Box to Box

Η πιο μεγάλη νίκη μέχρι την επόμενη για τον ΠΑΟΚ, που μπορεί να φτάσει ακόμα πιο μακριά!

Η πιο μεγάλη νίκη μέχρι την επόμενη για τον ΠΑΟΚ, που μπορεί να φτάσει ακόμα πιο μακριά!

Ο ΠΑΟΚ έχει μερικές πολύ μεγάλες βραδιές στην ευρωπαϊκή του παρουσία μακριά από την Τούμπα, αλλά με δεδομένο το διακύβευμα που υπήρχε στο ματς με την Άιντραχτ, πιστεύω πως αυτή η νίκη είναι, αν όχι η πιο μεγάλη, σίγουρα η πιο σημαντική μέχρι τώρα! Απέναντι στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, που πριν 18 μήνες κατέκτησε το Europa League, σε μια νύχτα που παιζόταν ένα μεγάλο στοίχημα, η κατάκτηση της πρωτιάς στον όμιλο στέλνει την ελληνική ομάδα στους «16» τον Μάρτιο και αυτό είναι πολύ σπουδαίο!

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Είχα περιγράψει την βραδιά με το γκολ του Ζήση Βρύζα, στο Χάιμπουρι, το 1997 εκεί που ο ΠΑΟΚ κατάφερνε να πετάξει εκτός Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την ομάδα του Βενγκέρ, που λίγους μήνες μετά κατέκτησε το νταμπλ! Ήταν μια μεγάλη πρόκριση, όπως και εκείνη η νίκη μέσα στο Λονδίνο με την Τότεναμ πριν δέκα χρόνια σχεδόν, παίζοντας με 10 παίκτες ή επί της Ντόρτμουντ το 2015 με 1-0, άσχετα αν το διπλό στη Βεστφαλία ήταν χωρίς αντίκρυσμα!

Μία πολύ μεγάλη νίκη ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και εκείνη μέσα στο Βέλγιο επί της Μαλίν, με γκολ του Μπορμπόκη έπειτα από την ισοπαλία στην Τούμπα. Σήμερα μπορεί να ακούγεται μία απλή νίκη απέναντι σε μία ομάδα, που οι περισσότεροι πιθανώς δεν την ξέρουν κιόλας, τότε όμως η Μαλίν ή Μέχελεν (ανάλογα με τα φλαμανδικά ή τα βαλλωνικά) ήταν δύναμη, έχοντας κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1988 (1-0 τον Άγιαξ) και το σούπερ κύπελλο Ευρώπης, επικρατώντας της PSV Αϊντχόβεν.

Ακόμα και σε βραδιά αποκλεισμού, όπως κάποτε με τη Μπάγερν το 1983 που πήγε στα πέναλτι μετά το 0-0 στο Μόναχο, οι αναμνήσεις παραμένουν πολύ δυνατές. Σε τέτοιες βραδιές αυτό που κρατάς είναι το πώς διαχειρίστηκες το ματς και φυσικά θα περάσεις πολύ δύσκολες στιγμές για να φύγεις τελικά νικητής από μία τόσο δύσκολη έδρα, αλλά αυτός ο ΠΑΟΚ έχει δείξει πως έχει και μέταλλο και ποιότητα.

Όση γκρίνια και αν υπάρχει κατά καιρούς, ακόμη και ανάμεσα στους οπαδούς του ΠΑΟΚ σχετικά με τον Λουτσέσκου, η αλήθεια είναι πως ξέρει την ομάδα του πολύ καλά και η τακτική του επάρκεια δεν αμφισβητείται! 

Ο ΠΑΟΚ είχε σαφέστατο πλάνο μέσα στο γήπεδο, ήξερε ακριβώς τα συν που διέθετε, αλλά προφύλαξε και τα πλην και αυτό δείχνει μια σοβαρότητα και μια προσέγγιση από πλευράς του Ρουμάνου τεχνικού, που με μια δόση τύχης η οποία πάντα χρειάζεται σε τέτοια ματς, κατάφερε να φύγει αλώβητος από την Φρανκφούρτη (30/11, 1-2)! Και μάλιστα όχι απλώς να μη χάσει, αλλά να κερδίσει και το παιχνίδι κατακτώντας από τώρα την πρώτη θέση, που του γλιτώνει έναν ολόκληρο γύρο αγώνων το Φεβρουάριο και τον στέλνει απευθείας στους «16» της διοργάνωσης του Conference League.

Αυτό που έχει σημασία τώρα για τον ΠΑΟΚ είναι να κερδίσει το τελευταίο παιχνίδι για λόγους ψυχολογικούς και ας μην έχει καμία σημασία, απέναντι στην Ελσίνκι στην Τούμπα και μετά να δώσει όλη την προσοχή του στο πρωτάθλημα. Τα παιχνίδια αργούν στην Ευρώπη, αλλά όλο αυτό το διάστημα μπορεί να συνεχίσει να χτίζει στην αυτοπεποίθηση και στον καινούργιο τρόπο παιχνιδιού που είναι ολοφάνερο πως προκρίνει ο Λουτσέσκου.

Ο ΠΑΟΚ εισπράττει υπεραξία έχοντας έναν προπονητή που ξέρει την ομάδα του απέξω και ανακατωτά, όλα τα οφέλη που υπάρχουν από την συνύπαρξη στα αποδυτήρια με παίκτες γεμάτους ταλέντο και από την άλλη πλευρά, έναν τεχνικό που ο ποδοσφαιριστής γνωρίζει ότι θα είναι εκεί και την επόμενη μέρα. Ο ΠΑΟΚ κάνει σωστά τα πράγματα, σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτά που κάνει λάθος ο Ολυμπιακός, από την μέρα που έφυγε ο Μαρτίνς για παράδειγμα!

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη; Η αίσθηση μου, τουλάχιστον άλλον έναν γύρο, στα προημιτελικά, όπως είχε γίνει πρόπερσι. Πολλές φορές είναι θέμα τύχης και κλήρωσης, αλλά οπωσδήποτε χρειάζεται να ξεπεράσεις τον εαυτό σου. Μέχρι τότε υπάρχει πολύς δρόμος, αλλά η βραδιά στην Φρανκφούρτη πέρασε στην ανθολογία της ιστορίας του συλλόγου, δίπλα στις πολύ μεγάλες στιγμές και δεδομένα θα συζητιέται για χρόνια!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0