Box to Box

Η Ευρώπη καλεί τις ελληνικές ομάδες, αντέχουν, όμως, τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη;

Η Ευρώπη καλεί τις ελληνικές ομάδες, αντέχουν, όμως, τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη;

Η μεταγραφική ενίσχυση των European 4, ομάδων που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, του ελληνικού ποδοσφαίρου ολοκληρώθηκε. Το μαγείρεμα ολοκληρώθηκε. Η... γεύση που θα αφήσει στη διπλή επιβάρυνση που θα έχουν σε πρωτάθλημα και Γιουρόπα ή Κόνφερενς Λιγκ; Ελπίζουν να μην είναι πικρή...

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ μπαίνουν στα δύσκολα. Ματς κάθε τρεις με τέσσερις ημέρες. Σάββατο ή Κυριακή ή Δευτέρα και Πέμπτη Ευρώπη. Η φετινή πορεία τους θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το πόσο καλά κατάφεραν να διατηρήσουν το ρόστερ του περσινού πρωταθλήματος και πόσο άρτια θα συγχωνευτούν οι υπάρχοντες με τους νεοφερμένους ποδοσφαιριστές του καλοκαιριού ή της τελευταίας στιγμής (βλέπε ακόμα και όσους αφίχθησαν στα μέσα Σεπτεμβρίου). Βασικότερο συστατικό είναι η διαχείρηση του υλικού. Και εδώ μπαίνουν στο... κόλπο οι προπονητές.

Η νταμπλούχος ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα «κόλλησε» στην ισοπαλία με τον Πανσερραϊκό και τα... χρειάστηκε κόντρα στο Βόλο, ώστε να μαζέψει 4 βαθμούς από τα δύο πρώτα παιχνίδια. Κάθε βαθμός που χάνεται είναι πολύτιμος, εκτός αν όλοι οι «μεγάλοι» κάνουν γκέλες στην πορεία τους μέσα στη σεζόν. Τα ντέρμπι θα κρίνουν πολλά, κυρίως για την ψυχολογία τους. Μονάδες σημαντικές για τον Αργεντινό κόουτς κάνουν... νερά, με τον Αραούχο να λείπει από το ξεκίνημα της χρονιάς και να επανέρχεται, ενώ τώρα περιμένει πως και πως να προλάβουν το ντέρμπι οι Γκατσίνοβιτς και Λιβάι Γκαρσία. Η γραμμή κρούσης είναι το ζήτημα: θα μπει ο Πόνσε, θα προτιμηθεί ο Τσούμπερ; Η ουσία είναι ότι λύσεις υπάρχουν και πρέπει να προσμετρηθούν τα πάντα σε βάθος χρόνου και όχι σε ένα «απλό» παιχνίδι.

Το 2/2 του Παναθηναϊκού αφήνει μία θετική πρώτη εικόνα στους φίλους των «πρασίνων», ειδικά και με τα όσα παρουσίασε στα παιχνίδια με την Μπράγκα. Ο Γιοβάνοβιτς γνωρίζει κάθε σπιθαμή του ρόστερ του, προσπαθεί να κλείσει τα όποια κενά υπάρχουν και κυρίως να τα βελτιώσει. Να δοκιμάσει, να εξελιχθείν και εν τέλει να γίνει πιο απρόβλεπτος. Το στιλ του κάθε κόουτς βέβαια είναι αυτό που είναι, το τι πρεσβεύεις ελάχιστα μπορεί να διαφέρει από αγώνα σε αγώνα. Εντούτοις οι απαιτήσεις της κάθε αναμέτρησης θα είναι διαφορετική και αυτό θα χρειαστεί να το συνυπολογίσει ο Γιοβάνοβιτς στην πορεία του Παναθηναϊκού τους επόμενους μήνες. Το θέμα των κεντρικών αμυντικών δεν θα λυθεί τόσο εύκολα, με τον Γιέντβαϊ να αποτελεί ενδεχομένως μία αξιόπιστη λύση, χωρίς, ωστόσο, να ξεχνάμε (δεν μας αφήνει άλλωστε ο Κροάτης) ότι οι τραυματισμοί τον συντροφεύουν ανέκαθεν.

Ο Ολυμπιακός μάζεψε τα περισσότερα κομμάτια παζλ απ’ όλους τους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου. Το πάρε-δώσε ήταν έντονο, νέος προπονητής, νέος τεχνικός διευθυντής. Κι’ όμως, αν η αρχή είναι το ήμυσι του παντός, τότε κάτι καλό έχει πράξει ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ με το staff του. Οι τελευταίες προσθήκες των Σόλμπακεν και Ποντένσε προσφέρουν πολυτέλεια στις επιλογές του. Το μεσοεπιθετικό κομμάτι τείνει να είναι η αφρόκρεμα του ρόστερ της. Ο Ελ Κααμπί έπιασε με την... πρώτη και οι «ερυθρόλευκοι» αφήνουν το 10-0 του πρωταθλήματος να μιλήσει από μόνο του. Πρόσωπα που κέρδισαν πόντους, βλέπε Ρέτσος, αποτελούν κι’ άλλα συν για τους Πειραιώτες. Δείχνει να διαθέτει το καλύτερο ρόστερ του Big5. Αρκεί να βρει λύση στο... σταυρόλεξο άμεσα ο Μαρτίνεθ.

Ο ΠΑΟΚ έχει Ραζβάν Λουτσέσκου και αυτό ενίοτε αρκεί για να νιώθει κανείς ήρεμος. Το έως τώρα ξεκίνημα αποτελεί απόδειξη σταθερότητας και ομοιογένειας για ένα σύνολο που διατηρεί τον ξεκάθαρο στόχο, διότι ακριβώς αυτόν παίρνει από τον προπονητή του. Οι όποιες αδυναμίες με Κηφισιά και ΟΦΗ του δείχνουν το... δρόμο για τις διορθώσεις που απαιτούνται ενόψει της συνέχειας. Κι’ όταν οι τελευταίες προσθήκες ακούν στα ονόματα των Ντεσπόντοφ, Μεϊτέ και Μάρκος Αντόνιο, αν μη τι άλλο γελούν και τα μουστάκια του Ρουμάνου κόουτς. Η επιβάρυνση θα είναι μεγάλη. Ίσως, σε κομβικά πρόσωπα, είναι το πιο ευάλωτο ρόστερ, αν τυχόν λείψει ένα από τα αστέρια της, πάντα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Η πρώτη δοκιμασία είναι προ των πυλών. Ματς Σαββατοκύριακο, Πέμπτη και ξανά Κυριακή ή Δευτέρα. Ντέρμπι όπου η αγωνία θα είναι στο 100%, ματς με «μικρούς» που κρύβουν παγίδες και δυνατά παιχνίδια στην Ευρώπη. «Καυτό» φθιονόπωρο περιμένει τους Ευρωπαίους. Θωρακίστηκαν, ναι. Το πόσο καλά θα μας το δείξει το γήπεδο...

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0