Box to Box

Πώς ο πανούργος Ινφαντίνο «κλείνει το μάτι» σε έξι χώρες για το Μουντιάλ 2030, ανοίγοντας δρόμο για τη Σαουδική Αραβία!

Πώς ο πανούργος Ινφαντίνο «κλείνει το μάτι» σε έξι χώρες για το Μουντιάλ 2030, ανοίγοντας δρόμο για τη Σαουδική Αραβία!
Μία συνδιοργάνωση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, που θα περιλαμβάνει έξι διαφορετικές χώρες σκέφτεται ο πρόεδρος της FIFA, ο Τζιάνι Ινφαντίνο, ο άνθρωπος που κυβερνά τον κόσμο στο ποδόσφαιρο και που ομολογώ, πως όσο περνάνε τα χρόνια, γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος! Τον Μπλάτερ θεωρούσαμε δολοπλόκο, αλλά ο Ινφαντίνο μας βγήκε προσπερνώντας από δεξιά. Ο δικηγόρος, που επί Πλατινί παρίστανε το χαμογελαστό παιδί σε όλους, αποδεικνύεται σηπία η μελανοφόρος! Κοινώς, μεγάλη σουπιά!
Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Μετά από εκείνο το απίστευτο παραλήρημα του στο Κατάρ, πριν μερικούς μήνες, λίγο πριν την έναρξη του Μουντιάλ του 2022, όπου αισθανόταν «λίγο απ’ όλα» αν θυμάστε το περιβόητο «I feel Qatari  i feel gay, disable like a woman too!», το Μουντιάλ 2030 ετοιμάζεται να ανατεθεί απο τον πιο λαϊκιστή πρόεδρο της FIFA στην ιστορία, όχι σε μία ή δύο, ή έστω τρεις χώρες, αλλά σε έξι!

Μάλιστα, εκπλήσσοντας τον πλανήτη, ο Ινφαντιίνο «κλείνει το μάτι», όπως πολύ εύστοχα έγραψε η ισπανική Marca, στην ιβηρική χερσόνησο, αλλά και στη Λατινική Αμερική!  Δηλαδή καταλήγει να φτιάξει μια πίτα κομμένη σε έξι κομμάτια, όπου τα δύο μεγαλύτερα θα δοθούν σε Ισπανία και Πορτογαλία, και από λίγο σε Μαρόκο (για να έχουμε ικανοποιημένους τους Αφρικανούς) και ένα ακόμα μικρότερο στους Λατινοαμερικανούς! Μέσα στα άλλα, υπό την πίεση χορηγών και κυβερνήσεων, αποφασίζει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να εξυπηρετήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης που έχει εκφράσει ως σύλλογος τη σκέψη ο τελικός να διεξαχθεί στο ολοκαίνουργιο Μπερναμπέου.

Θα μπορούσε, φυσικά, να γίνει στο Μοντεβιδέο, εκεί που άρχισαν όλα το 1930. Ή στη Βαρκελώνη, αφού η Μαδρίτη είχε τον τελικό το 1982, στην προηγούμενη περίπτωση που φιλοξενήθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ισπανία. Θα μπορούσε να γίνει και στην Πορτογαλία, στη Λισαβόνα στο Ντα Λουζ. Ωστόσο, η Μαδρίτη μοιάζει ως σχεδόν βέβαιη επιλογή για την MARCA και οι λόγοι είναι πολύ απλοί. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η ομάδα που η FIFA και ο Τζιάνι Ινφαντίνο προσωπικά θεωρούν ως επιτομή του τι σημαίνει συλλογικό ποδόσφαιρο και ουσιαστικά, με ένα νεύμα ευγνωμοσύνης, κάνει μια υπόκλιση προς την Μαδρίτη, ορίζοντας το Σαντιάγο Μπερναμπέου ως το στάδιο του τελικού του Μουντιάλ 2030.

Ένα είναι το μόνο πράγμα που η Marca θεωρεί πως έχει αποφασιστεί ήδη: η επιλογή του Εμίλιο Γκαρθία Σιλβέριο, ως σύνδεσμο ανάμεσα σε FIFA με την ισπανική κυβέρνηση και την Ισπανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, για την απόφαση των χώρων και των αγώνων, που θα διεξαχθούν στην Ισπανία, αφού εκεί θα παιχτούν τα πιο πολλά παιχνίδια!  

Για τη FIFA του Ινφαντίνο θα είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο του «κλείνω το  μάτι στην Ουρουγουάη, για την εκατονταετηρίδα της, κλείνω το μάτι στην Αργεντινή για τον Μέσι, που θα έχει ρολο ambassador, κλείνω το μάτι στο Μαρόκο, για να χτίσει γήπεδα, κλείνω το μάτι και στην Πορτογαλία, επειδή η ιβηρική υποψηφιότητα είχε μεγάλη επιρροή και υπάρχει ο Κριστιάνο Ρονάλντο ως πρεσβευτής, επίσης!

Το μεγαλύτερο κλείσιμο του ματιού είναι στην Ισπανία, που πριν λίγα έτη, είχε ως ηγέτη τον Άνχελ Μαρία Βιγιάρ, που ήταν αυτός που ουσιαστικά, έκανε τον Ινφαντίνο πρόεδρο της FIFA! Ο παλιός διεθνής ποδοσφαιριστής της Αθλέτικ Μπιλμπάο, που εξελίχθηκε σε ένα πάρα πολύ δυνατό παράγοντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε παγκόσμιο, ήταν αυτός που προέκρινε την λύση του Ινφαντίνο ως αντι-Πλατινί στην κόντρα UEFA με Μπλάτερ! Ο Ινφαντίνο, ο οποίος θεωρεί τον Βιγιαρ τον σπουδαιότερο παράγοντα, φίλο και μέντορα σε αρκετά ζητήματα, και τον θέλει δίπλα του! 
 
Για τους Ισπανούς, ο Βιγιάρ ήταν ηγέτης, αλλά και σκοτεινή φιγούρα μέσα από περίπλοκες διαδρομές, ανάμεσα σε διαφθορά και διαπλοκή, όπως αποκαλύφθηκε πριν μερικά έτη, όταν έχασε και την ευκαιρία να είναι αυτός και όχι ο Τσέφεριν, ο νέος πρόεδρος στην UEFA!

Βιγιάρ εχει κατηγορηθεί ανοιχτά για την υψηλή επιρροή που είχε στην επιτροπή διαιτητών της UEFA, επί σειρά ετών, και μια μικρή αναδρομή σ' αυτόν τον δαιμόνιο, ικανότατο και άριστο διπλωμάτη Ισπανό παράγοντα, μας δείχνει πως ήταν ο πρώτος αντιπρόεδρος στην UEFA από το 1992 έως το 2017, επί προεδρίας τριών διαφορετικών ηγετών: ΓιόχανσονΠλατινί και Τσέφεριν!

Αν μιλάμε, λοιπόν, για πείρα, ικανότητα και διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων, μιλάμε για τον Βάσκο παράγοντα, που διετέλεσε και προεδρεύων της UEFA, από το καλοκαίρι του 2015, έως τον Σεπτέμβριο του 2016, και είχε αρκετούς ρόλους στην UEFA και τη FIFA, ως αντιπρόεδρος των οργανισμών, αντίστοιχα το 1992 και το 2002. Ο Βιγιάρ μετά την απροκάλυπτη σφαγή Ισπανίας και Ιταλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA στην Κορέα το 2002, είδε τα δύο μεγάλα μεγέθη να ορθώνουν ανάστημα και να χρησιμοποιουν τα μεγάλα μέσα, και ενεργοποιήθηκε επίσης! .
 
Αυτό που έγινε τότε, ήταν μια καταιγίδα στα γραφεία UEFA και FIFA, αφού παραιτήθηκε από τη θέση του στην FIFA κάνοντας φασαρία και αμέσως διορίστηκε, μεταξύ άλλων, στην προεδρία της Επιτροπής Διαιτητών! Δεν είναι τυχαίο που η Ισπανία δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά διαιτητικό πρόβλημα σε υψηλό επίπεδο σε μεγάλες διοργανώσεις, για τουλάχιστον μία δεκαετία αργότερα! Ήταν και το διάστημα της απόλυτης ποδοσφαιρικής κυριαρχίας της, που συνδυάστηκε και με την προστασία στα υψηλά επίπεδα, λόγω της παρουσίας του Βιγιάρ.

Επίσης, εκείνη τη χρονιά τοποθετήθηκε και σε αυτή τη θέση στην UEFA! Επίσης, για μία δεκαπενταετία, έως που έφυγε το 2017, οι ισπανικές ομάδες δεν μπορεί να πει κανείς ότι είχαν εύνοια, αλλά δεν είχαν την παραμικρή μεγάλη αδικία!

Στο τελείωμα της παραγοντικής του παρουσίας, πριν την αποπομπή του, βοήθησε να βγει πρόεδρος ο Ινφαντίνο.
 
Ο Βιγιάρ ηγήθηκε της αποτυχημένης προσπάθειας για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ισπανίας και Πορτογαλίας το 2018, αλλά εκεί, όλοι ήξεραν πως ο Πούτιν το είχε εξασφαλίσει για τη Ρωσία!

Ο Ινφαντίνο εκπαιδεύτηκε στην Ιβηρική ως ηγέτης, αγαπά το ισπανικό ποδόσφαιρο και, ως εκ τούτου, η Ισπανία μπορεί να είναι ήσυχη με αυτόν στον θώκο της FIFA και θέλησε να εξυπηρετήσει, μαζί με τον Βιγιάρ, πέντε ακόμα έθνη, δείγμα του πόσο διπλωμάτης είναι! 
 
Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, πάντως, κανονικά θα έπρεπε να γίνει στη Λατινική Αμερική, για να γιορταστούν τα 100 χρόνια από την αρχή του θεσμού, αλλά φυσικά, έτσι ο Ινφαντίνο ανοίγει το δρόμο για τον μεγάλο επόμενο στόχο και πρότζεκτ: Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 το οποίο είναι ξεκάθαρο πως το έχει υποσχεθεί στη Σαουδική Αραβία!
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0