Box to Box

Νιούκαστλ: Μία «χρυσή» ευκαιρία για τίτλο, μία ακόμη μεγάλη πρόκληση και ένα παράδειγμα προς… αποφυγή!

Νιούκαστλ: Μία «χρυσή» ευκαιρία για τίτλο, μία ακόμη μεγάλη πρόκληση και ένα παράδειγμα προς… αποφυγή!

Δεν έχει σημασία σε τι κατάσταση είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Είναι η Γιουνάιτεντ. Είναι «πληγωμένη». Προέρχεται από μία κακή εμφάνιση και ήττα από τη Σίτι στο ντέρμπι, σε ματς στο «Ολντ Τράφορντ». Όλοι ανέμεναν αντίδραση. Και έρχεται η Νιούκαστλ για να αποδείξει πως αυτή τη στιγμή, είναι ανώτερή της. Η πρόκριση είναι μεγάλη και οι «καρακάξες» έχουν κάθε δικαίωμα να πιστεύουν πως ο πρώτος τίτλος μετά το 1969, πλησιάζει. Αρκεί να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα της Άρσεναλ, πριν από 45 χρόνια, στο Λιγκ Καπ

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Είναι τεράστια η πρόκριση της Νιούκαστλ επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα και προφανώς πρέπει να πιστωθεί στον Έντι Χάου και τους συνεργάτες του.

Πολλοί, παρακολουθώντας την φετινή Premier League και το πολύ κακό ξεκίνημα των «κόκκινων διαβόλων», θα θεωρήσουν πως στο «Ολντ Τράφορντ» συνέβη το αναμενόμενο. Μετέβη δηλαδή εκεί μία ανώτερη ομάδα, αυτή τη στιγμή από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ένα πιο «δεμένο» σύνολο, που βρίσκεται σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση, και πανηγύρισε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, πόσοι πραγματικά περίμεναν τη Νιούκαστλ, να πάει στο εν λόγω γήπεδο, τρεις ημέρες μετά τη νίκη με 3-0 της Μάντσεστερ Σίτι, σε ντέρμπι του Μάντσεστερ, και να πάρει μία τόσο άνετη πρόκριση; Ελάχιστοι! Διότι σε αυτές τις περιπτώσεις, η μεγάλη ομάδα συνηθίζει να βγάζει αντίδραση.

Δεν ήρθε όμως αυτή η στιγμή για την ομάδα του Έρικ Τεν Χαγκ, που για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα έχασε δύο διαδοχικά ματς στο «σπίτι» της με τρία γκολ διαφορά, τη στιγμή που στα πρώτα 11 παιχνίδια που έχει δώσει στο «Ολντ Τράφορντ», έχει μείνει πίσω στο σκορ σε μεγαλύτερο ποσοστό του 50% (έξι).

Από εκεί και πέρα, καλό θα ήταν να σταθούμε στο επίτευγμα της Νιούκαστλ. Προηγήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της με 3-0 σε αυτό το γήπεδο, ήταν σοβαρή και αποφασισμένη, πίστευε στις δυνατότητές της και κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο, από την αρχή, μέχρι και το φινάλε.

Ο Αλμιρόν άνοιξε το σκορ, ο Χολ σημείωσε το πρώτο του γκολ με τις «καρακάξες» και ο Τζο Γουίλοκ έβαλε έναν ιδανικό επίλογο, σε μία μεγαλειώδη διάκριση, αφήνοντας το κοινό της Νιούκαστλ εντυπωσιασμένο, από την εξαιρετική εμφάνιση της ομάδας του Έντι Χάου.

Οι «καρακάξες» έχουν καταφέρει κάτι μοναδικό στον 21ο αιώνα, στο Λιγκ Καπ: να αποκλείσουν τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ, στον ίδιο θεσμό, δίχως να δουν την εστία τους να παραβιάζεται.

Την προηγούμενη φορά που είχε συμβεί κάτι ανάλογο, η Νότιγχαμ Φόρεστ ήταν αυτή που είχε κατακτήσει το τρόπαιο, με την Άρσεναλ να «κυριαρχεί» στο Μάντσεστερ. Είχε κερδίσει με 3-2 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είχε επιβληθεί σε «διπλά» παιχνίδια της Σίτι και εν τέλει, αποκλείστηκε σε «διπλά» ματς επίσης, από τη Λίβερπουλ, χάνοντας με 2-1 στο «Άνφιλντ», τον Φεβρουάριο του 1978.

Έχει κάθε δικαίωμα όμως να πιστεύει η Νιούκαστλ πως δεν θα έχει την τύχη των «κανονιέρηδων». «Στρώνει» σιγά σιγά το πράγμα σε Premier League και Ευρώπη, μαθαίνει από τα αποτελέσματά της, δεν επηρεάστηκε από την ήττα με την Μπορούσια Ντόρτμουντ, καθώς η εμφάνισή της ήταν καλή και αισίως, πανηγύρισε ένα πολύ μεγάλο αποτέλεσμα, που της δίνει το περιθώριο να ονειρεύεται.

Πέρυσι, έφτασε κοντά στον πρώτο της τίτλο από το 1969, φέτος πήρε μία άτυπη ρεβάνς από τη Γιουνάιτεντ, «πετώντας» την εκτός διεκδίκησης του Λιγκ Καπ. Μπροστά της φυσικά έχει ακόμη μία μεγάλη πρόκληση, καθώς θα την υποδεχθεί η Τσέλσι στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

Αν ξεπεράσει και αυτό το εμπόδιο, σαφώς και έχει μεγάλες πιθανότητες κατάκτησης, με τη Λίβερπουλ, που πιθανότατα θα αποκλείσει τη Γουέστ Χαμ στο «Άνφιλντ», να είναι ο μοναδικός αντίπαλος που θα μπορούσε να την… τρομάξει. Ρεαλιστικά όμως, η Νιούκαστλ είναι και πάλι εδώ.

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0