Box to Box

Νέο γήπεδο Μπαρτσελόνα: Ένα πρότζεκτ με ακροβασία σε τεντωμένο σκοινί!

Νέο γήπεδο Μπαρτσελόνα: Ένα πρότζεκτ με ακροβασία σε τεντωμένο σκοινί!

Από τη μια ακούς πως η Μπαρτσελόνα, με τον Λαπόρτα επικεφαλή, στοχεύει στην ανακαίνιση του Καμπ Νου, και από την άλλη πως κινδυνεύει με πτώχευση και αναρωτιέσαι τι γίνεται… Κακά τα ψέματα, ο Λαπόρτα προχωράει διχάζοντας τόσο τους φίλους της ομάδας, όσο και τους οικονομολόγους και τους δημοσιογράφους, αναφορικά με το αν αυτό αποτελεί μία σοφή στρατηγική κίνηση ή απλώς μία προσπάθεια να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το πρεστίζ του συλλόγου!  

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος 

Το νέο γήπεδο της Μπαρτσελονα θα λέγεται Spotify Camp Nou και το γενικότερο πρότζεκτ θα ονομάζεται «Espai Barca». Υπάρχει μια χρηματοδότηση 1.450 δις ευρώ. 

Η JP MORGAN ήταν μία από τις τράπεζες και τους επενδυτικούς ομίλους που ήταν υπεύθυνοι για τη φούσκα που έσκασε το 2008 αλλά αφού την… εξάγνισαν την έφτιαξαν καινούργια και την έστειλαν πάλι στις αγορές! Η Μπάρτσα με το όνομά της και μόνο, παράγει πολλά χρήματα. Γνωστό αυτό σε όλους! Είναι ο λόγος που αυτές οι… τοκογλυφικές τράπεζες τους δανείζουν τα χρήματα. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για αυτό. Γνωρίζουν τους κινδύνους για χασούρα, αλλά θωρακίζονται και για αυτό. Η ομάδα έχει επίσης δικηγόρους, αναλυτές αλλά και σκάνδαλα επάνω που βαραίνουν αφού βγήκε στην επιφάνεια η κατηγορία πως δωροδόκησαν τον αντιπρόεδρο της CTA για 17 χρόνια! Μια ολόκληρη ζωή. Όχι τρία ή πέντε χρόνια αλλά 17!  Αυτός που τολμά κάτι τέτοιο είναι ένα έθνος από πίσω ολόκληρο, αυτό που εκπροσωπεί ο σύλλογος τους Καταλανούς! 

Κακά τα ψέματα, η JP MORGAN δεν θα δάνειζε ούτε ένα ευρώ σε ένα κλαμπ που πρόκειται να υποβιβαστεί ή δεν θα μπορέσει να παίξει στο Champions League για κάποια χρόνια αν τιμωρηθεί από την UEFA. Αυτό λέει η ψυχρή λογική, ανεξάρτητα αν έχει τελικά ευθύνη στην χρηματοδότηση του διαιτητή ή παραπεμφθεί και πάλι στα πειθαρχικά όργανα όταν τελειώσει όλο το κομμάτι από την ευρωπαϊκή ένωση με την οριστική απαγόρευση της δημιουργίας της ESL!

Η Μπαρτσελόνα είναι μια οντότητα! Και για αυτό ένα fund όπως η JPM με τοπ οικονομικούς ερευνητές, χρηματιστές που μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας είναι οικονομικά… πιράνχας, αποφασίζουν να χρηματοδοτήσουν έναν αθλητικό γίγαντα! Αλλά καμία ομάδα όσο και αν ενοχλεί τους οπαδούς της δεν είναι πιο μεγάλη από ένα «τέρας». Και η JP MORGAN είναι τέρας που δεν πρόκειται να δανείσει χρήματα χωρίς εξασφαλίσεις. Η εξασφάλιση λογικά οδηγεί ότι θα έχει μετοχικό μερίδιο στον σύλλογο! Από 4% μέχρι 15%. Αυτό σημαίνει πολλά! 

Ο Λαπόρτα δανείζεται, αλλά το θέμα είναι ποιος θα… αποπληρώσει, γεγονός φυσικά που «γεννά» δύο σημαντικές απορίες, αναφορικά με το αν συζητάμε για μία επενδυτική επιτυχία ή για το ακριβώς αντίθετο. 

Διότι τα 1,4 δισεκατομμύρια αντιστοιχούν σε 24 έτη αποπληρωμής στα 2.6 δισεκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, με 5.53% επιτόκιο. Επί της ουσίας, η ετήσια δόση ορίζεται στα 109 εκατομμύρια τον χρόνια, με τα 49 εξ’ αυτών να είναι τα επιτόκια.

Την ίδια ώρα, ένας αναλυτής  επενδυτικού κινδύνου, αναφερόμενος στη Μπαρτσελόνα, διευκρίνιζε πως όσο περισσότεροι είναι οι επενδυτές, τόσο μικραίνει η έλλειψη αξιοπιστίας. Σαφώς και ισχύει το ανάποδο. Όσο λιγότεροι είναι, τόσο πιο αξιόπιστο γίνεται το project, έχοντας φυσικά ως δεδομένο πως καμία εταιρία δεν θέλει να πάρει ρίσκο που να ξεπερνά ένα ποσοστό της τάξεως του… 5%.

Μία φυσιολογική συμμετοχή, που δεν θα κινήσει υποψίες, σε μία τέτοιου είδους επιχειρηματική κίνηση, μοιάζει να είναι μεταξύ 3-4 επενδυτών ανά δάνειο.  Όσο πιο πολλοί λοιπόν, λογίζεται ως και αποτυχία του συλλόγου να πείσει τους σοβαρούς επενδυτές να βάλουν περισσότερα χρήματα. Πού καταλήγουμε; Υπό αυτό το πρίσμα, σε αποτυχία του Λαπόρτα και εν γένει της Μπαρτσελόνα

Είναι όμως έτσι; Σε μια πρώτη εξέταση, μάλλον είναι… Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι ο σύλλογος είναι υπέρ-χρεωμένος σε δάνεια και οφειλές. 

FtBj7ibX0AEUYl0.jpg

Απεναντίας, το project Πέρεθ με την ανακαίνιση του «Μπερναμπέου» έχει δύο επενδυτές: την JP MORGAN και την Banco Santander. Συνεπώς, όσο μοιράζονται τα χρέη, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να εμπλακεί κάποιος μεγάλος επενδυτής, αν πάει κάτι πολύ στραβά. Στην περίπτωση της Ρεάλ λοιπόν, αυτό ισχύει για έναν από τους δύο ή και για τους δύο. 

Αντίθετα αυτό που επέλεξε η Μπαρτσελόνα, τι είναι; Αν πάει κάτι στραβά να είναι κυρίως η JP MORGAN που θα έχει λόγο στον σύλλογο και οι υπόλοιποι να ψαχτούν μελλοντικά πως θα πάρουν τα χρήματα τους η να δεχτούν οδυνηρά την απώλεια της επένδυσης τους! Ακούγεται απλό! Ωστόσο δεν είναι! 

Δύσκολο εγχείρημα για τον σύλλογο να πετύχει αυτό το σχέδιο Λαπόρτα αλλά βάσει εσόδων βιώσιμο… Το 1/10 των ετήσιων εσόδων σε δάνεια για το γήπεδο. Δεν το λες λίγο όταν το 60-70% ετησίως είναι μισθοί παικτών και τα χρέη ξεπερνούν το δισεκατομμύριο. Εξαρτάται στο τέλος της ημέρας, εάν θα μπορέσει ταυτόχρονη βδομάδα να ξανά γίνει ανταγωνιστική. Ή να παραμείνει ανταγωνιστική για να ακριβολογούμε δηλαδή παίρνοντας το πρωτάθλημα να συνεχίσει με καλύτερη εικόνα στην Ευρώπη! Ο άγνωστος Χ σε αυτές τις εξισώσεις φυσικά είναι το απρόβλεπτο, όπως μία τιμωρία! Η Μπαρτσελόνα επέλεξε να ακροβατήσει σε ένα σκοινί. Αν θα την αντέξει θα φανεί στο χειροκρότημα!

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0