Box to Box

Φράιμπουργκ: Μη βιάζεστε να την ξεγράψετε...

Φράιμπουργκ: Μη βιάζεστε να την ξεγράψετε...

Ομάδα που διατήρησε στον πάγκο της τον προπονητή Κρίστιαν Στράιχ για 13η χρονιά δεν μπορεί παρά να έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο. Η ήττα στη Στουτγκάρδη (0-5) για την 3η αγωνιστική της Bundesliga, φυσικά δεν το αλλάζει αυτό. Έδειξε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και τέτοιες ημέρες για το σύνολο από το Μπράισγκαου. Η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα Λιγκ μπαίνει στο μικροσκόπιο...

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Οι περισσότεροι φίλαθλοι στην Ελλάδα παρακολούθησαν τη Φράιμπουργκ μόλις βγήκε το καρτελάκι της από την κληρωτίδα, για να μπει στον όμιλο του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα Λιγκ. Για δεύτερη σερί χρονιά αντιμέτωπα τα δύο κλαμπ. Το πρώτο που αντίκρισαν από την ομάδα του Κρίστιαν Στράιχ ήταν το... σκορποχώρι στη Στουτγκάρδη, με το τελικό 5-0 να δίνει θάρρος στους οπαδούς των «ερυθρολεύκων». Η δική μου προτροπή, μη βιάζεστε να ξεγράψετε τη Φράιμπουργκ.

Διαπιστώσαμε και πέρσι ότι η πορεία της μόνο τυχαία δεν είναι. Πρόκειται για ομάδα νοικοκυρεμένη, που προχώρησε στο Γιουρόπα Λιγκ με άνεση. Την κόντραρε ο Ολυμπιακός στο ματς της Γερμανίας, μιας και εκείνη ήδη είχε προκριθεί. Η πορεία της έλαβε τέλος στο εμπόδιο της Γιουβέντους. Στην Bundesliga τερμάτισε στην 5η θέση. Αξιέπαινη προσπάθεια, με ισχνά οικονομικά μέσα, αλλά εσχάτως πολύ βελτιωμένη στον τομέα του selling club. Αυτό διότι βγάζει φυντάνια από τις Ακαδημίες της και ξέρει πλέον να πουλά. Μπήκε στο μάτι των... μεγάλων της Γερμανίας και της Ευρώπης. Ο Στράιχ γνωρίζει τι πρέπει να τους δώσει, γνωρίζει να διαχειρίζεται ένα μέτριο ρόστερ και να το μετατρέπει σε καλοδουλεμένη μηχανή. Αυτά είναι τα περσινά.

Φέτος, μία από τα ίδια. Εισέπραξε 42 εκατ. ευρώ από πωλήσεις (Σάντε, Φλέκεν, Γιέονγκ), αγόρασε έναντι 7,5 εκατ. ευρώ (Αντάμου, Μίλερ). Ο κορμός παρέμεινε ίδιος. Αν βάλεις τις περσινές 11άδες του Ολυμπιακού με αυτές των τριών πρώτων αγωνιστικών, δεν θα διαπιστώσεις καμία διαφορά. Μοναδική, αλλά σημαντική, η αποχώρηση του βασικού γκολκίπερ Φλέκεν, με τον γηγενή Ατουμπόλου (21 ετών) να παίρνει το χρίσμα. Διεθνής με την U21 της Γερμανίας ο Νιγηριανός, έχει καλές βάσεις, αποτελεί, όμως, ρίσκο για την ομάδα. Το οποίο ευχαρίστως το παίρνει, μιας και αυτή είναι η Φράιμπουργκ άλλωστε.

Στην τρέχουσα κούρσα του πρωταθλήματος ξεκίνησε με «διπλό» στο Σίνσχαϊμ (2-1 τη Χόφενχαϊμ) και εντός έδρας νίκη στο 96’ με τη Βέρντερ (σκόρερ ο Φίλιπ, που επέστρεψε ως δανεικός σε ομάδα που τη γνωρίζει και τον ξέρουν επίσης). Στην 3η αγωνιστική η 5άρα από τη Στουτγκάρδη μπορεί και να ήταν το χειρότερο ματς ever με τον Στράιχ στον πάγκο. «Στο 3ο γκολ απλά κοιτούσαμε. Ήταν το αποκορύφωμα της έλλειψης επικοινωνίας. Από το δικό τους άουτ με τον τερματοφύλακα, μέχρι το γκολ, υπήρχαν 10 αντίπαλοι παίκτες και εμείς πουθενά. Θέλω να πάμε σπίτι μας και να χωθούμε σε μία τρύπα», τα λόγια του κόουτς. Συμβαίνουν αυτά. υπάρχουν και αυτές οι ημέρες. Αλίμονο αν στον Ολυμπιακό θεωρήσουν ότι αυτή είναι η φετινή Φράιμπουργκ. Διότι αυτό δεν ισχύει.

Μέτρησε δύο καλές στιγμές στο 5λεπτο με τη Στουτγκάρδη. Τα γκολ από τον αντίπαλο ήρθαν απανωτά, χάθηκε εντελώς ο ρυθμός. Όπως λένε, καλύτερα να χάσεις ένα ματς με 5-0, παρά πέντε παιχνίδια με σκορ 1-0. Δίκιο έχουν οι φιλόσοφοι του ποδοσφαίρου. Κοινό σημείο της Φράιμπουργκ στη φετινή πορεία της: οι πολλές ευκαιρίες που δημιουργεί, εξ’ ου και η προηγούμενη αναφορά μας στην ομοιογένεια. Μεγάλο όπλο. Οι Γκρίφο, Χέλερ, Γκρέγκοριτς, Σάλαϊ, Ντοάν είναι υπεύθυνοι για το γκολ (Αντάμου και Κιέρε λείπουν ακόμα), αλλά δεν ευστοχούν με άνεση, τουλάχιστον στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου. Αναφέρουμε τα xGoals στα τρία ματς πρωταθλήματος: 2,50 με τη Χόφενχαϊμ (νίκη 2-1), 2,62 με τη Βέρντερ (νίκη 1-0), 1,14 με τη Στουτγκάρδη (ήττα 0-5).

Έτερο κοινό σημείο: ξεκινά δυναμικά τα ματς, αλλά δεν σκοράρει. Συνέβη σε όλα τα φετινά παιχνίδια. Το «πλήρωσε» μόνο με τη Στουτγκάρδη. Οι κακές γλώσσες λένε ότι έπρεπε να ενισχυθεί περισσότερο. Η άμυνα, πέραν του Ατουμπόλου, είναι ίδια. Δεξιά Σιλντιγιά ή Κίμπλερ, κέντρο Ματίας Γκίντερ και Λίνχαρτ, αριστερά ο Κρίστιαν Γκίντερ (ήταν τραυματίας, έπαιξε ο Κίμπλερ από εκεί). Μεσαία γραμμή Έγκεσταϊν και Χέφλερ. Μεσοεπιθετικά τους αναφέραμε πιο πάνω.

Αυτοί είναι. Ίδια ομάδα. Δεν γίνεται να ξέχασε την μπάλα. Κι’ αν κάποιος σίγουρα ξέρει πώς να πάρει αυτό το σύνολο τη... στροφή μετά από 5άρα στη Στουτγκάρδη, αυτός είναι ο Κρίστιαν Στράιχ. Οι αποδείξεις θα έρθουν άμεσα. Μετά τη διακοπή των Εθνικών ομάδων την περιμένει η Ντόρτμουντ. Εκεί όπου, λογικά, θα δούμε ξανά το πραγματικό πρόσωπο της Φράιμπουργκ. Και μετά έρχεται στο Φάληρο...

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0