Box to Box

Μια βραδιά γεμάτη χαμόγελα για το ελληνικό ποδόσφαιρο που πρέπει να μας γίνει και πάλι συνήθεια!

Μια βραδιά γεμάτη χαμόγελα για το ελληνικό ποδόσφαιρο που πρέπει να μας γίνει και πάλι συνήθεια!

Μια τέτοια βράδια το ελληνικό ποδόσφαιρο την είχε ανάγκη. Μία πρόκριση του Παναθηναϊκού απέναντι σε μία ομάδα από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα που ήρθε στη διαδικασία των πέναλτι, που γενικά είναι πονεμένη ιστορία, και μια νίκη μισή πρόκριση για την ΑΕΚ  σε έντονο κλίμα συναισθηματικής φόρτισης μέσα στο Ζάγκρεμπ με ανατροπή. Με Έλληνες παίκτες (κάτι που το είχαμε ξεχάσει) να είναι καθοριστικοί για τις ομάδες μας.

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Μετά τα όσα προηγήθηκαν, τα γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια, την επιδρομή των Κροατών χούλιγκανς και τη δολοφονία του Μιχάλη, δεν ήξερες τι θα δεις στο Ζάγκρεμπ. Η ΑΕΚ, που δεν είχε παίξει παιχνίδι από τις 30 Ιουλίου, ήταν μουδιασμένη, είχε έναν κακο διαιτητή απέναντί της, βρέθηκε πίσω στο σκορ από ένα ανύπαρκτο φάουλ, και ταυτόχρονα στην εξέδρα το ρεσιτάλ αλητείας από τους Κροάτες συνεχιζόταν! Απλώνοντας εκείνο το πανό, αναφερόμενο στις κενές θέσεις για τους «εγκληματίες» που είναι προφυλακισμένοι συνεχιζόταν. Τα ψυχικά αποθέματα που είχε η «Ένωση» και η σωστή διαχείριση του ματς από τον Αλμέιδα, έγειραν στην επιφάνεια  την σαφέστατα καλύτερη ομάδα στο ματς. Αυτή ήταν η ΑΕΚ που με σενάριο βγαλμένο από ταινία με ένα γκολ από ένα παιδί που είναι «σαρξ εκ της σαρκός της τον (ταλαιπωρημένο τα τελευταία χρονιά αλλά σπουδαίο) Κώστα Γαλανοπουλο νίκησε 2-1. Κι αν δεν είχε τον Λιβάκοβιτς κάτω από τα δοκάρια της η Ντιναμο το σκορ θα είχε φτάσει στις καθυστερήσεις εύκολα στο 4-1 υπέρ της.

Τώρα, η «Ένωση» πρέπει με καθαρό μυαλό να αντιμετωπίσει το ματς του Σαββάτου, έχοντας υπόψη της ότι έχει ένα αβαντάζ, αλλά να μην σταθεί σε αυτό, και το κυριότερο απ’ όλα πρέπει ο κόσμος να είναι απόλυτα ψύχραιμος στην εξέδρα. Πρώτα πρέπει να ολοκληρώσει αυτή την πρόκριση και να περάσει στα πλέι οφ και μετά να σκεφτεί τα παιχνίδια με την Αντβέρπ. Με το πρώτο να είναι αμέσως μετά, την Τρίτη, και  η αλήθεια είναι θα έπρεπε να έχει αλλάξει από την UEFA, τουλάχιστον για Τετάρτη, ανεξάρτητα του  ποια ομάδα θα περνούσε από το ζευγάρι της ΑΕΚ με την Ντιναμό.

Ο ΠΑΟ έκανε τη μεγαλύτερη βραδιά του στην Ευρώπη από εκείνες τις δυο νίκες με τη Ρόμα το 2010. Έχοντας για αντίπαλο μια ομάδα από τη Γαλλία, με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ, που δεν  έχει αποκλειστεί ποτέ σε καλοκαιρινά προκριματικά και κάνοντας ένα κάκιστο πρώτο ημίχρονο έμεινε ζωντανός στο παιχνίδι της πρόκρισης με το  πέναλτι στις καθυστερήσεις. Ήταν και τυχερός επίσης, που είχε έναν πολύ καλό διαιτητή, τον Όλιβερ, που είναι ο μόνος άξιος Άγγλος ρέφερι.

Δεν έπαιξε έδρα  και δεν μέτρησε το γκολ στην παράταση, αλλά την τύχη σου την κυνηγάς και εσύ. Η εικόνα του δεύτερου ημιχρόνου και η γενικότερη βελτίωση οφείλεται στις αλλαγές του Γιοβάνοβιτς αλλά κυρίως και στα ψυχικά αποθέματα των ποδοσφαιριστών του. Σε μία βραδιά που ο Παναθηναϊκός είχε κορυφαίο τον Μπρινιόλι, ξεχώρισαν πολλοί που τους περιμένεις, αλλά εγώ στέκομαι στην πολύ ώριμη παρουσία του Βαγιαννίδη που σύντομα θα απασχολήσει και τον Πογιέτ για την Εθνική ομάδα! Φυσικά όμως ο Παναθηναϊκός χρωστάει πολλά στον Φώτη Ιωαννίδη που με πραγματικά κρύο αίμα σε ένα από τα πιο κρίσιμα πέναλτι της ιστορίας του συλλόγου α, έστειλε το ματς στην παράταση!

Όταν το παιχνίδι πήγε στα πέναλτι, ένιωθες πως ο Παναθηναϊκός ψυχολογικά και νοητικά ήταν έτοιμος. Μπορεί να υπήρχε κούραση στα πόδια, ωστόσο φτάνοντας σε εκείνο το κομβικό σημείο, του είχες εμπιστοσύνη ειδικά όταν ξεκινάει με πρώτο εκτελεστή  τον Ιωαννίδη.

Στην ιστορία του Παναθηναϊκού, δεν έπαιξε πρώτη φορά πέναλτι αλλά ήταν η πρώτη που μέτρησε επίσημα αφού υπάρχει εκείνη η απίστευτη περίπτωση του 1972 και του αποκλεισμού του από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, επειδή ο Σοβιετικός διαιτητής μέτρησε λάθος τα πέναλτι και ο αγώνας επαναλήφθηκε!

Ο Παναθηναϊκός έπειτα από την επιστροφή του σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ελληνικό πρωτάθλημα ξανάγινε και Ευρωπαίος. Το κέρδος εκτός από το προφανές ψυχολογικό και αγωνιστικό είναι και οικονομικό και αποτιμάται ήδη εκτός από τις μεταγραφές που έγιναν και με την προσθήκη τώρα του Βραζιλιάνου Αράο.

Ενός πολύ καλού χαφ με εξαιρετική παρουσία στην Φλαμενγκο επί χρόνια. Κόντρα στην Μπράγκα, που είναι πολύ πιο κοντρολαρισμένη ομάδα και ας μην έχει το όνομα της Μαρσέιγ ο ΠΑΟ μπορεί να ελπίζει πως η επιστροφή του σε ευρωπαϊκούς ομίλους μπορεί να είναι όχι απλά στο εξασφαλισμένο Europa League, αλλά στο Champions League έπειτα από το 2010-11. Και αυτό θα αποτελεί πραγματική υπέρβαση!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0