Box to Box

Αν το «Μπέκαμ» ήταν αριστούργημα, το «Ιγκίτα» είναι η ωμή απεικόνιση ενός άλλου κόσμου (video)

Αν το «Μπέκαμ» ήταν αριστούργημα, το «Ιγκίτα» είναι η ωμή απεικόνιση ενός άλλου κόσμου (video)
Νέο ποδοσφαιρικό ντοκιμαντέρ στο Netflix, και τι ντοκιμαντέρ! Ρενέ Ιγκίτα και... βουτιά στα άδυτα της Κολομβίας των '90s. Εκεί που «γεννιούνται πολλοί, αλλά ανατρέφονται λίγοι».
Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

«Το μονοπάτι του σκορπιού»! Δεν το λες και πρωτότυπο, αλλά θα μπορούσε, άραγε, να έχει άλλη ονομασία; Μέσα σε λίγα δεύτερα, με μία μόνο κίνηση μέσα στο «ναό» του ποδοσφαίρου, το Wembley, ο Ρενέ Ιγκίτα κατάφερε να δείξει σε ολόκληρο τον πλανήτη, το πραγματικό του πρόσωπο. Εντός κι εκτός των τεσσάρων γραμμών.

Αντισυμβατικός, ρισκαδόρος, τερματοφύλακας μιας άλλης εποχής, που «γέμιζε» τα γήπεδα. Πάνω απ' όλα, όμως, «τρελός». «Καλός τρελός», όπως έτρεξε να συμπληρώσει, ο αδελφικός του φίλος, Κάρλος Βαλντεράμα.

Με τη σειρά «Μπέκαμ», το Netflix κατάφερε να πάρει διθυραμβικά σχόλια. Δικαίως. Στην περίπτωση του ντοκιμαντέρ «Ιγκίτα», κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί μια ανάλογη εμπορική επιτυχία (κυκλοφόρησε στις 2 Νοεμβρίου). Άλλωστε, ο χρονικός περιορισμός των 160 λεπτών, έναντι των τεσσάρων επεισοδίων για τον Άγγλο σταρ, δημιουργεί αυτομάτως ανισορροπίες.

Πάντως, αυτή η «βουτιά» στα άδυτα ενός άλλου κόσμου, της Κολομβίας των '90s, μέσα από τη «ματιά» του σκηνοθέτη, Λουίς Άρα, αξίζει στον απόλυτο βαθμό. Ειδικά για τους «κολλημένους» με το ποδόσφαιρο, ή τους ποδοσφαιριστές, της Λατινικής Αμερικής.

Μόνο σε εκείνο το κομμάτι της γης, μπορεί ένας άνθρωπος που συναντήθηκε πολλάκις με τον Πάπα, για παράδειγμα, να βρεθεί εν μία νυκτί στη φυλακή. Μπορεί να κάνει ντεμπούτο, ενώ πέντε λεπτά πριν, δεν βρισκόταν καν στα αποδυτήρια του γηπέδου. Μόνο σε εκείνα τα κομμάτια γης, «γεννιούνται πολλοί, αλλά ανατρέφονται λίγοι», όπως δήλωσε ένας άνθρωπος γέννημα-θρέμμα μίας τόσο ταλαιπωρημένης χώρας, όπως η Κολομβία.

Το ντοκιμαντέρ «Ιγκίτα» δεν είναι απλώς μία αυτοβιογραφία που έχει μεταφερθεί στην οθόνη. Είναι η ωμή απεικόνιση ενός κόσμου που συχνά, νομίζουμε πως υπάρχει ή υπήρχε μόνο στις ταινίες. Κι έρχονται κάποια περιστατικά σαν «χαστούκια», για να μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα. Για να καταλάβουμε πως ακόμα και η απαγωγή των γονέων του Λουίς Ντίας, ενός σταρ παγκόσμιου βεληνεκούς, που αγωνίζεται σε ένα κορυφαίο κλαμπ, όπως η Λίβερπουλ, είναι πιθανή!

Τα υπόλοιπα, «εντός», για όσους ακολουθήσουν.



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0