φτερά του Παναθηναϊκού, που έφτασε έως τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, και αποκλείστηκε από τη Λίβερπουλ, που έχασε το τρόπαιο από τη Γιουβέντους, στον τελικό-εφιάλτη του Χέιζελ.
 
Με το μεταξύ τους 2-2 στο ΟΑΚΑ, στην προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Πιερικός «τελείωσε» τις ελπίδες του Παναθηναϊκού για τίτλο. Ο ΠΑΟΚ διατηρήθηκε στο +3, σε μία εποχή που κάθε νίκη έδινε δύο βαθμούς, και «σφράγισε» το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας του, μετά από εκείνο του 1976.

Τέλος, το πρωτάθλημα του 1980, ανάμεσα ίσως στον καλύτερο Άρη όλων των εποχών, και τον Ολυμπιακό. Οι δύο ομάδες είχαν τερματίσει σε απόλυτη ισορροπία βαθμών (47) και γκολ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Άρα, ο πρωταθλητής θα κρινόταν σε μπαράζ, στα οποία οι Θεσσαλονικείς ηττήθηκαν και στο φινάλε, έμειναν με άδεια τα χέρια!

Κι όλα αυτά, γιατί ο Άρης έχασε από τον Εθνικό με 0-2 τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, σε ένα απόγευμα που ουσιαστικά και η ισοπαλία, θα του αρκούσε για να κλειδώσει τον τίτλο! Κάτι που γίνεται ακόμα πιο σκληρό, αν αναλογιστεί κανείς πως στον πάγκο των Πειραιωτών ήταν ο Πέπε Σασία, Ουρουγουανός προπονητής του Άρη, μέχρι και λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος εκείνης της σεζόν!

Η «νοστιμιά» σε κάθε πρωτάθλημα, είναι οι εκπλήξεις. Και αυτές δεν έρχονται στα ντέρμπι, αλλά στα ματς με τους λεγόμενους «μικρούς».

Αυτοί αλλάζουν τις ισορροπίες, κι όπως δείχνει και η ιστορία, το ωραίο πρωτάθλημα έρχεται μόνο όταν υπάρχουν «ζημιές» από αυτούς. Προς όλες τις ομάδες, όμως. Όχι μόνο για τους άλλους.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0