Box to Box

Ο Καφού υπήρξε σπουδαίος, αλλά τα σχόλιά του για τους Βραζιλιάνους που παίζουν στην Premier League, στερούνται λογικής!

Ο Καφού υπήρξε σπουδαίος, αλλά τα σχόλιά του για τους Βραζιλιάνους που παίζουν στην Premier League, στερούνται λογικής!
Ο Βραζιλιάνος Καφού, υπήρξε ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στην Ευρώπη, και ο μόνος που έπαιξε σε τρεις συνεχόμενους τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 1994, το 1998 και το 2002. Μέλος της Βραζιλίας που πήρε για τελευταία φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο πριν 22 χρόνια στα γήπεδα της Άπω Ανατολής και πολύ σπουδαίος, με όποια ομάδα αγωνίστηκε. Τα γράφω όλα αυτά για να συμπληρώσω, πως οι δηλώσεις του σχετικά με το «για ποιον λόγο η Βραζιλία δεν θα κατακτήσει σύντομα Παγκόσμιο Κύπελλο», επειδή πολλοί παίκτες παίζουν στην Premier League, επιβεβαιώνει πως καλύτερα μερικές φορές να μασάς, παρά να μιλάς!

Γράφει ο Maverick

Στην Αγγλία υπάρχει μία υπερβολή, σε κάθε επίπεδο. Στους παίκτες, στον κόσμο, καθώς και στον Τύπο και στους σχολιαστές στην τηλεόραση. Αυτή είναι η γνώμη του Καφού, που έκανε και την σύγκριση του με την Ισπανία, λέγοντας πως οι ποδοσφαιριστές που παίζουν εκεί, μαθαίνουν να κερδίζουν σε μεγάλους τελικούς, γι’ αυτό και η La Liga  είναι καλύτερη από το αγγλικό πρωτάθλημα. Σε προσωπικό επίπεδο σας έχω πει και έχω γράψει, πως εμένα μου αρέσει να βλέπω περισσότερο το ισπανικό πρωτάθλημα, αλλά αυτά που λέει ο Βραζιλιάνος πρώην σουπερστάρ, είναι άστοχα. Στερούνται λογικής και βάσης.

Ξεκινάμε από το βασικό, πως η Αργεντινή πήρε το Παγκόσμιο Κύπελλο πέρσι και πέντε από αυτούς τους ποδοσφαιριστές, έπαιζαν σε ομάδες της Premier League και μερικοί μάλιστα, χωρίς να είναι τα πρώτα ονόματα. Πιο κλασική περίπτωση ο Μακάλιστερ που έπαιζε στην Μπράιτον, όταν έγινε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.

Αντίθετα, κάποιοι αστέρες της Βραζιλίας, αγωνίζονται στην Ισπανία, αλλά δεν βλέπω να κάνουν και σπουδαία πράγματα με την εθνική ομάδα, όπως ο Βινίσιους Τζούνιορ και ο Ροντρίγκο. Από το 2018 και μετά, το ισπανικό πρωτάθλημα στον τελικό του Champions League έχει φτάσει δύο φορές, με την ίδια ομάδα, που αποτελεί άλλωστε και το σημείο αναφοράς: την Ρεάλ Μαδρίτης. Από την άλλη πλευρά το αγγλικό πρωτάθλημα έχει πάει επτά φορές στο ίδιο διάστημα στον τελικό, με τέσσερις διαφορετικές ομάδες, δείγμα του πολύ μεγαλύτερου βάθους και της πολύ μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας που υπάρχει, αλλά και της δυσκολίας στο να διακριθείς!

Σε σύγκριση, επίσης, με αυτό που πιστεύει ο Καφού, λογικά θα έχει παρατηρήσει πως οι δύο κορυφαίοι τερματοφύλακες που έχει Βραζιλία, απογείωσαν την καριέρα τους από την ώρα που πήγαν στην Αγγλία. Ο Έντερσον δεν είναι ο ίδιος τερματοφύλακας που ήταν στην Μπενφίκα, δουλεύοντας υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα, όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά και ο Άλισον, έγινε υψηλότερου επίπεδου γκολκίπερ από την ώρα που δούλεψε με τον Κλοπ, σε σύγκριση με τον εαυτό του στη Ρόμα.

Ο Μπρούνο Γκιμαράες και ο Ζόελιντον στη Νιούκαστλ, επίσης, ανέβασαν τον πήχη των απαιτήσεων τους και είναι καλύτεροι από την εποχή που αποκτήθηκαν! Σαφέστατα, υπάρχουν και κάποιοι που δεν έχουν ανταποκριθεί σε υψηλό επίπεδο, όπως ο Ριτσάρλισον και ο Άντονι, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει μόνο επειδή παίζουν στην Αγγλία, αλλά και επειδή -πιθανώς- οι ίδιοι θεωρούν τον εαυτό τους σπουδαιότερο παίκτη, από αυτό που πραγματικά είναι!

Και κανείς επίσης δεν μπορεί να εγγυάται, πως εάν αυτοί οι δύο ποδοσφαιριστές βρισκόντουσαν στην Ισπανία, θα ήταν πιο χρήσιμοι, επειδή πιθανότατα κάποιοι δημοσιογράφοι δεν θα τους έπλεκαν το εγκώμιο. Όλα αυτά είναι σχετικά. Ο Καφού έκανε την κριτική του, γιατί σαφέστατα θέλει την εθνική του ομάδα να τη δει και πάλι πρωταθλήτρια κόσμου, όπως η ιστορία της απαιτεί. Αυτό, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί μειώνοντας ένα πρωτάθλημα, που αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει ό,τι καλύτερο υπάρχει σε επίπεδο και ποδοσφαιριστών και κυρίως, σε επίπεδο προπονητών!

Η γνώμη του Καφού είναι σεβαστή. Και σε κάποια σημεία ανάλυσης σίγουρα δικαιώνεται από κάποια αποτελέσματα, αφού ομάδες όπως η Σεβίλλη ή η Βιγιαρεάλ, κατακτούν το Europa League. Αλλά σε υψηλό επίπεδο, αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον, δεν αποδεικνύεται πως οι Βραζιλιάνοι παίκτες θα ήταν καλύτερο να αγωνίζονται σε άλλο πρωτάθλημα. Κάθε άλλο παρά κακό τους κάνει, το να είναι στην Αγγλία, σε αυτές τις ομάδες, με αυτούς τους προπονητές και αυτούς τους συμπαίκτες, στο υψηλότερο επίπεδο. Εάν η Βραζιλία δεν μπορέσει να πάρει σύντομα το Μουντιάλ ξανά, δεν θα της φταίει το πρωτάθλημα που παίζουν οι ποδοσφαιριστές της, αλλά το τι κάνουν όταν μαζεύονται για να παίξουν με την φανέλα της εθνικής ομάδας!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0