Box to Box

Τόσο καλός, όσο το τελευταίο αποτέλεσμα: Οι απολύσεις προπονητών δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο!

Τόσο καλός, όσο το τελευταίο αποτέλεσμα: Οι απολύσεις προπονητών δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο!

Είσαι τόσο καλός, όσο το τελευταίο σου αποτέλεσμα. Αν αυτό είναι θετικό, απολαμβάνεις μία εβδομάδα μακριά από την κριτική. Διαφορετικά, μπορεί να είσαι αυτός που θα γίνεις ο… 71ος. Διότι 70 προπονητές έχουν απολυθεί στην Premier League την τελευταία δεκαετία και 16 περισσότεροι στην Ισπανία. Γεγονός που αποδεικνύει πως η εύκολη απόφαση είναι πάντα πολύ προσιτή και ισχύει σε κάθε πρωτάθλημα του κόσμου, αποτελώντας ένα παγκόσμιο φαινόμενο συνυφασμένο με το ποδόσφαιρο. 

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Ο Πάμπλο Μαντσίν με το φινάλε της θητείας του στην Έλτσε έγινε ο 86ος προπονητής που αλλάζει σε ομάδα της La Liga την τελευταία δεκαετία, πράγμα που μαζί με ό,τι συμβαίνει στην Premier League, καθιστά σαφές πως δύσκολα πλέον δίνεται χρόνος και υπάρχει υπομονή από τα μεγάλα αφεντικά. «Οι προσδοκίες είναι πάνω από (σε πολλές περιπτώσεις) την αξία και το επίπεδο του συλλόγου, επομένως είναι επίσης θέμα υπομονής γιατί όλοι περιμένουν άμεση απόδοση και αυτό είναι πολύ δύσκολο» είπε ο Μπενίτεθ και έχει απόλυτο δίκιο.

Είναι μια δουλειά που κρίνεται από τ’ αποτελέσματα. Σε κάθε διαφορετικό παιχνίδι. Μια δουλειά που έχει την μεγαλύτερη πίεση στο κομμάτι του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού. Γιατί πιο εύκολα αλλάζει ένας προπονητής μέσα σε λίγες μέρες παρά ένα γεμάτο ρόστερ…

Συνεπώς, πρέπει να μάθεις να επιβιώνεις με την πίεση. Να μάθεις να ζεις με αυτήν, να δουλεύεις με αυτήν και να γνωρίζεις πως είσαι τόσο καλός, όσο το τελευταίο σου αποτέλεσμα. Είναι προφανές άλλωστε πως οι αλλαγές προπονητών σε μικρό χρονικό διάστημα, δεν είναι κάτι που περιορίζεται στα Βαλκάνια ή συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα – πράγμα που προφανώς ισχύει – αλλά έχει επεκταθεί ξεκάθαρα και στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ο Πάμπλο Μαντσίν ήταν ακόμη ένας που το βίωσε, όπως αισίως και ο Σαμπάολι στη Σεβίλλη, με τον Μεντιλιμπάρ να τον αντικαθιστά, αλλά και στον λαμπερό κόσμο της Premier League, ο χρόνος και η υπομονή είναι αρετές που ναι μεν κερδίζονται, δεν χαρίζονται, αλλά δεν έχουν μεγάλη απήχηση. Ή καλύτερα δεν είναι διαδεδομένα και αποδεκτά χαρακτηριστικά γνωρίσματα σε κάθε σύλλογο.

Αισίως, η Κρίσταλ Πάλας απέλυσε τον Πατρίκ Βιεϊρά, μετά από δύο επιτυχημένες σεζόν στον πάγκο της, παρά το γεγονός πως και φέτος είχε καταφέρει πριν τα Χριστούγεννα να την οδηγήσει, τουλάχιστον θεωρητικά, στην εξασφαλισμένη σωτηρία.

Ωστόσο, η εικόνα της το 2023 άλλαξε, δεν είχε την τύχη με το μέρος της, δεν έβγαζε των αριθμό των ευκαιριών που οι ιδιοκτήτες περίμεναν και είχε ως συνέπεια την απομάκρυνσή του από το «τιμόνι» της, δίχως νίκη εντός του 2023. Αποτελεί ένα επιχείρημα το γεγονός πως «αλλάζω έναν προπονητή γιατί για 12 ματς δεν έχει κερδίσει».

Με την ίδια λογική όμως, οφείλουμε να πιστώσουμε στον Γάλλο «θρύλο» της Άρσεναλ πως είχε κάνει τόσα πολλά στον πρώτο γύρο, που μπορεί να μην κέρδιζε με την αλλαγή του ημερολογιακού έτους, αλλά η ομάδα του δεν βρέθηκε στην ζώνη του υποβιβασμού.

Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον Τζέσι Μαρτς και τη Λιντς, ενώ ας μην ξεχνάμε την περσινή ιστορία της Νόριτς, που ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο την σεζόν και όταν κέρδισε, εκτός έδρας, τη Μπρέντφορντ με 2-1, απέλυσε τον Ντάνιελ Φάρκε, για να έρθει ο Ντιν Σμιθ, να υποβιβαστεί και εν τέλει να καταλήξει να «παλεύει» για την επιστροφή στην Premier League με τον Ντέιβιντ Βάγκνερ.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως η προπονητική δεν είναι μία απλή διαδικασία, αλλά οι αποφάσεις που την ακολουθούν, μοιάζουν πολλές φορές ακατανόητες. Στηρίχθηκε στα δύσκολα και πέτυχε ο Μικέλ Αρτέτα, έχει την πλήρη στήριξη της Λίβερπουλ ο Γιούργκεν Κλοπ στην κυκλοθυμική φετινή της πορεία, ορθώς έπραξε ο Τοντ Μποέλι και δεν προέβη στη «σπασμωδική» απόλυση του Γκρέιαμ Πότερ, που παίρνει χρόνο μέχρι το καλοκαίρι και τότε θα ληφθεί η εν κρίσιμη απόφαση.

Από εκεί και πέρα όμως, συνολικά στην Premier League έχουν απολυθεί 70 προπονητές την τελευταία δεκαετία. Πρόκειται για ένα… παγκόσμιο φαινόμενο, για έναν συνολικά, λανθασμένο τρόπο διαχείρισης μίας αρνητικής κατάστασης. Αλλά αυτή είναι η φύση της δουλειάς. Είσαι πάντα καλός, μέχρι να «στραβώσει» το αποτέλεσμα και είσαι τόσο ικανός, όσο δείχνει το ματς της τελευταίας Κυριακής. Από την Ελλάδα μέχρι την Αγγλία και από την Ισπανία… πάλι πίσω, με επτά ομάδες να κινδυνεύουν (από την 19η μέχρι την 12η θέση, αφού η Έλτσε έπεσε από τον πρώτο γύρο), πρόκειται για κάτι που ισχύει στον απόλυτο βαθμό!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0