Box to Box

Ποιος να πει κάτι στον Πογέτ, και αν ναι, τι;

Ποιος να πει κάτι στον Πογέτ, και αν ναι, τι;
Παρασκευή βράδυ, λίγο πριν τις 21:00, ο Πογέτ έχει ήδη αρχίσει να ακούει τα χίλια δυο. Πριν καν ξεκινήσει το ματς, τον περιμένουν στη γωνία. Σάββατο πρωί, «ξυπνάει» με εννέα νίκες στα πρώτα 12 επίσημα ματς του, στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας.
Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Ας πάμε με το χειρότερο σενάριο για το βράδυ της Δευτέρας (16/10, 21:45). Η Εθνική Ελλάδας χάνει και τίθεται εκτός EURO 2024, μέσω της φάσης των προκριματικών, κρατώντας το «μαξιλαράκι» του Nations League. Το έργο του Γκουστάβο Πογέτ στα προκριματικά κρίνεται αυτομάτως ως αποτυχημένο; Κι αν ναι, με τι κριτήρια; Αγωνιστικά;

Όσοι συντάσσονται με το «σιγά, έκανε δύο νίκες απέναντι στην Ιρλανδία, το Κόσοβο και τη Βόρεια Ιρλανδία», που... παίζει πολύ από το βράδυ της Παρασκευής (13/10), ας θυμηθούν πως όχι τέτοιες ομάδες, αλλά ακόμα και το Γιβραλτάρ, στην προ-Πογέτ εποχή, αποδεδειγμένα δεν λογιζόντουσαν ως σίγουρα «τρίποντα».

Αυτός το έκανε, μαζί με τους 31 διεθνείς, που συμπορεύεται έως τώρα.

Έχω τονίσει πως λατρεύω τον τρόπο παιχνιδιού του Δουβίκα, τη μαγεία και το αναπάντεχο του Γιάννη Κωνσταντέλια, και πως θα τους έβρισκα ρόλο στις κλήσεις της Εθνικής. Ο Πογέτ διαφωνεί. Είναι ξεκάθαρο, πλέον. Όσο αποδίδει η ομάδα και οι παίκτες που ο ίδιος έχει διαλέξει, όμως;
 
Στο άκουσμα της είδησης πως ο Γιάννης Κωνσταντέλιας έμεινε εκτός αποστολής, ξεθάφτηκαν τα «τσεκούρια του πολέμου». Στο άκουσμα της παρουσίας του Γιώργου Γιακουμάκη στην αρχική ενδεκάδα, το ίδιο. Στο άκουσμα της παρουσίας του Μάνταλου στα χαφ, ως 8-10, το ίδιο. Και στο τέλος της βραδιάς, ξαναθάφτηκαν, γιατί δεν γινόταν αλλιώς. Επειδή δεν υστέρησε κανείς.

Στην τελευταία κουβέντα για τις κλήσεις, είχα γράψει πως ο «ο Γιώργος Γιακουμάκης είναι ο μόνος που έχει τον όγκο και τη δύναμη, για να γίνει "αισθητός" απέναντι και σε θηριώδη στόπερ, όπως ο Φαν Ντάικ και αυτά της Ιρλανδίας, άρα είναι χρήσιμος». Τελικά με διέψευσε, όντας -ήδη- υπερπολύτιμος, στη μία από τις δύο «αποστολές»! Όχι απλά χρήσιμος!

«Άνοιξε» το σκορ με κεφαλιά σαν... σουτ, ενώ «έφτιαξε» το δεύτερο. Κι έτσι απλά κι όμορφα, ξεπερνώντας ή αντέχοντας τα πέντε λεπτά πίεσης στην αρχή του ματς, κι άλλα δέκα στο φινάλε, η Εθνική Ελλάδας πήρε τη νίκη μέσα στην Ιρλανδία με την «υπογραφή» της προσωπικής επιλογής του Πογέτ, κι είπε «ευχαριστώ πολύ», στο δώρο της Γαλλίας, που της έδωσε την ευκαιρία να «παίξει» τα ρέστα της τη Δευτέρα (16/10, 21:45) με την Ολλανδία.

Ποιος περίμενε, μετά την κλήρωση του ομίλου, πως με δύο αγωνιστικές να απομένουν, η Ελλάδα θα βρίσκεται ακόμα «μέσα» στο παιχνίδι; Πως οι μοναδικές απώλειες βαθμών που θα έχει, θα είναι μέσα στην έδρα της Γαλλίας και της Ολλανδίας, και μάλιστα, πως στην περίπτωση της πρώτης, θα έχει «λυγίσει» με τη... δεύτερη, από το σημείο του πέναλτι;

Τα ζητούμενα από τον Γκουστάβο Πογέτ, από την ημέρα ανάληψης της Εθνικής Ελλάδας, ήταν πολύ συγκεκριμένα: να της ξαναδώσει χαρακτήρα και να την φέρει σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.

Το πρώτο το πέτυχε, με τον δικό του τρόπο. Είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε μαζί του, το πέτυχε. Το δεύτερο θα έχει την ευκαιρία να το φέρει εις πέρας, είτε με υπέρβαση, είτε με έναν πιο βατό δρόμο.

Οι εννιά νίκες στα πρώτα 12 επίσημα ματς του, όμως, δείχνουν πως όχι μόνο έχουν μπει οι βάσεις, αλλά ήδη έχει χτιστεί κάτι πολύ καλό. Κάτι που φέρει και τη δική του «σφραγίδα». Και όσο ο δικός του «δρόμος» αποδίδει, ποιος μπορεί να του πει κάτι; Και αν τόσο το θέλει, τι να του πει;

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0