Box to Box

Έρλινγκ Χάαλαντ: Ο απόλυτος Galactico της σύγχρονης εποχής - Πώς να μην μπει στην κουβέντα η Ρεάλ;

Έρλινγκ Χάαλαντ: Ο απόλυτος Galactico της σύγχρονης εποχής - Πώς να μην μπει στην κουβέντα η Ρεάλ;

Είναι ωραία τα ρεκόρ. Είναι ωραίο να θυμόμαστε τον Άντι Κόουλ και τον Άλαν Σίρερ, την υπερβατική σεζόν του Μοχάμεντ Σαλάχ και τον σπουδαίο Ντίξι Ντιν της Έβερτον, με τα 60 γκολ πρωταθλήματος σε όλες τις διοργανώσεις. Το 75% όσων είπαμε έχει καταρριφθεί. Εκκρεμεί αυτό του 1927-28. Και ποιος μπορεί να πει στον απόλυτο Galactico της εποχής, Έρλινγκ Χάαλαντ, πως δεν μπορεί να το καταρρίψει; Κανένας! Όπως κανένας δεν θα πει και στη Ρεάλ Μαδρίτης πως δεν μπορεί να τον αγοράσει…

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

Όταν το καλοκαίρι ο Έρλινγκ Χάαλαντ άφηνε τη Μπορούσια Ντόρτμουντ για να μετακομίσει στην Αγγλία, άπαντες συζητούσαμε για δύο πράγματα. Για το αν θα αντέξει αρχικά στο physical game της Premier League, αναλογικά με τους τραυματισμούς που τον ταλαιπωρούσαν επί γερμανικού εδάφους και δεύτερον, για το πόσο μπορεί να προσαρμοστεί σε μία πλήρως διαφορετική λογική παιχνιδιού.

Διότι όντως ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν συνήθιζε να παίζει με έναν κανονικό σέντερ φορ, την στιγμή που και η Μάντσεστερ Σίτι έμαθε να αγωνίζεται με παίκτες που ακόμη και πίσω από τον επιθετικό να τοποθετούνταν, θα μπορούσαν να κάνουν μία χαρά τη δουλειά τους. Έτσι έμαθε να κατακτά τα πρωταθλήματα, έτσι έφτασε στους τέσσερις τίτλους σε μία πενταετία, έτσι καθιερώθηκε ως «θρύλος» της ο Κουν Αγουέρο, ενώ πάντα θα θυμούνται άπαντες τον Γκαμπριέλ Ζεσούς ως μία πολύ χρήσιμη επιλογή.

Ο Νορβηγός φρόντισε να δώσει άμεσα τις απαντήσεις του. Γκολ στο γκολ, χατ-τρικ στο χατ-τρικ, έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που καταφέρνει να σημειώνει 60 γκολ στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ έχει γεννηθεί μετά την 1η Φεβρουαρίου του 2000, πλάι μόνο στον Ντούσαν Βλάχοβιτς.

Ξεχώρισε στην Αγγλία, έφτασε το ρεκόρ των γκολ σε μία σεζόν του Μοχάμεντ Σαλάχ, τον ξεπέρασε, «ισοφάρισε» τον Άντι Κόουλ και τον Άλαν Σίρερ και ήταν μαθηματικά βέβαιο πως θα τους ξεπερνούσε.

Το έπραξε εν τέλει απέναντι στη Γουέστ Χαμ, με τον Έρλινγκ Χάαλαντ να νικά τον Φαμπιάνσκι για το 2-0 και να φτάνει τα 35 γκολ σε επίπεδο πρωταθλήματος, στην πρώτη του σεζόν στο «Νησί». Ό,τι ποτέ κανένας δεν μπόρεσε να κάνει πραγματικότητα, το έκανε ο «Viking» σε λιγότερες από 365 ημέρες.

Έγινε ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία της Premier League που φτάνει τα 35 τέρματα στο πρωτάθλημα και πλέον τα ρεκόρ των Κόουλ και Σίρερ είναι μία ευχάριστη ανάμνηση. Το πρώτο έλαβε χώρα την σεζόν 1993-94, το δεύτερο μία χρονιά αργότερα, αλλά κοινό χαρακτηριστικό και των δύο περιπτώσεων, είναι πως αμφότεροι είχαν να δώσουν τέσσερα ματς περισσότερα, μιας και οι αγωνιστικές ήταν 42.

Ο Χάαλαντ τους άφησε πίσω του και πλέον, κυνηγά το απόλυτο ρεκόρ του Ντίξι Ντιν. Πολλοί θα τον έχουν ακούσει, λίγοι θα έχουν αναζητήσει ποτέ τι έκανε. Έναν αιώνα πίσω, με τη φανέλα της Έβερτον, τη σεζόν 1927-28, σκόραρε 60 φορές στο πρωτάθλημα και 63 συνολικά. Όσον αφορά το ημερολογιακό έτος του 1928, ο Ντιν πανηγύρισε 85 φορές και σε αυτό θα πρέπει να προσμετρηθεί πως δεν υπήρχαν ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μόνο πρωτάθλημα και Κύπελλο, με τον Μπιλ Σάνκλι να δηλώνει μετέπειτα πως ποτέ δεν θα δει το ποδόσφαιρο ξανά έναν τέτοιο επιθετικό.

Ήρθε η ώρα να πούμε το αντίθετο; Ενδέχεται, με τον Έρλινγκ Χάαλαντ να κυνηγά το ρεκόρ των 63 γκολ του Ντιν σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας ως στιγμής βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα σε 51 περιπτώσεις με τη Σίτι, παρότι έχει δώσει έξι ματς λιγότερα!

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η αποτελεσματικότητα που διακατέχει τον Νορβηγό. Σκοράρει μία φορά σε τρεις τελικές προσπάθειες. Είναι επίδοση… μπάσκετ, δεν μοιάζει με ποδόσφαιρο, επιβεβαιώνει πλήρως πως τη δεδομένη χρονική στιγμή, ζούμε στην εποχή του Έρλινγκ Χάαλαντ.

Ενός παίκτη που στην καλύτερή του σεζόν μετρούσε 27 γκολ σε 28 ματς. Στη Bundesliga, πριν από μία διετία, έχοντας λείψει και από 10 αναμετρήσεις. Φέτος, ούτε αυτό συμβαίνει, η διαχείριση είναι εξαιρετική και οι «πολίτες» βλέπουν στο πρόσωπό του το κομμάτι που τους έλειπε.

Προφανώς και δεν έχει καμία λογική το επιχείρημα «ναι, αλλά παίζει δίπλα στον Ντε Μπρόινε». Διότι όσοι σέντερ φορ έχουν βρεθεί στη Σίτι την τελευταία πενταετία, έχουν βρει εκεί τον Βέλγο. Κανένας δεν πλησίασε τέτοιους αριθμούς, ουδείς μας έκανε να σκεφτούμε αν τα 60 γκολ πρωταθλήματος του Ντίξι Ντιν μπορούν να καταρριφθούν.

Μόνο ο Έρλινγκ Χάαλαντ, ο οποίος έχει σκοράρει 186 φορές σε 228 ματς καριέρας. Είναι απίθανο, αδιανόητο. Και τα ερωτήματα που «γεννούν» όλα αυτά τα στατιστικά είναι δύο. Αρχικά, κατά πόσο ο Νορβηγός θα μείνει στην Premier League, ώστε σε μία τετραετία από τώρα να βάλουμε στην κουβέντα και το απόλυτο ρεκόρ των γκολ του Άλαν Σίρερ.

Και κατά δεύτερον, τι θα συμβεί όταν έρθει η Ρεάλ Μαδρίτης να τον ζητήσει; Διότι όποια ρήτρα και να υπάρχει, ο Φλορεντίνο Πέρεθ γνωρίζει πώς να παίρνει ότι αισθάνεται πως μπορεί να γίνει δικό του. Ακόμη και η JP Morgan θα συνέβαλλε σε μία τέτοιου είδους «βόμβα». Μιλάμε για τον σταρ της εποχής. Τον Galactico του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Προφανώς και η Ρεάλ Μαδρίτης θα μπει στη συζήτηση…

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0