Box to Box

Στέβαν Γιόβετιτς: Στη... σκιά του Ποντένσε, ίσως και πιο χρήσιμος για τον Ολυμπιακό

Στέβαν Γιόβετιτς: Στη... σκιά του Ποντένσε, ίσως και πιο χρήσιμος για τον Ολυμπιακό

Ακολούθησε η ηχηρή επιστροφή του Ντάνιελ Ποντένσε και ίσως πέρασε στο ντούκου. Ήταν καιρό στο στόχαστρο του Ολυμπιακού, ειδικά από τη στιγμή που δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες για άλλους φορ. Η εμπειρία και η κλάση του Στέβαν Γιόβετιτς είναι δεδομένη. Η βοήθεια που θα προσφέρει στους Πειραιώτες επίσης...

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Πήρε πέρσι από το χεράκι τη Χέρτα Βερολίνου, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να την κρατήσει στην κατηγορία. Το ακυβέρνητο καράβι της πρωτευουσιάνας βρήκε σε βράχια, με τον Μαυροβούνιο ηγέτη να αδυνατεί να του δώσει πλώρη σωτηρίας. Αδιανόητο εγχείρημα, δεν γινόταν να επιτευχθεί από έναν ποδοσφαιριστή. Ο (σχεδόν) 34χρονος άσος δοκίμασε την τύχη του σε ένα ακόμα μεγάλο πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Το είχε μάλλον στην bucket list του είπε να το τολμήσει. Η επιλογή της Χέρτα ήταν από το κάτω συρτάρι. Διότι η εμπειρία του και μόνο αδυνατούσε να καλύψει τα κενά των Βερολινέζων.

Ο Στέβαν Γιόβετιτς κανονικά είναι προορισμένος για μεγάλα πράγματα και όχι να ταλαιπωρείται με ομάδες τύπου Χέρτα. Η διαφορά ακόμα και σε ένα υποτιθέμενο ικανό ρόστερ (ασχέτως της κατάληξης του υποβιβασμού) ήταν αισθητή, όποτε εκείνος βρισκόταν στο χορτάρι, μιας και οι τραυματισμοί και τα... πονάκια ήταν εκ νέου αρκετά. Οι τελικές προσπάθειες αυξάνονταν ραγδαία και ο Γιόβετιτς προσαθούσε με κάθε τρόπο να βρει δίχτυα για την ομάδα του (xGoals 1.97 πέρσι, από 5.07 τη σεζόν 2021-22). Το κατάφερε 4 φορές εν τέλει, με δύο ασίστ στα υπέρ του. Τα 3 από τα 4 γκολ σημειώθηκαν από το Μάρτιο και μετέπειτα, οπότε και είχαμε φτάσει στο κρίσιμο σημείο της αγωνιστικής περιόδου. Ούτε αυτά στάθηκαν ικανά να σώσουν ένα... ασυμμάζευτο σύνολο.

Η δική του παρουσία στο χορτάρι έκανε τη διαφορά. Είτε ως φορ κορυφής (εκεί φάνηκε πιο αποτελεσματικός για τη Χέρτα), είτε ως περιφερειακός. Το βαρύ κλασικό φορ δεν είναι, το γνωρίζουμε αυτό. Είναι ευέλικτος, έχει κράτημα μπάλας όποτε είναι απαραίτητο, είναι δημιουργικός, προσφέρει ταχύτητα στο παιχνίδι της ομάδας του. Περισσότερο επικρατεί η διάθεση να... τσουλήσει η μπάλα σε συνεργασία με τους συμπαίκτες του και να φτάσει άμεσα στο ζητούμενο, ήτοι στη φάση ή στην ιδανικότερη των περιπτώσεων, το γκολ. Η σταδιοδρομία του δείχνει περίτρανα ότι το γκολ είναι και η δική του πεμπτουσία, όχι μόνο του αθλήματος γενικότερα.

Μπορεί στο μυαλό του Μαρτίνεθ ο Γιόβετιτς να μην προορίζεται για βασικός (μπορεί και ναι), εντούτοις η αρχή της σεζόν δείχνει ότι θα αποφέρει μία σκληρή μάχη για τις θέσεις της 11άδας. Οι Ελ Κααμπί και Ελ Αραμπί θεωρούνται οι επιθετικοί νούμερο 1 και 2. Όποτε κάποιος από τους δύο αντιμετωπίσει πρόβλημα, ο Μαυροβούνιος θα είναι έτοιμος. Η θέση πίσω από τον φορ ίσως καπαρωθεί από τον ίδιο. Ιδανική θέση αυτή τη στιγμή για τον Γιόβετιτς. Δεν είναι και φειδωλός στο να βοηθήσει αμυντικά, αλλά στα 33 του χρόνια ίσως και μη θεμιτό σενάριο, ώστε να διατηρήσει δυνάμεις και να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις, την κατάλληλη στιγμή.

Για το βάθος του ρόστερ του, η επιλογή του Ολυμπιακού είναι άριστη. Στα ευρωπαϊκά ματς θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο, με την εμπειρία και τις παραστάσεις του. «Ερυθρόλευκοι» και Γιόβετιτς γνωρίζουν ότι δεν ήταν να προχωρήσουν σε γάμο εξ’ αρχής. Οι Πειραιώτες φλέρταραν άλλες περιπτώσεις. Εντούτοις τα χέρια δόθηκαν. Και πιστεύω ότι νικητές θα βγουν αμφότερες οι πλευρές.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0