Box to Box

Η Σίτι δείχνει πως θα φτάσει πάλι στους 90, άρα Άρσεναλ και Λίβερπουλ έχουν να ανέβουν βουνό!

Η Σίτι δείχνει πως θα φτάσει πάλι στους 90, άρα Άρσεναλ και Λίβερπουλ έχουν να ανέβουν βουνό!

Οι τέσσερις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος συμπληρώθηκαν. Η πρώτη διακοπή της Premier League είναι γεγονός. Πόσα αλήθεια περιμέναμε να δούμε από όσα έχουν λάβει χώρα στα 360 αγωνιστικά λεπτά της κάθε ομάδας στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου; Νομίζω πως δεν έχουμε πέσει πάρα πολύ έξω. Η Μάντσεστερ Σίτι κυριαρχεί, η Άρσεναλ και η Λίβερπουλ είναι οι μόνες που μπορούν να ακολουθήσουν για ένα διάστημα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν μπορεί να διεκδικήσει και η Νιούκαστλ με τρεις ήττες ήδη, δεν θα φτάσει τη περσινή βαθμολογική συγκομιδή της.

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Φτάσαμε στην πρώτη διακοπή της Premier League, με φόντο τις εθνικές ομάδες.  Πολλοί παίκτες θα αναχωρήσουν για τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις με τις χώρες τους, οι προπονητές θα έχουν στη διάθεσή τους τους υπολοίπους και από εκεί και πέρα, άπαντες θα μπορούν να δουλέψουν, ώστε να παρουσιαστούν βελτιωμένοι στη συνέχεια.

Τι έχουμε δει όμως σε αυτά τα πρώτα 360 αγωνιστικά λεπτά της Premier League για την κάθε ομάδα; Αρχικά, μία Μάντσεστερ Σίτι που δικαιώνει πλήρως τον ρόλο του φαβορί. Με ή χωρίς τον Κέβιν Ντε Μπρόινε στη σύνθεσή της, είναι η μοναδική που μετρά τέσσερις νίκες σε τέσσερα ματς και δικαίως προπορεύεται στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος.

Είναι πρώτη, έχει δυσκολευτεί μόνο απέναντι στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, αλλά εκείνο το ματς του «Μπράμαλ Λέιν» αναδεικνύει και τη διαφορά της με τους άλλους διεκδικητές. Δέχεται γκολ πέντε λεπτά πριν το φινάλε, αλλά ένα λεπτό πριν την συμπλήρωση των 90, ο απαραίτητος Ρόδρι την έχει «λυτρώσει». Θα μπορούσε να χάσει βαθμούς εκείνη τη μέρα, αλλά δεν συνέβη. Για αυτό και θα είναι ξανά από 88 βαθμούς και πάνω, και ο μοναδικός τρόπος να χάσει το πρωτάθλημα, είναι κάποιος να πάει πάνω από τους 90. Και αυτό πάλι μπορεί να μην αρκεί!

Ποιες είναι οι δύο ομάδες που μπορούν να διεκδικήσουν τις πιθανότητές τους; H Άρσεναλ και η Λίβερπουλ. Η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα αισίως πραγματοποίησε το καλύτερό της παιχνίδι κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ήταν κυρίαρχη, ήταν ανώτερη, έβγαλε αντίδραση μετά τους δύο χαμένους βαθμούς κόντρα στη Φούλαμ και κέρδισε το πρώτο της ντέρμπι εντός έδρας, στο Βόρειο Λονδίνο.

Ο Ντέκλαν Ράις βίωσε μία μαγική στιγμή και ο Ισπανός προπονητής αντιλήφθηκε πόσο κομβικός είναι ο Γκάμπριελ Μανγκαλάες στην ενδεκάδα, τη στιγμή που ο Κάι Χάβερτς δείχνει πως ακόμη δεν έχει προσαρμοστεί στον νέο του ρόλο.

Η Άρσεναλ θα είναι σταθερή αλλά και η Λίβερπουλ είναι ήδη τρομερά βελτιωμένη. Αναβάθμισε και αντικατέστησε ολόκληρο τον περσινό της άξονα, ο Σόμποσλαϊ και ο ΜακΆλιστερ την έχουν ανεβάσει επίπεδο, ο Έντο θα βοηθήσει και ο Ράιαν Γκράβενμπερχ θα ενσωματωθεί σε μία ομάδα που δεν έχει καμία σχέση με την περσινή.

Ο Γιούργκεν Κλοπ θα τον εντάξει ομαλά στο ρόστερ και δίχως την πίεση που βίωνε πριν από μερικούς μήνες, και το μόνο αγωνιστικό ζήτημα των «κόκκινων» εντοπίζεται στην άμυνά τους. Χρειάζονται ενίσχυση, αλλά ας μην ξεχνάμε πως το μεγαλύτερο αήττητο σερί αυτή τη στιγμή στην Premier League, το «τρέχουν» αυτοί, με 15 ματς δίχως ήττα. Μεγάλο ατού της Λίβερπουλ ότι μπορεί να σκοράρει με πάρα πολλούς παίκτες και τώρα προσθέτει και τους μέσους στην εξίσωση, κάτι που το είχε χάσει μετά την αποχώρηση του Βαϊνάλντουμ.

Από εκεί και πέρα, θεωρώ πως θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός για τη μία θέση που εκκρεμεί στην τετράδα αλλά και για την 5η της κατάταξης, που εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, θα οδηγήσει επίσης στο Champions League.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αυτή τη στιγμή έχει σοβαρά αγωνιστικά προβλήματα, τα οποία θα βελτιωθούν με την ένταξη των Άμραμπατ και Χόιλουντ, όπως και του Ρεγκιλόν, αλλά και ο Έρικ Τεν Χαγκ έχει πάψει πλέον να βρίσκεται στο «απυρόβλητο».

Χάνει και υπάρχει γκρίνια, δεν διαχειρίζεται σωστά ένα ματς και κατακρίνεται. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν έχουν επικρατήσει ούτε σε ένα από τα οκτώ τελευταία ματς τους εκτός έδρας με αντιπάλους από το Big 6, με απολογισμό επτά ήττες και το περσινό 2-2 με την Τότεναμ. Ωστόσο θεωρώ ότι περισσότερα θετικά πράγματα μπορεί να κρατήσει κάποιος από την ήττα τους στο βόρειο Λονδίνο από την Άρσεναλ από ότι στα δύο ματς που νίκησαν στο «Ολντ Τράφορντ» μέχρι τώρα φέτος!

Θεωρώ πολύ δύσκολο να πάνε πάνω από τους 75 πόντους που πήραν πέρσι αλλά ακόμα και αν φτάσουν 78 αρκεί μόνο για τετράδα! Πολύ δύσκολα τα πράγματα  για τη Νιούκαστλ του Έντι Χάου. Δεν είναι το ίδιο σταθερή με πέρυσι, έχει να διαχειριστεί δύο διοργανώσεις, αντιμετωπίζει προβλήματα, τα οποία ανέδειξε πλήρως  σε 90 λεπτά η Μπράιτον του Ντε Τζέρμπι! Θα ξαφνιαστώ αν ακουμπήσει και τους 70 βαθμούς να πω την αλήθεια φέτος η Νιούκαστλ, τους οποίους ξεπέρασε οριακά πέρσι.

Η Τότεναμ αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη ως στιγμής, αλλά ας μην ξεχνάμε πως και πέρυσι αήττητη ήταν στις έξι πρώτες αγωνιστικές.

Κάνει δουλειά ο Άγγελος Ποστέκογλου πάντως και βελτιώνει τους Λονδρέζους, δημιουργώντας ένα σύνολο που δεν στηρίζεται μόνο σε έναν, όπως συνέβαινε τόσα χρόνια με τον Χάρι Κέιν. Έχει ξεχωρίσει ως στιγμής ο Τζέιμς Μάντισον, εκπληκτικά μεστός ο Ίβες Μπισούμα υπό τις οδηγίες του νέου του προπονητή, στα θετικά πως «ξεμπλόκαρε» και ο Χέουνγκ Μιν Σον, με το πρώτο του χατ-τρικ ως αρχηγός της Τότεναμ, έπειτα από την αποχώρηση του Χάρι Κέιν.

Φυσικά, στο κάδρο υπάρχει και η Τσέλσι, με τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο πάντως να έχει δουλειά ακόμη. Αρνητική η 4η αγωνιστική για τους «μπλε», που συνεχίζουν να έχουν πολλούς παίκτες στη σύνθεσή τους και πρώτη ήττα στο «σπίτι» τους από τη Νότιγχαμ Φόρεστ, μετά το 1995! Αυτό το πλάνο με πάρα πολλούς νέους παίκτες ειδικά κάτω των 25 ετών μπορεί μελλοντικά να λειτουργήσει πάρα πολύ θετικά για την Τσέλσι ωστόσο σε άμεσο αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ δυσοίωνα τα πράγματα! Από τους ελάχιστους βαθμούς που μάζεψε πέρσι, 44 συνολικά, σίγουρα θα πάρει παραπάνω, αλλά πόσους; Πιστεύω δεν θα είναι πάνω από τους 65 με 67, ακόμα κι αν κάνει πάρα πολύ καλή χρονιά, που σημαίνει ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπει στην πεντάδα

Από εκεί και πέρα, θα ήταν άδικο να μην βάλουμε στην κουβέντα και την Μπράιτον, η οποία θεωρώ πως θα παλέψει και τις θέσεις που οδηγούν ξανά στην Ευρώπη, αλλά έχει και όλες τις δυνατότητες για μία μακροσκελή πορεία στο Europa League. Έχει ποιότητα, διαθέτει εξαιρετικά άκρα, με τον Μαρτς και τον Μιτόμα, είναι δομημένη εξαιρετικά από τον Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι και μεταφέρει το παιχνίδι από τη μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη, με υπέροχη άνεση, που μόνο η Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να συγκριθεί μαζί της.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες; Η Άστον Βίλα έχει σκαμπανεβάσματα. Είναι προφανές και μεγαλύτερη απόδειξη από τις κακές της εμφανίσεις εκτός έδρας, δεν υφίσταται. Ήττα στην πρεμιέρα, με 5-1 από τη Νιούκαστλ, και νέο αρνητικό αποτέλεσμα στο «Άνφιλντ» από τη Λίβερπουλ, με το τελικό 3-0 να προκύπτει όσο εύκολα αναδεικνύει το τελικό αποτέλεσμα.

Και φτάνουμε στη Γουέστ Χαμ, την οποία φυσικά και θα πρέπει να επαινέσει κανείς, με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πώληση του Ντέκλαν Ράις. Εισέπραξε 115 εκατομμύρια, αγόρασε τον Γουόρντ Πράους, τον Άλβαρες, τον Ντίνο Μαυροπάνο και τον Κούντους και επί της ουσίας, έβαλε από την… τσέπη της, κοντά στα 10 εκατομμύρια.

Εξαιρετική διαχείριση, θετικά αποτελέσματα, σπουδαίο «διπλό» επί της Μπράιτον, μεγάλη νίκη επί της Τσέλσι, τη στιγμή που ανέδειξε τη διαφορά που τη χαρακτηρίζει με τη Λούτον και έφυγε με τους τρεις βαθμούς και από την πρώτη της εξόρμηση απέναντι στη «νεοφώτιστη». Προβλέπεται θετική η σεζόν και για τα «σφυριά», που επίσης πάντως θα έχουν και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, μετά την κατάκτηση του Europa Conference League.

Τέλος, οφείλουμε να παραδεχθούμε πως στη «μάχη» του υποβιβασμού, ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η Νότιγχαμ Φόρεστ. Πήρε το ματς με τη Σέφιλντ Γιουναιτεντ στην έδρα της, ήταν ανταγωνιστική στο «Έμιρεϊτς», κυνήγησε το πρώτο της «διπλό» στο «Ολντ Τράφορντ» από το 1994 και πανηγύρισε επί της Τσέλσι μετά από 28 χρόνια. Εξαιρετικές μεταγραφικές κινήσεις, θα έχει φυσικά ως βασικό κάτω από τα δοκάρια της τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο.

Από εκεί και πέρα, δεν βλέπω τρόπο πώς η Λούτον μπορεί να αποφύγει τον υποβιβασμό, όπως και η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, δυο πολύ μέτριες ομάδες, χωρίς βάθος στον πάγκο! Το ότι υπάρχουν δύο σχεδόν έτοιμες ομάδες να επιστρέψουν στην Championship, κάπως κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή της Έβερτον. Κακή εικόνα, πολύ άγχος και πάλι καλά που ο Τζόρνταν Πίκφορντ προέβη σε μία απίθανη απόκρουση στο φινάλε, για να εξασφαλίσει τον πρώτο της φετινό βαθμό στην Premier League. Θα χρειαστεί να δουλέψει πολύ για να αποφύγει τον υποβιβασμό, που θα είναι ο πρώτος της εδώ και 70 χρόνια.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0